Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Νομίσματα και Ιστορία (5)

Αργυρό δηνάριο Βιτελλίου
69 μ.Χ.

Η εβδομάδα που πέρασε

18 Ιουλίου 69 μ.Χ. Απονέμεται επισήμως ο τίτλος του Αυγούστου στον Βιτέλλιο (Vitellius), ο οποίος είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτωρ στις 2 Ιανουαρίου του 69 από τα στρατεύματα που διοικούσε, τις ρωμαϊκές λεγεώνες της Κάτω Γερμανίας. Οι στρατηγοί του νίκησαν τον στρατό του αυτοκράτορα Όθωνα (Otho), ο οποίος είχε ανακηρυχθεί  αυτοκράτωρ μετά την δολοφονία του αυτοκράτορα Γάλβα στις 15 Απριλίου του 69 μ.Χ.  την χρονιά των "τεσσάρων αυτοκρατόρων" (the Year of the Four Emperors). Ο Βιτέλλιος υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε το προσωνύμιο "Γερμανικός" (Germanicus) αντί "Καίσαρ" κατά την άνοδό του στο ύψιστο αξίωμα, στο οποίο θα παραμείνει μόνο 8 μήνες, μέχρι την 22α Δεκεμβρίου του 69, οπότε αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του πετάχτηκε στον ποταμό Τίβερη.
_______________________________________


Ορειχάλκινος φόλλις
Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.)

21 Ιουλίου 287 μ.Χ. Οι συναυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιανός ανακηρύσσουν την θεϊκά τους γενέθλια, της γέννησής τους από τους θεούς Δία  και Ηρακλή αντίστοιχα. Η ανακήρυξη αυτή τους έδινε σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε πιθανούς αντιπάλους.

Φόλλις του Μαξιμιανού


Δεν υπάρχουν σχόλια: