Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ποντιακή τηλεόραση;


Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Είναι απλώς ένα ακόμα σύμπτωμα της προϊούσας διάλυσης αυτής της χώρας από μωροφιλοδοξίες κάποιων (τους οποίους δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω), που "σπεκουλάρουν" σε μια ομάδα συμπολιτών μας με συγκεκριμένη καταγωγή, επιχειρώντας να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, ψήφους και δεν ξέρω τι άλλο...
Διαβάστε τα κείμενα που ακολουθούν και θα αντιληφθείτε τί ακριβώς εννοώ.
ΔΕΕ

To: Hellenic Affairs Forum

Subject: {HAF} PONTOS TV
Αγαπητοί φίλοι, σας στέλνω δυο κείμενα που αφορούν το υπό ίδρυση τηλεοπτικό κανάλι PONTOS TV. Οι σκέψεις για τη φυσιογνωμία του καναλιού και ένας κατάλογος με εκπομπές που είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, είναι η αφετηρία. Θα ήθελα να προσεγγίσετε και να αναλύσετε και σεις με τη σειρά σας το όλο θέμα και αν είναι δυνατόν, να κάνετε τις όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις θέλετε, γιατί πιστεύω ότι όταν σκέφτονται πολλοί, είναι καλύτερα, και στην περίπτωση του PONTOS TV.
φιλικά
Σάββας Καλεντερίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ
κ. Καλεντερίδη
Θεωρώ ότι τέτοιες δράσεις θα λειτουργήσουν ενάντια στην ενότητα της Ελλάδας. Για το καλό της Ελλάδας …τα Ποντιακά, όπως τα «ντόπικα» της Μακεδονίας, όπως τα Βλάχικα και τα Αρβανίτικα πρέπει να παραμείνουν ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ και σε καμία περίπτωση να μην τα αναβαθμίσουμε κι εξισώσουμε με γλώσσες. Είναι διάλεκτοι γιατί ποτέ δεν είχαν γραπτή μορφή και διότι το λεξιλόγιό τους ήταν σχετικά περιορισμένο και δεν θα αρκούσε να μεταφράζαμε ούτε 5 σειρές από κείμενο του Ομήρου χωρίς να προβούμε σε δανεισμό λέξεων από ΚΥΡΙΕΣ γλώσσες όπως τα Ελληνικά και τα Τουρκικά. Η άνθιση των γραμμάτων στον Πόντο ήταν συνυφασμένη με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και όχι με την ποντιακή διάλεκτο.
Η ποντιακή όπως και όλες οι διάλεκτοι ήταν αρκετή για χρήση σε επίπεδο χωριού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιγραφή σύνθετων εννοιών χωρίς επιτηδευμένο δανεισμό λέξεων που δεν χρησιμοποιούσαν οι πόντιοι. Οποιαδήποτε προσπάθεια να μετατραπεί σε λόγια γλώσσα θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη και θα δικαιώσει τα περί Ελληνοφώνων κατοίκων του Βυζαντίου και την ΜΗ ύπαρξη Ελλήνων. Η γλώσσα μας ας είναι τα Ελληνικά μόνον καθώς είναι μία πάμπλουτη γλώσσα που ήδη δέχεται επίθεση από τους εισαγόμενους ξενικούς νεολογισμούς. Η όψιμη προσπάθεια να μετατραπεί η Ποντιακή σε λόγια γλώσσα θεωρώ ότι είναι εγκληματική.
Και δεν ξέρω πως θα σας φανεί αν ξαφνικά από τον Όλυμπο αρχίζουν να μεταδίδουν ΕΙΔΗΣΕΙΣ στα Βλάχικα συμπληρώνοντας τις λεκτικές ελλείψεις με Ρουμανικές λέξεις.
Κάποιος δημιούργησε και Ποντιακή Wikipedia! Πως θα αισθανόμασταν εάν Έλληνες πολίτες δημιουργούσαν Βλάχικη Wikipedia, Αρβανίτικη, Κρητική, Κυπριακή και Κερκυραική;
Αυτά όλα δεν είναι όπλα σε όσους σκόπιμα προωθούν θέματα αυτονόμησης των Επτανήσων, της Μακεδονίας, της Κρήτης κλπ;
Και φανταστείτε το ίδιο με το σλαβοφανές ιδίωμα της Μακεδονίας. Ήδη από τα Σκόπια μεταδίδουν σκόπιμα δελτία ειδήσεων δικά τους στην Ελληνική ώστε να μαθαίνουν τα νέα της «πατρίδας» οι φιλοσκοπιανοί της Μακεδονίας. Μοιράζουν αναγνωστικά, λεξικά κι εφημερίδες προσπαθώντας να διαδώσουν την Κυριλλική στην περιοχή… κι όλα αυτά γιατί επιμένουν σκόπιμα να μιλούν για ΓΛΩΣΣΑ εννοώντας το σλαβοφανές ιδίωμα το οποίο ο Τίτο μετέτρεψε σε «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» από δυτικό Βουλγαρικό Ιδίωμα που ήταν από επιστημονικής άποψης.
Κλασσικό πρόβλημα στη Μακεδονία σε ανάμικτα χωριά είναι να ζητούν οι σλαβόφωνοι να τραγουδήσουν με λόγια Σκοπιανά τραγούδια, αφού και οι Πόντιοι κάνουν το ίδιο κι επίσης τραγουδάνε με ακαταλαβίστικα γι’ αυτούς λόγια. Παράλληλα οι γνωστοί κύκλοι πιέζουν για την επαναφορά της Βλάχικης μαζί με την «Μακεδονική».
Το ιδίωμα είναι κάτι που μπορούν να το μιλάει κι ένας αλλοεθνής.
Η ύπαρξη γλώσσας όμως σηματοδοτεί ΕΘΝΟΣ.
Και τότε οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας σε ΠΟΙΟ έθνος ανήκουν αν αυτό που μιλούν είναι ΓΛΩΣΣΑ και όχι διάλεκτος;
Οι ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι της Τουρκίας είναι Έλληνες;
Οι βλαχόφωνοι ανήκουν στο Ρουμανοβλαχικό έθνος;
Επομένως θα συνιστούσα να μην ενθαρρύνετε τον ποντιακό εθνικισμό ο οποίος εύκολα μετατρέπεται σε ρατσισμό.
Αν στα τέλη του 2010 υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν να ΜΗΝ αναμίξουν τα γονίδια τους με άλλες «φυλές» προκειμένου να δηλώνουν 100% πόντιοι ή 100% Μακεδόνες και Βλάχοι … τότε μάλλον ο Soros σκορπάει άσκοπα τα λεφτά του. Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας να διαλυθούμε λόγω βλακείας.
Η ποντιακή, η βλάχικη και τα «ντόπικα» πρέπει να παραμείνουν διάλεκτοι. Διότι είναι ΟΝΤΩΣ διάλεκτοι λόγω περιορισμένου αριθμού λέξεων. Παρέμειναν σε άγραφη μορφή μέχρι πρόσφατα, παρά το ότι η Ελληνική γράφεται εδώ και 2500 χρόνια. Την εποχή που στην Ιταλία κατασκεύαζαν FERRARI δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι οι Πόντιοι, οι σλαβόφωνοι και οι Βλάχοι …αρκούνται στην διάλεκτό τους για να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας τους.
Επί Τουρκοκρατίας τα φιρμάνια μεταφράζονταν ΜΟΝΟΝ στην Ελληνική και σε καμία άλλη διάλεκτο, διότι ακριβώς καμία διάλεκτος δεν αρκούσε να αποδώσει με ακρίβεια κείμενα διοικητικού περιεχομένου.
Οποιαδήποτε προσπάθεια μετάφρασης Ελληνικών στην Ποντιακή με σκοπό την απόδοση αρχαίων και συγχρόνων εννοιών που ουδέποτε είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Πόντιους αυθόρμητα …θεωρώ ότι ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση της χώρας.
Εάν οπλίσουμε τους εχθρούς μας και τους δώσουμε το δικαίωμα να ισχυριστούν ότι τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ είναι μία πλήρης ΓΛΩΣΣΑ διαφορετικής των Ελληνικών τότε είναι σαν να τους εξουσιοδοτούμε να μετατρέψουν σε λόγιες γλώσσες την Κρητική Διάλεκτο, την Επτανησιακή, τα Αρβανίτικα, τα Βλάχικα, την Κυπριακή, την τσιγγάνικη και τα Πομακικά.
Ο Ποντιακός «εθνικισμός» …θα σπρώξει κυριολεκτικά τους υπολοίπους να αναδείξουν την δική τους γλωσσική κληρονομιά ως απάντηση στην ποντιακή «έπαρση» και τότε θα δημιουργήσουμε ΑΚΟΜΑ έναν λόγο να διχάσουμε τους Έλληνες αντί να τους ενώσουμε απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς.
Αν πιστεύετε ότι οι «φυλές» πρέπει να διατηρούνται «καθαρόαιμες» τότε αυτή η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον όπως και οι κάτοικοί της.
Η άγνοια και η ανασφάλεια των προγόνων μας δεν είναι δυνατόν να τροφοδοτεί βλακώδεις «φυλετικούς» και «γλωσσικούς» ρατσισμούς.
Ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος για τα δικά του κατορθώματα και όχι γιατί η γιαγιά του μιλούσε την ίδια διάλεκτο με κάποιον ήρωα του Πόντου ή κάποιον Βλάχο εθνικό ευεργέτη.
Πρέπει να εξελιχθούμε κάποτε και να απομονώσουμε τέτοιες διχαστικές συμπεριφορές. Να καταγγείλουμε τον ρατσισμό των Εβραίων που έχουν δώσει θρησκευτικό χαρακτήρα στον αιματολογικό ρατσισμό τους και όχι να τον ζηλεύουμε και να τον μιμούμαστε.
Δεν είναι το ιδανικό να θέλουμε να γίνουμε παντοδύναμοι σαν τους Εβραίους ρατσιστές αλλά πρέπει να καταφέρουμε να ΜΗΝ είναι παντοδύναμοι οι πιο άρρωστοι ρατσιστές που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Και σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να πεισθούν οι αριστεροί να καταδικάζουν και αυτοί τον Εβραϊκό ρατσισμό κι όχι να τον «εξαιρούν» επειδή όλο το ιδεολογικό τους δημιούργημα προέρχεται από Εβραίους θεωρητικούς οι οποίοι φυσικά δεν θα κατηγορούσαν τη δική τους φυλή ποτέ. Ακόμα και ο Marx είχε συγγένεια με απογόνους των Rothchild οι οποίοι συμμετείχαν με κεφάλαιά τους στην ίδρυση της «Εθνικής» μας τράπεζας.
Και οι αριστεροί πρέπει να καταλάβουν ότι ο Εβραικός ρατσισμός τους αφορά εξίσου. To Hollywood, τα μεγαλύτερα κανάλια επικοινωνίας, πρακτορεία ειδήσεων κλπ καθώς και οι Τράπεζες ελέγχονται από Εβραίους … και όχι τυχαία. Και συχνά κάνουν επίδειξη δύναμης.
Σκεφθείτε ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ «ΦΥΛΗ» στον κόσμο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα ενός πασίγνωστου και πάμπλουτου αστέρα του Hollywood για … ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΜΟΝΟΝ!
Τέτοιες κατηγορίες ακούμε ως Έλληνες από τον Νίκο Δήμου, την Ρεπούση, τη Δραγώνα, τους ΙΟΥΣ κλπ … και η καριέρα τους όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά κυριολεκτικά απογειώνεται!
Το να εξαίρουμε την σπουδαιότητα της ποντιακής ή της βλάχικης κλπ ώστε εξ «αγχιστείας» να καλύψουμε κενά στην αυτοπεποίθησή μας και την προσφορά μας στην κοινωνία είναι επικίνδυνο κι εντελώς άχρηστο τη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε.
Ας παραμείνουμε κι ας επιμείνουμε στην Ελλάδα και την Ελληνική γλώσσα διότι αν χαθεί η Ελλάδα …τα ποντιακά από μόνα τους …θα έχουν όση αξία έχουν και η κάθε μία από τις 1000 Ινδικές διαλέκτους.
Οπωσδήποτε πρέπει να καταγράψουμε την Ποντιακή ως πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαράσσουμε το μέλλον μας βασιζόμενοι σε μία διάλεκτο που δεν θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε να αντικαταστήσει την Ελληνική στις μέρες μας σε κανένα επίπεδο. Τα ποντιακά είχαν συγκεκριμένη χρήση και συγκεκριμένη διαδρομή. Δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή επιστημονικών κειμένων, ούτε για πράξεις διοικητικού περιεχομένου.
Ότι λοιπόν δεν έγινε ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ επί 2000 χρόνια με την Ποντιακή διάλεκτο, το να μετατραπεί σε λόγια γλώσσα δηλαδή, …είναι σχιζοφρενικό να το επιδιώξουμε με το ζόρι σήμερα γνωρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα σε κομμάτια ασήμαντα οικονομικά και αμυντικά.

Πηγή: http://macedonia-greece.blogspot.com/


Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.

11 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Γιατί και προς τι αυτή η κατάτμηση,ο πολυτεμαχισμός και κατακερματισμός της Ελλάδος;Από αδελφούς Ποντίους κιόλας,αυτή τη φορά;Προς τι ο ιδιότυπος εθνικισμός σας,αδέλφια;Δεν αγαπάτε να συνεννοήσθε 'στην πλούσια δημοτική επίσημη-καθιερωμένη γλώσσα του κράτους και του λαού μας;Γιατί;Σας ενοχλεί το γεγονός και προτιμάτε μια τεχνητή προσπάθεια επικοινωνίας 'στη φτωχή ποντιακή διάλεκτο,λογιοποιώντας και ''εκμοντερνίζοντάς'' τη;Tι αλλοπρόσαλλα και επικίνδυνα,ολισθηρότατα πράγματα που είναι αυτά,αδελφοί;Δηλαδή,για να καταλάβω,κάθε ελληνική διάλεκτο του ενδόξου παρελθόντος μας πρέπει να την προσαρμόσουμε 'στα 'δικά μας μέτρα σήμερα και να την καταστήσουμε ε θ ν ι κ ή γλώσσα του Ελληνικού Έθνους;Πόσες θα έχουμε τότε;Σοβαρολογείτε ή αστειεύεσθε;Ποιο είναι το επόμενο βήμα,δηλαδή,κατά την άσοφη κρίση και ανιστόρητη λογική σας,κατ'ακολουθία ή κατά προτεραιότητα;H καθιέρωση,μήπως,και των τσακωνικών ως τέτοιας;Toπικού γλωσσικού ιδιώματος που ''εμπλουτίσθηκε'' από συγχρόνους και ''έγινε'' ε θ ν ι κ ή γλώσσα,μια ε θ ν ι κ ή των (π ο λ λ ώ ν) γλωσσών μ α ς;Δεν έχετε,φαίνεται,ίσως,κοιταχθή καλά 'στον καθρέπτη του εαυτού σας και περιπέσατε λεληθότως σε παραφροσύνη υπερεκτίμησης των πραγμάτων,μεγαλομανίας και οίησης!Φαντάζεσθε σε κάποιο βαθμό,έστω,τι θα 'γινόταν,αν θα 'κάναμε το ίδιο και με άλλες ιδιαίτερες περιοχές του ελληνικού χώρου,και τι θα προέκυπτε;Ποια κατάσταση θα διαμορφωνόταν 'στη Χώρα και αν θα 'μπορούσε να διατηρηθή ακέραιος και ενωμένος,ενοποιημένος ο ελληνικός κορμός,ο Ελληνισμός μ α ς;Θα 'δίναμε,πολύ απλά,τεράστια αφορμή και λαβή σε παντοδαπούς εχθρούς της Πατρίδας για ε υ θ ε ί ε ς εδαφικές διεκδικήσεις και μελλοντικές περιφερειακές διασπάσεις και οριστικές αποσχίσεις!Αυτό επιθυμείτε;Για τον ''Καλλικράτη'' τι έχετε να 'πήτε;Aντιλαμβάνεσθε τι λέω ή τα λέω για να τα ακούω o ίδιος;

Capsicum είπε...

Τα ποντιακα ,οπως και τα κυπριακα,ειναι δυο πολυ σημαντικες διαλεκτοι της ελληνικης.Ειναι χρεος των ομιλητων τους να τις διατηρησουν με καθε τροπο.Και σιγουρα δεν κινδυνευει η συνοχη του κρατους,επειδη κυκλοφορει ο Αστεριξ στα ποντιακα...
Οσο για τη συγκριση με αρβανιτικα,βλαχικα,σλαβικα ειναι πολυ ατυχης.Εδω μιλαμε για ελληνικη διαλεκτο (ποντιακα).Επειδη ορισμενοι ελληναραδες προσπαθουν να ξεχασουν οτι οι προγονοι τους δεν μιλουσαν ελληνικα ,δεν πρεπει να κανουν το ιδιο κι οσοι μιλουσαν ανεκαθεν ελληνικες διαλεκτους.Δεν εχουν λογο να κρυψουν κατι!

Γρηγοριάδης Σάββας είπε...

Αγαπητέ Capsicum,
το νόημα του άρθρου, που θα χρειαζόταν ίσως πιο προσεκτική ανάγνωση, δεν βρίσκεται στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου ή τη σημασία της, αλλά στην προσπάθεια να καταστεί από μία μερίδα ανθρώπων, ως τρόπος φυλετικού διαχωρισμού από τους υπόλοιπους Έλληνες.
Στα περίφημα σχολεία του Πόντου, ποια γλώσσα διδασκόταν; Ποια ήταν η γλώσσα της λογοτεχνίας και άρα της γραπτής αποτύπωσης;
Η ισχύς της ποντιακής διαλέκτου βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ότι ποτέ και σε καμία ιστορική περίοδο δεν διαχωρίστηκε από τον ιστορικό της πυρήνα, την Ελληνική.
Και ακριβώς εκεί έγκειται και ο ιστορικός ρόλος της ποντιακής φυλής, ως ένα κεντρικό κλαδί του ελληνικού έθνους. Με τη διάλεκτο, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, αλλά πάνω από όλα με τη συνειδητοποίηση της εθνικής τους ταυτότητας. Οι Πόντιοι δεν είναι απλώς Πόντιοι, είναι Έλληνες που ανήκουν σε αυτό που ο μύθος, η ιστορία και οι θρύλοι ονόμασαν ποντιακή φυλή.
Οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ Πόντιου και Έλληνα, είναι αδιανόητος.

Capsicum είπε...

Δεν καταλαβαινω,Σαββα,απο που προκυπτει ο οποιοσδηποτε "φυλετικος" διαχωρισμος; Και επαναλαμβανω, ειναι κακο να θελουν οι Ποντιοι να μεταλαμπαδευσουν στα παιδια τους την παμπαλαια διαλεκτο τους?Τα κυπριακα καναλια που εχουν σειρες στα κυπριακα αποσκοπουν στην αποδομηση του ελληνισμου?Θα τους αφαιρεσουμε το δικαιωμα να διατηρησουν τις παραδοσεις τους (και η διαλεκτος ειναι τμημα της παραδοσης) στο ονομα της "ομοιογενειας"?Λες και οι ελληνικες διαλεκτοι ειναι δειγμα ανομοιογενειας...
Οσο για τη γλωσσα της λογοτεχνιας,ειναι αυτη που εκφραζει τον απλο λαο μεσα απο τα δημοτικα τραγουδια σε οποιαδηποτε διαλεκτικη μορφη.

Βιβλιόφιλος είπε...

Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα μετά του σχόλιο του capsicum.
Όπως είναι πλέον επιστημονικά παραδεκτό (υπάρχει ογκώδης βιβλιογραφία για όσους ενδιαφέρονται και μπορούν να την κατανοήσουν), στους νεώτερους χρόνους η γλώσσα δεν αποτελεί πλέον βασικό τεκμήριο κατάταξης σε κάποια εθνοτική ομάδα. Οι τουρκοκρητικοί μουσουλμάνοι που εγκαταστάθηκαν κυρίως στα παράλια της Ιωνίας μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ομιλούν άπταιστα την κρητική διάλεκτο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ελληνική συνείδηση; Όχι βέβαια!
Δεν αντιλήφθηκα την παρατήρηση: "...ορισμενοι ελληναραδες προσπαθουν να ξεχασουν οτι οι προγονοι τους δεν μιλουσαν ελληνικα". Εξυπονοείται με αυτό ότι οι πρόγονοι αυτών που δεν μιλούσαν ελληνικά δεν ήσαν Έλληνες; Χιλιάδες πρόσφυγες από το εσωτερικό της Μ. Ασίας ομιλούσαν μόνον τουρκικά. Μήπως δεν ήσαν Έλληνες; Προφανώς δεν ήσαν, σύμφωνα με την περίεργη λογική κάποιων ημιμαθών.
Όσο για την ποντιακή διάλεκτο, για όσους δεν γνωρίζουν, οι αστικοί πληθυσμοί του Πόντου ομιλούσαν άπταιστα και θαυμάσια ελληνικά και την διάλεκτο την χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία με τους αγράμματους χωρικούς της υπαίθρου, που δυσκολεύονταν με τα ελληνικά, όπως διαπίστωσα από διηγήσεις φίλων μου ποντίων. Αυτός είναι και ο λόγος που η ποντιακή διάλεκτος βρίθει από τουρκικές λέξεις και εκφράσεις. Να ισχυριστώ λοιπόν και εγώ ότι κάποιοι έχουν λόγους να κρύψουν πολλά;
Δεν θέλω να συνεχίσω την θλιβερή αυτήν συζήτηση για ένα θέμα που κάποιοι ανεγκέφαλοι Ποντιαράδες (κατά το Ελληναράδες) δημιούργησαν εκ του μηδενός για να αποκομίσουν ίδια οφέλη και "ο νοών νοήτω".
Ας περιοριστούμε λοιπόν στην εμπεριστατωμένη και νηφάλια τοποθέτηση του κ. Γρηγοριάδη, η οποία με καλύπτει πλήρως.

Γρηγοριάδης Σάββας είπε...

Αγαπητέ Capsicum,
επαναλαμβάνω ότι το θέμα δεν βρίσκεται αποκλειστικά στη διατήρηση ή την καλλιέργεια της ποντιακής διαλέκτου. Είναι ευρύτερο και πολύ πιο ανησυχητικό το ζήτημα.
Πρόκειται για εκφυλιστικά φαινόμενα που έρχονται ως ένα επιστέγασμα μίας συνολικότερης παρακμής. Ποντιακή διάλεκτος δεν νοείται χωρίς την ελληνική γλώσσα. Ο παππούς μου που ήρθε από τον Πόντο, μιλούσε τη διάλεκτο, αλλά έγραφε μόνο στα ελληνικά, σε άψογη καθαρεύουσα. Δεν διανοούταν καν να γράψει στην ποντιακή.
Όταν οι πρόσφυγες Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα κουρελιασμένοι, πάμφτωχοι, λέγαν "Έρθαμεν στην Ελλάδα, πατρίδα μας προαιώνιο", που πέρασε ως στίχος και στο τραγούδι.
Αυτοί οι κουρελιασμένοι, πάμφτωχοι πεινασμένοι άνθρωποι, την πρώτη κίνηση που κάναν όταν ήρθαν σε αυτό το γενέθλιο τόπο, ήταν με έρανο από το υστέρημά τους να δωρίσουν στο ελληνικό κράτος, το περίφημο υποβρύχιο "Πόντος". Δεν είναι μία απόλυτη ένδειξη των αισθημάτων τους απέναντι σε αυτή την ιδέα που ονομάζεται Ελλάδα;
Τι με προβληματίζει; (συνεχίζεται)

Γρηγοριάδης Σάββας είπε...

Ένστικτα άκυρα και τροφοδοτούμενα από στείρους ανταγωνισμούς, από ίσως εξωτερικά κέντρα, έρχονται να γκρεμίσουν αυτή τη μεγάλη ιδέα.
Κρητικοί, μιλούν για αυτονομία.
Βλάχοι, θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο.
Γηγενείς Μακεδόνες μιλούν για κρατική αδικία.
Όσο για τους Κύπριους το κίνημα των Νεοκυπρίων, που μιλάν για μία διαφορετική καταγωγή από τους Έλληνες είναι χαρακτηριστικό.
Η διάλεκτος (η κάθε διάλεκτος) έχει νόημα μόνο όταν συνδυάζεται με κατάλληλη παιδεία πάνω στον ιστορικό της κορμό. Η καλλιέργεια της παράδοσης αποκτά αξία όταν συνοδεύεται με το Έθιμο, την εθνική κληρονομιά με άλλα λόγια.
Οι Πόντιοι ποτέ δεν ένιωσαν την ανάγκη να έχουν κανάλι, εφημερίδα, λογοτεχνία (Αστερίξ) στην ποντιακή, γιατί είχαν βαθιά συναίσθηση της ελληνικής τους καταγωγής. Άψογη γνώση της ελληνικής γλώσσας, που αποκτούσαν με εκπαίδευση πάνω σε αυτή (στον Πόντο).
Από που παρουσιάστηκε τώρα η ανάγκη; Γιατί;
Τώρα που απειλείται αυτή η ιδέα, η ιδέα ενός έθνους που ονομάζεται Έλληνες, τώρα οι Πόντιοι για ακόμα μία φορά πρέπει να δείξουν τις αντιστάσεις και το πατροπαράδοτο πείσμα τους.
Είμαστε Πόντοι και άρα Έλληνες. Είμαστε Έλληνες και άρα Πόντοι.
Πέρα από αυτό δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Βιβλιόφιλος είπε...

Επειδή τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά στην διεθνή σκακιέρα και η εποχή των ανιδιοτελών και απλοϊκών ρομαντισμών έχει παρέλθει προ πολλού, ας ξαναδιαβάσουμε μια παλαιότερη ανάρτησή μας σχετική με το τι "παίζεται" στην Κύπρο: http://ethnologic.blogspot.com/2010/10/blog-post_05.html
Για τους Νεο-Κύπριους και τα συμφέροντα που καλλιεργούν αυτό το βδέλυγμα, κατατοπιστικά είναι τα κείμενα που υπάρχουν εδώ:
http://eretiko-istologio.blogspot.com/2010/06/21.html και εδώ:
http://www.efylakas.com/archives/8122

Capsicum είπε...

Το σχολιο μου περι "ελληναραδων" αναφερεται αποκλειστικα σ'εκεινους τους ημιμαθεις που διαρρηγνυουν τα ιματια τους για την ελληνικη γλωσσα,σ'αυτους που ταυτιζουν Ελληνα κι ελληνικη γλωσσα,"ξεχνωντας" ταυτοχρονα ποια γλωσσα μιλουσαν οι προγονοι τους.Ειναι αυτοι που εμμεσως ακυρωνουν οι ιδιοι την ελληνικοτητα τους.
Οποια γλωσσα κι αν μαθαιναν στα αρρεναγωγεια και παρθεναγωγεια της εποχης εκεινης( οση ειχαν αυτη την τυχη),δεν υποκαθιστουσε σε καμια περιπτωση τη ζωσα γλωσσα οπως αποτυπωθηκε στα δημοτικα τους τραγουδια και στις καθημερινες τους επαφες.
Οι ντοπιολαλιες ειναι τμημα της παραδοσης του ελληνικου λαου και μ'αυτη την ιδιοτητα οι ομιλητες τους εχουν υποχρεωση να τις διατηρησουν.Η διατηρηση της ποντιακης διαλεκτου,δεν αναιρει την ελληνικοτητα αυτων των ανθρωπων,ισα ισα που την εξυψωνει.

Βιβλιόφιλος είπε...

Η πρόσφατη τοποθέτησή σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο φίλε μου. Οι καιροί είναι πονηροί και οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι τόσο στους υπερπατριώτες, αλλά κυρίως στους εθνομηδενιστές. Είμαστε λίγοι και πρέπει να αναζητούμε πάντα αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν, διότι ο μεγάλος μας ποιητής Κ. Παλαμάς το είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο:
Βοσκοί, στὴ μάντρα τῆς Πολιτείας οἱ λύκοι! Οἱ λύκοι!
Στὰ ὅπλα, Ἀκρῖτες! Μακριὰ καὶ οἱ φαῦλοι καὶ οἱ περιττοί,
καλαμαρᾶδες καὶ δημοκόποι καὶ μπολσεβίκοι,
γιὰ λόγους ἄδειους ἢ γιὰ τοῦ ὀλέθρου τὰ ἔργα βαλτοί...

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Για το εκφυλιστικό εφεύρημα των ''Νεοκυπρίων'' του Χριστόφια είχα λάβη μια κάποια σχετική ενημέρωση και γνώση.Το να αυτοαναιρούνται,όμως,μέχρι και οι αδελφοί Πόντιοι,επιθυμώντας κάτι διαφορετικό,κάτι άλλο και διακριτό των λοιπών Ελλήνων με τη δημιουργία τηλεδιαύλων ''ιδικών των'',αυτό παραπάει και πρώτη (και μακάρι και τελευταία!) φορά το ακούω.Έλα,Χριστέ και Παναγιά!Σαν ανέκδοτο μού φαίνεται.Νεοφανές κατόρθωμα και ''ανδραγάθημα''.Καινά δαιμόνια κομίζουν σαν εκείνα,αντιστοίχως και τηρουμένων των αναλογιών,των Νεοπατερικών-Μεταπατερικών του Βόλου.Είναι δυστυχές και,συνάμα,ενδεικτικό της γενικευμένης κ α τ ά π τ ω σ η ς του λ α ο ύ μας να καμωνώμεθα,όντας ουσιαστικά έ ν α με τους άλλους Έλληνες,πως,διατελούντες αμεθοδολόγητοι ερανιστές και προσαρμοστές,αυθαίρετα,του χθες αυτού 'στο σήμερα μιας λ ε ι ψ ή ς διαλέκτου προγόνων μας,συγγενών μας,επιτυγχάνουμε να βαδίσουμε προς τα εμπρός.Πού είναι το οξύ κριτικό μυαλό (των),η οξυδερκής κριτική θεώρηση των πραγμάτων;Ό λ α για μια καιροσκοπική πολιτική εκμετάλλευση και σκοπιμότητα εσωτερικής κατανάλωσης και εξωτερικής κοπής και προέλευσης;M ό ν ο ν ο κωμικότατος Ψωμιάδης,μήπως,τούς απέμεινε,τελικά,να τους ''εμπνέη'' και έχουν αποδυθή 'στο μάταιο αγώνα αυτόν;