Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ακρίτας (Μπούφι) Φλώρινας (Λαογραφικά 1)


Ακρίτας (Μπούφι) Φλώρινας

Ο Ακρίτας είναι ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα. Ο Ακρίτας ανήκει στον δήμο Κάτω Κλεινών και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 134 κάτοικοι. Μέχρι το 1955 ονομαζόταν Μπούφι[1]. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή Μπουφιώτικη γυναικεία φορεσιά[2]. Στο Μπούφι μέχρι τον 19ο αιώνα ομιλούνταν η βλαχική διάλεκτος και στη συνέχεια οι κάτοικοι εκσλαβίστηκαν γλωσσικά, όπως συνέβη σε πολλά μέρη της Μακεδονίας[3]. Οι Μπουφιώτες συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πολλοί μετέβησαν στην Πελοπόννησο για να συνεχίσουν τον αγώνα[4]. Οι αγώνες των κατοίκων για ελευθερία συνεχίστηκε έως και την τελευταία φάση του Μακεδονικού Αγώνα, όπου διακρίθηκαν οι Μακεδονομάχοι Κωνστνατίνος Παπαβασιλείου και Κωνσταντίνος Χατζηπαπαβασίλη[5].

1. Πανδέκτης-Μετονομασίες οικισμών της Ελλάδας

2. Εργαστήριο Παραδοσιακών Φορεσιών Κονάκι, Φορεσιά Μπουφίου

3. Το γλωσσικό ιδίωμα περιοχών της Μακεδονίας, Δημήτριος Ε. Ευαγγελίδης, Αντίβαρο, 2008

4. Λάζαρος Αν. Μέλιος, Από την Ιστορία της Φλώρινας, 1998

5. "Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, επιστημονική επιμέλεια Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 162

Φορεσιά Μπούφι Φλώρινας
(Βλ. Εικόνα επάνω)
Η φανέλα έχει πλεκτά κατωμάνικα και η λευκή τραχηλιά είναι στολισμένη. Το πουκάμισο έχει λευκοκεντήματα στο ποδόγυρο. Το πανωφόρι είναι λευκό ή μαύρο, αμάνικο και λέγεται σαγιάς. Το ζωνάρι είναι μακρύ μάλλινο, μαύρο-άσπρο, ριγέ και διπλωμένο κατά μήκος στα δύο. Η ποδιά δένεται πάνω από το ζωνάρι, είναι υφαντή στολισμένη με κεντήματα και φλουριά. Τη κοσμούν τα βαρύτιμα κλειδωτήρια. Το κεφάλι στολίζει λευκό μαντήλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: