Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τουρκικός επεκτατισμός

Great Turkey (=Μεγάλη Τουρκία)

Χάρτης με τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, όπου εμφανίζονται οι άμεσες διεκδικήσεις της εις βάρος γειτονικών χωρών. Στα ανατολικά έχει προσαρτηθεί όλο το βόρειο Ιράκ (οι κουρδικές περιοχές) με τα πετρέλαια της Μοσούλης, καθώς και τμήμα των δυτικών περιοχών του Ιράν, όπου υπάρχουν κάποιοι Τουρκομάνοι νομάδες. Η Αρμενία εξαφανίζεται και μοιράζεται ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι του οποίου, οι Αζέροι, θεωρούνται τα "μικρά αδέλφια" των Τούρκων.
Στα δυτικά, ο παραπάνω χάρτης δείχνει να έχει αποσπαστεί η ΝΔ Βουλγαρία με την μουσουλμανική μειονότητα που την κατοικεί, καθώς και η ελληνική Θράκη, η Κύπρος (ολόκληρη!), η Ρόδος και η Κρήτη (!!!). Προφανώς το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά δεν διακρίνεται καθαρά.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις βεβαίως αδιαφορούν για όλα αυτά και εξακολουθούν να πιπιλίζουν το φαιδρό δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής (;) "Δεν διεκδικούμε τίποτε, δεν παραχωρούμε τίποτε".
Οι Τούρκοι όμως διεκδικούν, όπως και οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί και όχι μόνον.
Ο παραπάνω χάρτης δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε τουρκική εφημερίδα (την Χουριέτ) και εμφανίζεται συχνά στο διαδίκτυο, ακριβώς ο ίδιος, που σημαίνει ότι είναι ξεκαθαρισμένες οι στοχεύσεις της Τουρκίας, έστω και ανεπισήμως.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο εν λόγω χάρτης κυκλοφορεί στα αγγλικά με την επεξήγηση Great Turkey, δηλ. Μεγάλη Τουρκία, το οποίο όμως στα αγγλικά σημαίνει γαλοπούλα, απόλυτα ταιριαστό με τις υπερφίαλες φαντασιώσεις της Άγκυρας.

                                      
Great Turkey

Δεν υπάρχουν σχόλια: