Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Νομίσματα και Ιστορία (3)

Αργυρό τετράδραχμο Βεσπασιανού
Νομισματοκοπείο Αλεξανδρείας

Η εβδομάδα που πέρασε

1η Ιουλίου 69 μ.Χ. Ο στρατηγός Βεσπασιανός ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ (Titus Flavius Caesar Vespasianus Augustus) στην Αλεξάνδρεια από τις ρωμαϊκές λεγεώνες που στάθμευαν στην Αίγυπτο, αλλά και τα στρατεύματα του Δούναβη που τάχθηκαν με το μέρος του. Στην Ρώμη θα εισέλθει (για να ανακηρυχθεί και επισήμως αυτοκράτωρ από την Σύγκλητο), το επόμενο έτος 70 μ.Χ. αφού κατανίκησε τους αντιπάλους του. Έτσι το 69 μ.Χ. έληξε η περίοδος της αναταραχής που ξέσπασε μετά την αυτοκτονία του Νέρωνος και την εξόντωση των τριών διαδόχων του (Γάλβα 68-69 μ.Χ. - Όθωνος 69 μ.Χ. και Βιτελλίου 69 μ.Χ.) που έμεινε στην ρωμαϊκή ιστορία ως "η χρονιά των τεσσάρων αυτοκρατόρων".

Σηστέρτιος Βεσπασιανού που κυκλοφόρησε για την νίκη των ρωμαϊκών στρατευμάτων
στον Α΄ Ιουδαιο-ρωμαϊκό πόλεμο


Η αυτοκρατορία την εποχή του Βεσπασιανού

_______________________________________________


Argenteus του Διοκλητιανού

1η Ιουλίου 285 μ.Χ. Αρχίζει η συμβασιλεία Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Σημαντική υπήρξε η νομισματική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε τότε με την αλλαγή του νομισματικού συστήματος. Σύμφωνα με το νέο σύστημα 1 χρυσός aureus υποδιαιρέθηκε σε 24 αργυρούς argentei και 1 argenteus σε 5 ορειχάλκινους folles. Τέλος, 1 follis σε 5 ορειχάλκινα δηνάρια (denarii).

________________________________________________

Ορειχάλκινος φόλλις
Μ. Κωνσταντίνου

3 Ιουλίου 324 μ.X. Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατατροπώνει τον στρατό του Λικίνιου (Licinius) στην Αδριανούπολη, γεγονός που σηματοδότησε την τελική πτώση του Λικίνιου. 

Ορειχάλκινος φόλλις με την Αγ. Ελένη
την μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου

_______________________________________________

Αργυρό σηστέρτιο (43 μ.Χ.)
προς τιμή του Καπιτωλίου Διός

6 Ιουλίου 83 μ.Χ. Καταστρέφεται από πυρκαγιά ο αρχικός ναός του Διός στο λόφο του Καπιτωλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: