Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Περί εξωτερικής πολιτικής

Η "μεγάλη" Αλβανία!

Η εξωτερική πολιτική ως φιλανθρωπία


ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ
Δικηγόρος - Επ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου
«Έθνος» 11/12/2010

Την άνοιξη του 2009 Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν μία συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο. Η συμφωνία αποτελεί, χωρίς υπερβολή, πρότυπο θαλάσσιας οριοθέτησης. Οι δύο χώρες μπορούσαν να είναι απολύτως ικανοποιημένες από το τελικό και ισοβαρές αποτέλεσμα.

Η αλβανική κυβέρνηση, όμως, επέλεξε να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Εγκλωβίστηκε σε αντιπολιτευτική διαμάχη και παρέπεμψε τη συμφωνία στο αλβανικό ανώτατο δικαστήριο. Το τελευταίο έκρινε τη συμφωνία ως αντισυνταγματική. Το βασικό του εύρημα ήταν ότι η αλβανική αντιπροσωπεία, που προχώρησε στις διαπραγματεύσεις, δεν είχε τη σχετική εξουσιοδότηση! Αρκετά σημεία της επιχειρηματολογίας του αλβανικού δικαστηρίου μοιάζουν να έχουν βγει από τουρκική ρηματική διακοίνωση για το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά είχε το μερίδιό της στην αποκαθήλωση μίας συμφωνίας που θα συνιστούσε προηγούμενο για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Έκτοτε η Αθήνα αντιμετωπίζει αμήχανα το θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τα πράγματα, βεβαίως, είναι απλά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε αποκλειστικώς από την αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει από την Αλβανία να τιμήσει την υπογραφή της. Είναι παντελώς αδιάφορο για την Αθήνα το εσωτερικό ζήτημα εξουσιοδότησης της αλβανικής αντιπροσωπείας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μία διεθνή συμφωνία. Δεν ασκήθηκε βία ή απειλές προκειμένου τα δύο κράτη να πειστούν για να υπογράψουν. Ούτε τα πραγματικά και νομικά δεδομένα της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής έχουν μεταβληθεί για να τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της υπογραφείσας συμφωνίας.

Θα περίμενε κανείς ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δημιουργούσε ψυχρότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ουδέν αναληθέστερον. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει γίνει σταυροφόρος της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Αλβανίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014. Το αυτονόητο μίνιμουμ για μια τέτοια υποστήριξη θα έπρεπε να είναι η απαίτηση να μην υπάρχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τέτοια σοβαρά προβλήματα.

Στις 8 Νοεμβρίου 2010 προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα. Συναινέσαμε στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να καταργηθεί η απαίτηση προξενικής θεώρησης (βίζα) για τους κατοίκους της Αλβανίας. Οι Αλβανοί θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο πρόεδρος της χώρας τη χαρακτήρισε ως το τρίτο σημαντικότερο επίτευγμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1913 και την απαλλαγή από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1992.

Η Αθήνα δεν συνέδεσε την κατάργηση της βίζας με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Μία εξαιρετική ευκαιρία χάθηκε. Στην Τουρκία δεν ασκούμε πιέσεις διότι, υποτίθεται ότι, λόγω νοοτροπίας είναι αναποτελεσματικές. Στην Αλβανία γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε αυτήν την εξαιρετική συγκυρία; 

Το ΥΠΕΞ δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση που σπεύδει να διορθώσει τις αδικίες αυτού του κόσμου. Η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τα εθνικά συμφέροντα και όχι από φιλανθρωπία. Μην απορούμε πλέον όταν διαπιστώνουμε ότι «ανεπαισθήτως» έχουν σηκωθεί «μεγάλα και υψηλά τριγύρω μας τείχη».


Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις είναι δικές μου και δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.


4 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Το πρόβλημα 'στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος εκκινείται από μιαν ανερμήνευτη φοβικότητα και διστακτικότητα,από ένα,θα έλεγα,διάχυτο αίσθημα δουλικότητας και μια διάθεση και προδιάθεση υποταγής και συμμετοχής μας σε υπερεθνικά σύνολα(π.χ.η Ε.Ε.)με μία ά ρ ν η σ η,παράλληλα,να εγγυηθή η πολιτική ελίτ της χώρας την ασφάλεια των πολιτών της και τη συνακόλουθη περιαγωγή μας σε ιδιότυπο καθεστώς προτεκτοράτου,όπως σημειώνει 'στο εξαιρετικό βιβλίο του (και) ο κ.Κόλμερ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

'Στην περίπτωση,δε,της αμερικανοτουρκόφιλης Σκιπερίας έχουμε οφθαλμοφανώς ένα τυπικότατο νεοελληνικό δείγμα μιας άτακτης,χ ω ρ ί ς μάχη,υποχωρητικότητάς μας απέναντι σε ό,τι αποκαλούσαμε κάποτε άλλοτε ''Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό'',αδούλωτο και μαχητικό για τα δ ι ε θ ν ή δίκαιά του κατέναντι του φασιστοσταλινικού βαλκανικού κατασκευάσματος-εφευρήματος της Shqiperia,και που τώρα έχουμε α π ο δ ε χ θ ή να ονομάζουμε ''Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας'' ή,έτσι αορίστως,''Έλληνες της Αλβανίας'' ή ''Ελληνική Κοινότητα'' ή,το πιο τραβηγμένο,''Ελληνική διασπορά 'στην Αλβανία(!!)''.Μια αλβανοφιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς όρους,προ'υ'ποθέσεις αλλά και όρια και συστολές,περιστολές,ως προς την ανόητη και εκ του ασφαλούς,ασφαλέστατα,φρασεολογία του.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Mε αφορμή το αίσχιστο ''Shqiperia etnike h i s t o r i k i s h t'' αυτού του γνωστού και μη εξαιρετέου αλυτρωτικού χάρτη των ανασφαλών Αλβανοσκιππετάρρηδων ενώπιον της ελληνοσερβικής ''απειλής'' που ανέκαθεν τους έσκιζε τα σωθικά και σπλάγχνα και τους βασάνιζε καταδιωκτικά την εύπλαστη καρδιά,ένα ευσύνοπτο σχόλιο κάτωθι που ετέθη και αλλαχού για την υπόθεση την κουραστική που λέγεται ''Αλβανία'' και ''Αλβανοί'' που μας ψευδοταλαιπωρεί ε θ ν ο κ ο ι ν ω ν ι κ ά αλλά και μας δείχνει την ανάγκη να 'δούμε την Ελληνική Πατρίδα 'στην ο λ ό τ η τ ά της και να την υ π ε ρ α σ π ι ζ ό μ ε θ α με κάθε μέσο και σε κάθε περίσταση.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

H τεχνολογική δυνατότητα από εδώ από το μπλογκ μάς προσφέρει τη θαυμάσια ευκαιρία της απομυθοποίησης της ιστορίας για το σκιππεταρρικό ''έθνος''(το λεγόμενο έτσι,σήμερα,από τους Κοσσοβάρους παρα'ι'στορικούς απατεώνες ή και,κυρίως,από τους Αλβανοσκιππετάρρηδες του τωρινού κράτους που καταδιώκει και δολοφονεί τους Έλληνες της ενιαίας Ηπείρου ακόμη και 'στον αιώνα μας!!).Ό Σ Ο ΚΑΙ ΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ (ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Α),Δ Ε ΘΑ 'ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ Π Ο Τ Ε ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Α ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗ Δ Ι Ε Θ Ν Η Ε Κ Θ Ε Σ Η ΚΑΙ Α Π Ο Μ Ο Ν Ω Σ Η ΤΩΝ.Ο αρπακτικός και κατσαπλιάδικος χαρακτήρας των αναγεννάται υπό τη νέα (μεταχοτζική και ''εκδημοκρατισμένη'') μ υ θ ι σ τ ο ρ ί α μιας εντελώς αφύσικης και αδιανόητης,άκρως τ υ ρ α ν ν ι κ ή ς ''φυσικής Αλβανίας''(!!).Τα Τίρανα μιμούνται πλήρως και τελείως τα Σκόπια και την Άγκυρα α λ λ ά οι Έ λ λ η ν ε ς δε βλέπουν την ώρα και τη στιγμή για να εκμηδενίσουν απολύτως ολάκερη την άθλια προπαγάνδα των!
Τα λ α τ ι ν ι κ ά τούς έδωσαν ζωή και οι Παπικοί,μαζί με τους Μωαμεθανούς (Χοτζάδες,Μπαμπάδες-Ιμάμηδες και Δερβίσηδές των σε απόλυτη σύμπραξη και αγαστή συνεργασία και σύμπνοια με τους Παπολατίνους Ιταλούς καθώς και τους Αυστροούγγρους και Ολλανδούς)και τα ε λ λ η ν ι κ ά τις θεμελιώδεις έννοιες της ζωής και ύπαρξής των και αυτοί πτύουν 'στον κόρφο των και από καιρού εις καιρόν τα λακτίζουν,επιζητώντας γ ε ν ο κ τ ο ν ι κ ά να εξαλβανίσουν τα π ά ν τ α!Για ποιο έ θ ν ο ς να 'μιλήσουμε,αδέλφια;Oρδές β α ρ β ά ρ ω ν μισαλλοδόξων είναι!Δ ε ν το βλέπετε;Δεν το αντιλαμβάνεσθε;Aναλογισθήτε και αναστοχασθήτε το και μόνοι σας.Τι είναι η Shqiperia πέρα από ένα φ α σ ι σ τ ι κ ό (ανθελληνικό) κ α τ α σ κ ε ύ σ μ α των δυτικών ''Μεγάλων'' Δυνάμεων,ανάχωμα κατέναντι της ελληνικότατης Ηπείρου μ α ς ή,αλλιώς,ένα παράρτημα των εξ Αγκύρας ορμωμένων λύκων;