Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

DUI: Τα Σκόπια θα γίνουν Βηρυτός εάν δεν ληφθούν μέτρα


DUI: Τα Σκόπια θα γίνουν Βηρυτός εάν δεν ληφθούν μέτρα

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για τη μείωση των εντάσεων, τα περιστατικά πληθαίνουν μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων συζήτησαν για τις εθνοτικές εντάσεις που προκλήθηκα από την επίθεση ομάδας ατόμων σλαβικής καταγωγής κατά Αλβανών μαθητών μέσα σε λεωφορείο την ώρα που γύριζαν στα σπίτια τους.
Το αλβανικό κόμμα DPA κατάγγειλε το κυβερνών κόμμα του Γκρούεφσκι για ενθάρρυνση των γεγονότων αυτών, ενώ το VMRO-DPMNE ανταπάντησε ότι οι Αλβανοί βουλευτές είναι γεμάτοι από μίσος. Η υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν τις ‘ανεύθυνες δηλώσεις’.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του DUI (το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα): « Τα Σκόπια θα γίνουν Βηρυτός και η χώρα Λίβανος, αν δεν ληφθεί μέριμνα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών» και συνέχισε: «Η εθνοτική σύγκρουση θα μας κάψει όλους».Επίθεση Σλάβοσκοπιανών εναντίον Αλβανών μαθητών

Η επίθεση χθες το βράδυ από μια ομάδα Σλάβων κατά λεωφορείου που μετέφερε Αλβανούς μαθητές στις οικίες τους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους με ρόπαλα και ρακέτες, σκιαγραφεί το μίσος που υπάρχει μεταξύ των δύο κύριων εθνοτικών κοινοτήτων στο εύθραυστο κράτος των Σκοπίων. Η προβολή, επιπλέον, από τα μέσα ενημέρωσης της απρόκλητης επίθεσης, έχει εξαγριώσει τις δύο κοινότητες.
Σήμερα στην πόλη Τέτοβο, η οποία κατά πλειοψηφία κατοικείται από Αλβανούς, έγινε άλλο περιστατικό με Αλβανούς αυτή τη φορά που επιτέθηκαν σε φορτηγό αυτοκίνητο με οδηγό σλαβικής καταγωγής, ως αντίποινα για το συμβάν της πόλης των Σκοπίων.
Η υπουργό Εσωτερικών Γκορντάνκα Γιανκουλόφσκα καταδίκασε τα περιστατικά και κάλεσε τις δύο πλευρές να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης αποφεύγοντας τις εθνοτικές προκλήσεις.
Η Γιανκουλόφσκα δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στη χώρα να υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν τη διακοπή των διεθνοτικών σχέσεων, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αυτοί που δεν επιθυμούν τις εντάσεις και θα συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης και θα καταδικάσουν μαζί μας όλους εκείνους που επιδιώκουν τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων».
Στην υπόθεση παρενέβη και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Πωλ Γουόλερς, δηλώνοντας τα εξής:
«Έχουμε επίγνωση των βίαιων επεισοδίων που συνέβησαν χθες το βράδυ κατά  τα οποία τραυματίστηκαν νέοι άνθρωποι. Συμπάσχουμε και εκφράζουμε τις ευχές για ταχεία ανάρρωση εκείνων που τραυματίστηκαν  και στις οικογένειες τους. Γνωρίζουμε ότι οι αρχές ερευνούν το συμβάν και αναζητούν  τους δράστες αυτής της κτηνώδους πράξης. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα στην διενέργεια έρευνας και στην εφαρμογή των νομικών διαδικασιών. Καλούμε τα μέρη να παραμείνουν  ήρεμα ώστε να γίνει δυνατή η δέουσα διαδικασία», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης.Δεν υπάρχουν σχόλια: