Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

UCK: Επιστροφή και μεταμορφώσεις ενός συνεχούς διεκδικητισμού



UCK: Επιστροφή και μεταμορφώσεις ενός συνεχούς διεκδικητισμού
Άρθρο του Μιχαήλ Χρυσανθόπουλου
Ημερομηνία: 21/05/2010

Και ενώ η Ελλάδα ζει πλέον υπό τον ζυγό του ΔΝΤ με το σύγχρονο χαράτσι, πολυμορφικό αυτή τη φορά, αποτέλεσμα των δικών της λαθών, επιπολαιότητας, κακοδιαχείρισης, πολιτικού ερασιτεχνισμού, αμοραλισμού, έλλειψης ήθους, πατριωτικού αναστήματος, αυτοσεβασμού, σοβαρότητας, εξουσιαστικής αλαζονείας, άκρατου μιμητισμού σε όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και εθνικού βίου, η γειτονική χώρα συνεχίζει χωρίς κούραση, συνέχεια, ακάματα, συστηματικά την εργασία της να επιβάλλει de jure τη μεγαλύτερη ιστορική απάτη όλων των εποχών: Τον βίαιο αποχωρισμό των όρων Μακεδονία - Μακεδών από τους όρους Ελλάς - Έλλην και με τη βοήθεια των εδώ θριαμβολογούντων “ergaomnitum” γεωγραφολογούντων περί “Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί από τον Γκρούεφσκι εμμέσως πλην σαφώς. Ήδη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων δεσπόζει των τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό του Ήλιου της Βεργίνας, διαμέτρου 25 μ., που στις άκρες του έχουν στηθεί δύο αγάλματα, ύψους 5 μ. το καθένα, των αρχικομιτατζήδων Γκότσε Ντέλτσεφ και Ντάνε Γκρούεφ, που αιματοκύλησαν τη Μακεδονία δηώνοντας τα πάντα, προσπαθώντας να βουλγαροποιήσουν βιαίως τους ηρωικούς και καρτερικούς Μακεδόνες. Στη μέση του ψηφιδωτού θα στηθεί το πολυαναμενόμενο, ύψους 35 μ., άγαλμα του έφιππου Μ. Αλεξάνδρου, με την επιγραφή “Αλέξανδρος Makedonski (“Μακεδών”), σε μια ελεύθερη και ενωμένη Μακεδονία από όλα τα τμήματά της”, και ο νοών νοείτω!
Θα μου πει κανείς, θεατρινισμοί και φθηνοί λαϊκισμοί ενός καθεστώτος με προπαγανδιστικούς χολιγουντιανούς μηχανισμούς υπερθεαμάτων, εντυπωσιασμού, χωρίς ουσία! Μπορεί. Όμως το CNN που πρόβαλε τη γειτονική χώρα ως “Makedonia” με αιώνια πολιτιστική παράδοση με την εμβληματική μορφή του Μ. Αλεξάνδρου κάτι λέει, κάτι σημαίνει. Ότι η συστηματική θεατρινίστικη προπαγάνδα της γειτονικής χώρας γκεμπελικού τύπου αποδίδει καρπούς σε αυτούς που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διασυνοριακών διευθετήσεων, σφαιρών επιρροής, της νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Και βέβαια δεν ενοχλεί κανέναν ότι απέξω από το κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων στα γραφεία του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι δεσπόζει τεράστια ανάγλυφη επιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας στα ελληνικά!
Όπως λένε και οι συνήθεις ένοχοι: “Δεν είναι αυτό που νομίζεις”! Και εδώ αδιαφορία, απαξίωση, αποστροφή στα ιστορικά γεγονότα, διαστρέβλωση κτλ. κτλ. κτλ. Δεν κρίνουμε σκόπιμο να συνεχίσουμε την κριτική μας εκφράζοντας το παράπονό μας για την κατάντια του υπερήφανου Ρωμιού, γιατί ίσως παρεξηγηθούμε. Η σιωπή είναι προτιμότερη και μερικές φορές είναι πιο εκκωφαντική. Απλά να αναφέρουμε ότι από τις 11 Μαΐου η γειτονική χώρα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης με το λογότυπο “Macedonian Charmanship 2010” (“μακεδονική προεδρία”). Και ξαφνικά τρία χρόνια μετά το 2001, μετά την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου της Αχρίδας, που τυπικά έστω έληγε τις διεθνοτικές και όχι εμφύλιες συγκρούσεις στη γειτονική χώρα, εκ νέου ένοπλη ομάδα 20 ατόμων από το Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο) με αρχηγούς τους Livin Jakupi, Malic Ndrecaj, Halum Alik, Cezair Sakivi, Hoca αρχηγούς του Αλβανικού Εθνικού Στρατού UKSH (“Ushria Kombetare Shqiptare”), που αποτελεί τη μεταμόρφωση του γνωστού μας UCK, χτύπησε χωριά Σλάβων στο Τανούσεφτσι και Λίμποβο και στην ευρύτερη περιοχή του λεγόμενου “Skopska Crna Gora” (“Σκοπιανό Μαυροβούνιο).
Η αλβανική αυτή εκδοχή του USC, ο USC, για μια ακόμη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο εναντίον των σκοπιανών δυνάμεων, που καταπιέζουν τους Αλβανούς της “Ιλλυρίδος”, όπως αυτοαποκαλείται πλέον de facto η βορειοδυτική περιοχή του Τέτοβο στο γειτονικό κράτος. Μάλιστα ο ιδεολογικός καθοδηγητής του UKSH Fazli Velin από το χωριό Σλούπτσανε απέστειλε τελεσίγραφο στον Γκρούεφσκι ότι, αν δεν αποδοθούν τα πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα στους Αλβανούς της γειτονικής χώρας, που σύμφωνα με το ίδιο το ποσοστό τους ξεπερνά το 40% της πληθυσμιακής της διαστρωμάτωσης, και δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος με την Ελλάδα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., καθώς και το καθεστώς των μαχητών του πρώην UCΚ, τότε το 2001 θα επαναληφθεί στην χειρότερή του εκδοχή. “Θα χυθεί πολύ αίμα”, είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ανατριχίλα στο ίδιο το ΝΑΤΟ, ώστε ο ναύαρχος Μαρκ Φιτζέραλντ από τη Νάπολη εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Γκεόρκι Ιβάνοφ να τονίσει ότι “όλα είναι υπό έλεγχο”.
Οι ανακοινώσεις του UKSH δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου 2010 από τα ΜΜΕ Αλβανίας, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Η διαφορά των προσφάτων ανακοινώσεων του UKSH με παρόμοιες της οργάνωσης τα τελευταία τέσσερα έτη είναι ότι τώρα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει αποφασιστεί και αναμένεται η εφαρμογή της. Ήδη έχουν αρχίσει οι επιθέσεις σε χωριά, όπως προαναφέραμε, και η κατάσταση στη γειτονική χώρα άρχισε να βαραίνει επικίνδυνα. Γι’ αυτό και θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα του ονόματος, με απίστευτες προκλήσεις. Γι’ αυτό και έτρεξε ασθμαίνουσα να υπογράψει συμφωνία φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία (μην ξεχνούμε ότι οι Σλάβοι της γειτονικής χώρας είναι τα καλύτερα παιδιά της Σόφιας), το επονομαζόμενο σύμφωνο Μλαντένοφ - Μιλόσοσκι από τους ΥΠΕΞ Βουλγαρίας - FYROM. Έχουμε την εντύπωση ότι τα διαλυτικά σύνδρομα από την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, την de facto απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, τις κινήσεις της ουγγρικής μειονότητας στη Βοϊβοντίνα, τις αλβανικές εθνικές επιδιώξεις στο Πρέσεβο, με μια απλή επισήμανση ότι μερικοί από τους κυριότερους αρχιτέκτονες και δημιουργούς αυτής της χαοτικής διεθνοτικής κατάστασης, όπως η Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, είναι σήμερα η υπ’ αριθμόν 1 σύμβουλος του Ομπάμα και της Κλίντον σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Εκτιμούμε ότι δεν χρειαζόμαστε άλλα σχόλια περί αυτού. Σήμερα η Ελλάδα έχει τρία ευαίσθητα σημεία, από τα οποία μπορεί να ξεπηδήσουν κρίσεις τύπου Κοσσυφοπεδίου, με ακολουθούσες αυτοδιοικήσεις, αυτονομίες και εντέλει αποσχίσεις της Ηπείρου (θέμα Τσαμουριάς το επονομαζόμενο), της Μακεδονίας (θέμα Σκοπίων) και της Θράκης (θέμα μουσουλμανικής μειονότητας).
Η απόσχιση ή η ημιανεξαρτητοποίηση από την Ελλάδα του βόρειου τόξου της εξυπηρετεί την ασφάλεια των αγωγών, που διέρχονται από τα Βαλκάνια, όπως βεβαίως η ασφάλεια νοείται από τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Για να θυμηθούμε και τις δηλώσεις επισήμων της ελληνικής πραγματικότητας περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Τι άραγε να σημαίνει αυτό; Δεν θέλουμε να επιβεβαιωθούμε ούτε να δικαιωθούμε, γιατί πολλές φορές οι καθαρές κουβέντες και οι αναλύσεις χωρίς παρωπίδες και ντιρεκτίβες αποτελούν αντικείμενα δυσμενούς σχολιασμού και ανιστορικής θεώρησης. Το έχουμε πει και υποστηρίξει ότι δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμάς τον άλλο (στην περίπτωσή μας το γειτονικό κράτος), γιατί αποκτάς φοβικά σύνδρομα, ούτε να τον υποτιμάς, γιατί εργάζεται υποδόρια, αλλά να τον γνωρίσεις και να τον παρακολουθείς κάθε στιγμή, τι κάνει, τι λέει, τι σκέφτεται, πώς αντιδρά, για να υπάρξει η σωστή, σοβαρή και ιστορικά τεκμηριωμένη αντιμετώπισή του και όχι η πυροσβεστική παρέμβαση, που δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αλλά το διαιωνίζει.
Εκμεταλλευτήκαμε ποτέ τα αρχαιολογικά ευρήματα της γείτονος, τα οποία όλα, μα όλα, φέρουν ελληνικές επιγραφές; Όχι!
Εκμεταλλευτήκαμε τη συνεχή και βάναυση καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής (μακεδονικής) εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα; Όχι! Εκμεταλλευτήκαμε ότι καμία εκκλησία ή εκκλησιαστικός φορέας στον κόσμο δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της εκκλησίας της γειτονικής χώρας ως Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας; Όχι!
Εκμεταλλευτήκαμε ποτέ τις τεράστιες και αγεφύρωτες διεθνοτικές διαφορές μεταξύ Αλβανών και Σλάβων στη γειτονική χώρα; Ασφαλώς όχι! Εκμεταλλευτήκαμε ποτέ ότι έχουμε και κατέχουμε την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα που ανερυθρίαστα αγνοούμε; Όχι!
Σεβόμαστε την ιστορία μας; Ψάξαμε ποτέ τα λάθη μας, για να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε; Γιατί προσαρμόζουμε την ιστορική μας μνήμη και πορεία σε άλλους, λειαίνοντας γεγονότα που δεν είναι ευχάριστα για κάποιους άλλους, αλλά είναι ιστορία, και δεν αλλάζουν όσες στρογγυλέψεις και αν γίνουν, όσο και αν κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας, όσο και αν στρουθοκαμηλίσουμε; Οι γείτονές μας μας κατηγορούν φαιδρά ότι δεν μπορούμε να να είμαστε και Μακεδόνες και Έλληνες! Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό: Έλλην = Μακεδών, Μακεδών = Έλλην.
Είμαστε Μακεδόνες γιατί είμαστε Έλληνες και Έλληνες γιατί είμαστε Μακεδόνες. Εθνολογικά, εθνογραφικά, γεωγραφικά δεν είναι δύο ταυτότητες, η ταυτότητα είναι μία και μοναδική αποδεικνυόμενη από τις πηγές, τις επιγραφές, την τέχνη, την παράδοση, τη μουσική, τους χορούς, την ενδυμασία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, από τα πάντα. Γιατί η ιστορία δεν μπορεί να βιαστεί, όσο και να διαστρεβλωθεί βγαίνει πάντα η αλήθεια. Και η ιστορία καταδικάζει αμείλικτα. Και ας κατανοήσουμε: Στον οικονομικό τομέα ίσως κάποτε να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε, αλλά στον εθνικό τομέα οποιαδήποτε υποχώρηση, παραχώρηση, εκχώρηση δεν αλλάζει με τίποτε, υποδεικνύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/opinions/55724/

Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις είναι δικές μου και δεν υπάρχουν στο αρχικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: