Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Σιωνιστικές απάτες


Στα πράσα πιάστηκε συγγραφέας
«απομνημονευμάτων» από το Ολοκαύτωμα
Ματαιώθηκε η έκδοση


Λος Αντζελες

Τη ματαίωση της έκδοσης βιβλίου απομνημονευμάτων από το Ολοκαύτωμα, που περιείχε μία εκπληκτική ιστορία αγάπης, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Berkley Books του ομίλου Penguin Group, αφού ο συγγραφέας Χέρμαν Ρόζενμπλατ παραδέχτηκε στον ατζέντη του Αντρεα Χερστ ότι είχε επινοήσει μέρος του βιβλίου. Το βιβλίο που δεν θα βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι το «Αγγελος στο Φράκτη, Η αληθινή ιστορία μιας αγάπης που επιβίωσε» (Angel at the Fence, The True Story of a Love that Survived).
Ο 79χρονος Ρόζενμπλατ, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος σήμερα που ζει στη Φλόριντα, είχε εμφανιστεί δύο φορές στην τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα Ουίνφρι, όπου αφηγήθηκε την ιστορία γνωριμίας με τη σύζυγο του, όταν του πετούσε μήλα πάνω από το συρματόπλεγμα ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γερμανία. Αποκαλύφθηκε, ωστόσο, ότι ο Ρόζενμπλατ είχε κατασκευάσει την ιστορία για ένα διαγωνισμό λογοτεχνίας μιας εφημερίδας πριν από δέκα χρόνια.
«Θα ζητήσουμε από το συγγραφέα και την ατζέντη του να επιστρέψουν όλα τα χρήματα που έχουν πάρει για αυτή την εργασία» είπε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.
Σύμφωνα με τη Χερστ, ο Ρόζενμπλατ τής αποκάλυψε ότι κατασκεύασε τον πυρήνα της ερωτικής ιστορίας, σύμφωνα με την οποία μετά τον πόλεμο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε, ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε την Πολωνέζα μετανάστρια Ρόμα Ρατζίσκι. Κατόπιν τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν η κοπέλα που τού πετούσε την τροφή πάνω από το φράκτη στο στρατόπεδο του Σλιέμπεν, όπου ήταν κρατούμενος. Η Χερστ είπε ότι η ιστορία ήταν αληθινή μέχρι του σημείου της επιβίωσης του συγγραφέα και των αδελφών του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, επινόησε την ερωτική ιστορία για να κερδίσει μεγαλύτερη προσοχή.
«Όπως και πολλοί άλλοι που διάβασαν την ιστορία του Χέρμαν ή τον είδαν μαζί με τη Ρόμα στην εκπομπή της Όπρα, δεν αμφισβήτησα ούτε ένα λεπτό την αυθεντικότητα μιας ιστορίας που κυκλοφόρησε ευρύτατα» είπε η Χέρστ, η οποία προσέθεσε ότι «όλοι όσοι εργάστηκαν τον τελευταίο χρόνο με τον Χέρμαν είναι έκπληκτοι και απογοητευμένοι που μία ιστορία ελπίδας είχε ένα τόσο δυσάρεστο τέλος».
Το βιβλίο που θα κυκλοφορούσε το Φεβρουάριο τέθηκε υπό αμφισβήτηση και έρευνα, όταν πολλοί ακαδημαϊκοί είπαν στο περιοδικό New Republic ότι η περιγραφή του στρατοπέδου δεν ήταν ακριβής και η ρίψη τροφίμων πάνω από το φράκτη αδύνατη.

Η ταινία
Ο Χάρις Σάλομον, πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας Atlantic Overseas Pictures, η οποία ξεκινά το Μάρτιο στην Ουγγαρία τα γυρίσματα ταινίας κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση το βιβλίο του Ρόζενμπλατ, δήλωσε ότι «στη ζωή υπάρχουν ορισμένα πράγματα, όπως ένας επιζών του ολοκαυτώματος, που δεν αμφισβητούνται». «Τον πίστεψα» είπε ο Σάλομον και πρόσθεσε: «Ήταν το σωστό μήνυμα με λάθος αγγελιοφόρο, αλλά ο πυρήνας της ιστορίας είναι θαυμάσιος».
«Ουσιαστικά θα είναι δύο ιστορίες, η φαντασία που δημιούργησε στο μυαλό του συνδυασμένη με την πραγματική ζωή του Χέρμαν Ρόζενμπλατ που την κατασκεύασε, θα τον παρουσιάσω ως έναν άνθρωπο που έκανε κάτι πολύ κακό» είπε ο Σάλομον.

Ο κατάλογος των ψεύτικων απομνημονευμάτων
Πάντως, πολλοί συγγραφείς απομνημονευμάτων έχουν κατηγορηθεί κατα καιρούς ότι επινόησαν στοιχεία. Το περιστατικό αυτό θα αυξήσει την πίεση προς τους εκδοτικούς οίκους να ελέγχουν πιο προσεκτικά τα πραγματικά γεγονότα στα βιβλία που εκδίδουν.
Το 2006, ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέημς Φρέι παραδέχτηκε ότι είχε επινοήσει σημεία-κλειδιά των απομνημονευμάτων του για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά με τίτλο «Ένα εκατομμύριο μικρά κομμάτια», που είχε βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων.
Τον Φεβρουάριο η Μίσα Ντεφονσέκα παραδέχτηκε ότι είχε βγάλει από το μυαλό της το μεγαλύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας της, που είχε επίσης βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων και αφορούσε μία νεαρή εβραιοπούλα που την έσωσαν λύκοι, ενώ κρυβόταν από τους ναζί στην Ευρώπη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Φέτος ανακλήθηκε από τα βιβλιοπωλεία, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν «κατασκευασμένο», και το βιβλίο της Μάργκαρετ Τζόουνς «Έρωτας και Συνέπειες» με θέμα μία νεαρή μιγάδα που μεγάλωσε σε μία γειτονιά του Λος Αντζελες, όπου δρούσαν συμμορίες.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=971511
με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: