Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Έθαψαν τελικώς οι Τούρκοι τους Αλλιανούς...


Είχαμε αναφερθεί προ τριμήνου περίπου (http://ethnologic.blogspot.com/2010/10/blog-post.html) στην αναισθησία Τούρκων "αρμοδίων" απέναντι σε θέματα πολιτισμού, με αφορμή την προγραμματισμένη καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών, κοντά στην αρχαία Πέργαμο. Δυστυχώς, το πολιτιστικό αυτό έγκλημα ολοκληρώθηκε...
ΔΕΕ

Έθαψαν τους Αλλιανούς στην Πέργαμο
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκε η κατάχωση της αρχαίας Ελληνιστικής πόλης των Αλλιανών της Περγάμου, παρά τις αντιδράσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, και κυρίως στην Ελλάδα.

Τόνοι άμμου έθαψαν την πόλη -θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Τις επόμενες μέρες τόνοι νερού θα σκεπάσουν μια για πάντα τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να κατασκευαστεί φράγμα. Το θάψιμο της πόλης σηματοδοτεί την εξαφάνιση μιας περιοχής που περιλαμβάνει επιφανειακά ευρήματα από την προϊστορική εποχή έως τη βυζαντινή αρχαιότητα και ποτέ δεν ανασκάφηκαν, ακόμα και σημαντικά οθωμανικά μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα.

Στο Μουσείο της Σμύρνης και λίγο πριν από τη σφράγιση του χώρου μεταφέρθηκαν τα αξιολογότερα κινητά ευρήματα (αγάλματα κ.λπ.). Οι Αλλιανοί αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας.

Σ. ΜΠΑ.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=232777

Δεν υπάρχουν σχόλια: