Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νομίσματα και Ιστορία (4)

Αργυρό δηνάριο Αδριανού (117-138 μ.Χ.)

Η εβδομάδα που πέρασε

10 Ιουλίου 138 μ.Χ. Ο αυτοκράτωρ Αδριανός (Publius Aelius Traianus Hadrianus Augustus) πεθαίνει από φυσικά αίτια στο θέρετρο Baiae.  Κυβέρνησε την αυτοκρατορία επί 21 χρόνια επιτελώντας σημαντικότατο έργο ιδίως στον τομέα του πολιτισμού, αλλά  και στον  κατασκευαστικό. Υπήρξε φανατικός θαυμαστής της Ελλάδος και πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο περιοδεύοντας σε φημισμένες τοποθεσίες και χώρους. Ξόδεψε τεράστια ποσά ώστε να αποπερατωθεί ο μεγαλοπρεπής ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, οι δε Αθηναίοι τον τίμησαν εκλέγοντάς τον επώνυμο άρχοντα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αποκαλούμενους "πέντε καλούς Ρωμαίους αυτοκράτορες" σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Ν. Μακιαβέλλι.

Τα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα

Χρυσός aureus του Αδριανού

______________________________________________
13 Ιουλίου 100 π.Χ. Γεννιέται στην Ρώμη ο Ιούλιος Καίσαρ.  Η στρατιωτική του ιδιοφυία, του επέτρεψε να αναδειχθεί στην μεγαλύτερη φυσιογνωμία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας την οποία μετασχημάτισε βαθμιαία με βαθιές κοινωνικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό που στην συνέχεια έμεινε στην Ιστορία ως Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.


Αργυρό δηνάριο περιόδου Ιουλίου Καίσαρος (46 π.Χ.)


Η Ρωμαϊκή Δημοκρατία μετά τις κατακτήσεις του Ιουλίου Καίσαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: