Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Νομίσματα και Ιστορία (1)

Αργυρό τετράδραχμο της Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Πτολεμαίου ΙΕ΄
(39-38 π.Χ.)

Η εβδομάδα που πέρασε

23 Ιουνίου 47 π.Χ. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια ο γιος της Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Ιουλίου Καίσαρα, ο Πτολεμαίος ΙΕ΄, γνωστός με το παρωνύμιο Καισαρίων. Μετά τον θάνατο (αυτοκτονία) της Κλεοπάτρας και μέχρι την δολοφονία του στις 12 Αυγούστου 30 π.Χ. από τους Ρωμαίους, ο Πτολεμαίος ΙΕ΄ υπήρξε ο μόνος Φαραώ της Αιγύπτου. Με τον θάνατό του έβησε η Δυναστεία των Πτολεμαίων, που κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου τρεις αιώνες (305-30 π.Χ.)


Αργυρό δηνάριο Βεσπασιανού

Ορειχάλκινο σηστέρτιο Βεσπασιανού του 71 μ.Χ.
για τις νίκες του στον Α΄ Ιουδαιο-ρωμαϊκό πόλεμο

24 Ιουνίου 79 μ.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός πεθαίνει καθ' οδόν προς το Ρεάτε (Reate, σημερ. Riati στο Λάτιο) και οι στάχτες του τοποθετήθηκαν αρχικά στο Μαυσωλείο του Οκταβιανού Αυγούστου. Αργότερα μεταφέρθηκαν στον Ναό της οικογενείας των Φλαβίων. Για το έργο του της αναδιοργάνωσης και της αναστύλωσης της αυτοκρατορίας θεοποιήθηκε από την Σύγκλητο. 
Αργυρό δηνάριο Τίτου (περ. 79 μ.Χ.)
αναμνηστικό των νικών του στον Α΄ Ιουδαιο-ρωμαϊκό πόλεμο (66-73 π.Χ.)

24 Ιουνίου 79 μ.Χ. Μετά τον θάνατο  του Βεσπασιανού ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ ο μεγαλύτερος γιος του Τίτος. Έγινε γνωστός για την αποπεράτωση του Κολοσσαίου και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του Ναού της.

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία 68-69 μ.Χ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: