Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.


Η Κύπρος γέφυρα μεταξύ Ρωσίας 
και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εκτενή ανάλυση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, μετά την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία, δημοσιεύει η εφημερίδα Izvestia με τίτλο: "Ο Πρόεδρος της Κύπρου πρότεινε το ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε."

Αλέξανδρος Δημητρίου 
Θα χρειαστεί η συμβολή της Μόσχας για να πάρει η Λευκωσία τη διεθνή οικονομική βοήθεια που χρειάζεται, αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι μπορεί οι Βρυξέλλες να υποδέχτηκαν με αισιοδοξία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ωστόσο, τώρα απομένει να βρεθεί και ο τρόπος στήριξης της Κύπρου.
Ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης φέρεται να δηλώνει πως "η Ρωσία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίδοση επείγουσας οικονομικής βοήθειας και η Κύπρος να γίνει μια φιλική γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ." 

Υιοθέτηση ευρωπαϊκής πρακτικής
Βέβαια, από την πλευρά της η Μόσχα ενδιαφέρεται ώστε να πάψουν να θεωρούν την Κύπρο ως κέντρο ξεπλύματος ρωσικού "βρώμικου" χρήματος, αναφέρει η εφημερίδα, παραθέτοντας  τις εκτιμήσεις ρώσων αναλυτών και δημοσιολόγων.
«Για τις Βρυξέλλες είναι σημαντικό ώστε να αρθούν όλες οι κατηγορίες ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου εργάζεται για τα συμφέροντα ρώσων  επιχειρηματιών με "γκρίζα σχήματα"», υποστηρίζει ο καθηγητής οικονομίας, Μαξίμ Μπρατέρσκι, συμπληρώνοντας πως για να σπάσει αυτό το στερεότυπο πρέπει να εργαστούν όλοι από κοινού. Άλλωστε μια τέτοια προσέγγιση φαίνεται να συμπίπτει και με την επιθυμία του Κρεμλίνου να αποχωρήσει η ρωσική επιχειρηματικότητα από το καθεστώς " offshore". Επίσης, ο αναλυτής εκτιμά πως αν ο νέος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, επιδιώκει πράγματι να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πρακτική, τότε το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να μπει μια τάξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα φέρει τις ρωσοκυπριακές σχέσεις σε πολιτισμένα πλαίσια.

Κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων
Διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος εκφράζει ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, διευθυντής του περιοδικού " Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική".
Με την ανάδειξη στην προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, ο Λουκιάνοφ  εκτιμά, πως δεν θα υπάρξουν απότομες αλλαγές. Λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων, ο νέος ηγέτης δεν θα επιδιώξει να ταρακουνήσει το υπάρχον σύστημα. Πόσο μάλλον που η offshore οικονομία της Κύπρου δεν είναι ακραιφνώς ποινική. Αν επιχειρήσουν, πάραυτα, να αλλάξουν τους όρους του παιγνιδιού, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λουκιάνοφ το κράτος θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και ίσως βρεθεί μπροστά στο φάσμα της διαφυγής ρωσικών χρημάτων από τις τράπεζες της Κύπρου. Και αυτό το κατανοούν πολύ καλά στις Βρυξέλλες, καθώς κανείς από αυτούς δεν θέλει να κρεμάσει στο σβέρκο του άλλη μια προβληματική χώρα, τονίζει χαρακτηριστικά, ο Λουκιάνοφ.
Σωστά όλα αυτά, μόνο που στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο φροντίζουν να "ξεχνούν" ποιοι συγκεκριμένα  ήταν εκείνοι που ξεσήκωσαν υστερία τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες για την Κύπρο, σχετικά με το ρωσικό "βρώμικο" χρήμα στη μεγαλόνησο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: