Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ


Σε απάντηση ανωνύμου (πάντα!) σχολίου στην εξαιρετική από κάθε άποψη ιστοσελίδα http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/ μεταφέρω το κύριο άρθρο (επώνυμα) της ιστορικής εφημερίδας "Δημοκράτης" της Λέσβου, που ουδείς θα τολμήσει να κατηγορήσει ότι αποτελείται από θερμοκέφαλους, ακροδεξιούς, "μακεδονομάχους" και άλλα τέτοια φαιδρά, που επικαλούνται οι γνωστοί κύκλοι, όταν δεν έχουν επιχειρήματα.
Δ.Ε.Ε.

2 σχόλια:

Akritas είπε...

Στην παρούσα στιγμή ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει ρότα ο Σλαβομακεδονισμός των Σκοπιανών είναι η αλλαγή του Συνταγματικού τους ονόματος.

Αυτό για όλες τις χρήσεις δεν μου λέει τίποτα εάν δεν συνοδευτεί με την τροποποίηση του Συντάγματος τους.

Αν και πάλι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε πρέπει να επιβληθεί παράλληλα -με την όποια συμφωνία- στα Σκόπια δύο πράγματα:

-αναγνώριση της Ελληνικής Μακεδονικής πολιτιστικής(cultural identity) και εθνοτικής ταυτότητας(ethnie) των Ελλήνων Μακεδόνων της νεώτερης γεωγραφικής Μακεδονίας.

-τα Σκόπια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο (έμμεσα ή άμεσα) σύμβολα, ονόματα, σημαίες και εμβλήματα που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

-Τα Σκόπια να δηλώσουν επισήμως και ειδικά στο προοίμιο του Συντάγματος ότι τίποτε δεν μπορέι

Οτιδήποτε άλλο το θεωρώ μέρος της χρονικής μειοδοσίας που ξεκίνησε το 1993 όταν συμφωνήσαμε επί Μητσοτάκη να μπουν τα Σκόπια με το όνομα FYROM στον ΟΗΕ.

Τουλάχιστον να σώσουμε την κληρονομιά μας, μιας και το όνομα οι πολιτικοί το έδωσαν. Η συμφωνία φυσικά θα έχει την έγκριση του ΣΑ.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα τα οποία χρειάζονται σελίδες ολόκληρες για να διατυπωθούν.

Βιβλιόφιλος είπε...

Καλέ μου φίλε δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Έχεις την εντύπωση ότι είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε με τα Σκόπια και να καταλήξουμε κάπου; Ότι είναι απλά κάποιο συνταγματικό θέμα; Φοβάμαι ότι δεν έχεις αντιληφθεί την ευρύτερη εικόνα και τι ακριβώς παίζεται...
Θα σου στείλω e-mail.
DEE