Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το ΚΚΕ αποκατέστησε και τον Βελουχιώτη!


Το ΚΚΕ μετά τον Ζαχαριάδη (βλ. σχετικά  http://ethnologic.blogspot.com/2011/10/blog-post_2305.html), προχώρησε στην πολιτική (αλλά όχι και στην κομματική!) αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη! Ελπίζω να σταματήσουν εδώ, γιατί με την φόρα που έχουν πάρει εκεί στον Περισσό προβλέπω να προχωράνε και στην αποκατάσταση του Εφιάλτη, του Πήλιου Γούση, του Ρομπέν των Δασών (μεγάλου λαϊκού αγωνιστή) και - γιατί όχι - του Τζακ του Αντεροβγάλτη! Και μετά κατηγορούν όσους δεν τους παίρνουν στα σοβαρά. Προφανώς, αγνοούν την σχετική παροιμία "εδώ ο κόσμος χάνεται και το ΚΚΕ κάνει ...αποκαταστάσεις".
ΔΕΕ
Το ΚΚΕ προχώρησε στην πολιτική αποκατάσταση
του Αρη Βελουχιώτη

«Ο Αρης Βελουχιώτης έγινε θρύλος και αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα του λαϊκού κινήματος μέσα στις συγκεκριμένες συλλογικές και ιδεολογικές δομές του ΚΚΕ» δήλωσε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του ηγετικού του ΕΛΑΣ, που έγινε στην πλατεία Λαού της Λαμίας, εκεί όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του πρωτοκαπετάνιου της Εθνικής Αντίστασης.
Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από την ευρύτερη περιοχή δήλωσαν το δικό τους «παρών» στην πολιτική αυτή εκδήλωση. Μεταξύ αυτών ήταν και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όμως δεν ήταν η κεντρική ομιλήτρια, όπως συνέβη μία εβδομάδα πριν κατά την εκδήλωση αποκατάστασης του Νίκου Ζαχαριάδη.
Ο κ. Τηλέμαχος Δημουλάς -κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης- αναφερόμενος στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που έγινε τον Ιούνη, και το σχετικό δοκίμιο Ιστορίας του κόμματος για την περίοδο 1949-68, σημείωσε πως δεν αποτελεί διόρθωση κάποιων λαθών της ηγεσίας του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου, όπως διαδίδουν κάποιοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης συστηματικής μελέτης αρχειακού υλικού, συλλογικής συζήτησης σε όλο το κόμμα.
Μιλώντας για τον Αρη Βελουχιώτη τον χαρακτήρισε ως «ιστορικό ηγετικό πρόσωπο» ενώ παράλληλα προσδιόρισε τις «εξαιρετικές οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες, που συνέβαλε σημαντικά, ως πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, στη διεξαγωγή του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Δημουλάς.
Απαντώντας σε εκείνους που «προσπαθούν να πάρουν υπό την προστασία τους τον Αρη Βελουχιώτη, ως αδικημένου και διαφωνούντα με το ΚΚΕ με σκοπό να πλήξουν το κύρος του κόμματος και τις αρχές του» ο κ. Δημουλάς μνημόνευσε τη φράση του Χαριλάου Φλωράκη «Παινεύουν τους πεθαμένους, για να θάψουν τους ζωντανούς».
Αναφερόμενος στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στον Αρη Βελουχιώτη συμπλήρωσε πως «δεν καταδικάστηκε η γνώμη του Αρη Βελουχιώτη από το ΚΚΕ αλλά η επιμονή του σε μια πραχτική που δεν ήταν σύμφωνη με τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος».
Ο Αρης Βελουχιώτης, πρόσθεσε, «δεν εξέφραζε άλλη στρατηγική αντίληψη από εκείνη που είχε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Επέλεξε την ένοπλη πάλη και καταδίκασε τη συμφωνία της Βάρκιζας. Ως προς αυτό δικαιώθηκε και αυτό δεν το λέμε σήμερα για πρώτη φορά».
Σημείωσε ωστόσο, πως «η διαφωνία του Άρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δε δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας [...] «η στάση του αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας».
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την πλήρη αποκατάσταση του πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη. Ακολούθησε την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, η αποκατάσταση του στελέχους του κόμματος Νίκου Βαβούδη.



2 σχόλια:

SITALKIS είπε...

Μικρόψυχο το ΚΚΕ... Αναγνώρισε πλήρως τον Ζαχαριάδη που τον βδελύσσεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δεν αποκαθιστά ως μέλος του ΚΚΕ τον Βελουχιώτη, που τον θαυμάζει ο λαός... Περίεργα και αντιφατικά... Περιχαράκωση "οι δικοί μας" και οι "άλλοι"...

Βιβλιόφιλος είπε...

Πολύ σωστή η επισήμανση αγαπητέ Σιτάλκη.