Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η "φίλη" Συρία αναγνώρισε τα Σκόπια!


Την περασμένη εβδομάδα η Συρία ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη μας είχε "φτύσει" με την έναρξη λειτουργίας της γραμμής Λατάκια (αρχαία Λαοδίκεια) - Κατεχόμενα Κύπρου. Η απορία μου δεν είναι για την πάγια ανικανότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά για την διατυμπανισθείσα "κοσμοϊστορική" επίσκεψη (24-27 Ιουνίου 2009) του Προέδρου Παπούλια, υποτίθεται οικογενειακού φίλου της οικογενείας Άσαντ (που κυβερνάει την Συρία εδώ και κάτι δεκαετίες, από πατέρα σε γιο, ως γνήσιο σοσιαλιστικό καθεστώς). Παραθέτω μετά από την είδηση σχετικό διθυραμβικό σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ με την ευκαιρία της τότε επίσκεψης και κάποιες φωτογραφίες. Όπως θα διαβάσετε στην είδηση "...Η πρωτοβουλία σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μιλόσοσκι στη Συρία...". Δηλαδή το ταξίδι του κ. Παπούλια ήταν απλώς για τουρισμό; Θα μου πείτε βέβαια, εδώ ξεφτυλιστήκαμε από 30 Τσάμηδες στην περιβόητη επίσκεψη του Προέδρου μας στην Αλβανία, λόγω των φιλοαλβανικών αισθημάτων του κ. Παπούλια, η ουρά του ποντικού θα μας μαράνει;
ΔΕΕ

Η Συρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ
με τη συνταγματική της ονομασία

13:19 Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΠΓΔΜ και η Συρία σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, υπό το λεγόμενο «συνταγματικό όνομα» της ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το κοινό ανακοινωθέν για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο Σύρος ομόλογος του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Το ανακοινωθέν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΟΗΕ, θα διανεμηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν στη βάση των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού, της φιλίας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και της αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο επίσκεψης του Σύρου Υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Η πρωτοβουλία σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μιλόσοσκι στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Συρία είναι η 129η χώρα που αναγνωρίσει επίσημα τη ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=206522



Η επίσκεψη Παπούλια στη Συρία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ «E» 24/6/2009

Εξαιρετικής σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Συρία, η οποία αρχίζει σήμερα και λήγει το Σάββατο. Ανεξαρτήτως των με κάθε ευκαιρία επαναλαμβανομένων κοινοτοπιών περί άριστων σχέσεων των δύο πλευρών, η ουσία είναι ότι με καθαρή ευθύνη της ελληνικής πλευράς οι σχέσεις Αθήνας - Δαμασκού έχουν χαλαρώσει πολύ σε πολιτικό επίπεδο, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες και στη συριακή στάση στο Κυπριακό. Αντιθέτως, οι συροτουρκικές σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί εντυπωσιακά σε πρωτοφανή βαθμό - τόσο που η Δαμασκός έχει αποδεχθεί την Αγκυρα ως ανεπίσημο μεσολαβητή σε μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι προ ελαχίστων ακόμη ετών εξεταζόταν σοβαρά το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στη Συρία (!) με αφορμή τη δράση Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του ΡΚΚ από συριακό έδαφος, είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με θρίαμβο της τουρκικής διπλωματίας.
 

Αν συγκρίνει επίσης κανείς την κατάργηση της σύνδεσης με φέρι μπόουτ του λιμανιού του Βόλου με εκείνο της Λαττάκειας στη Συρία επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου με τις σημερινές συζητήσεις για πορθμειακή σύνδεση της Συρίας με τα... Κατεχόμενα (!) της Κύπρου, αντιλαμβάνεται πλήρως και με επώδυνο τρόπο πόσο πολύ έχουν οπισθοχωρήσει οι ελληνοσυριακές σχέσεις προς όφελος της Τουρκίας.
Αρκετές είναι οι αιτίες αυτής της οπισθοχώρησης.
Πρώτα πρώτα η αδιαφορία τόσο του σημερινού πρωθυπουργού όσο και του προκατόχου του για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Δεκαπέντε (!) ολόκληρα χρόνια έχει να πατήσει Ελληνας πρωθυπουργός το πόδι του στη Συρία, από τότε που ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πάλι καλά που είχε πάει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Δεύτερον, οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε αντίθεση με την τουρκική, επιδεικνύουν μια απίστευτη δειλία και έναν πολιτικά φαιδρό φόβο στο να έχουν κυβερνητικές επαφές με χώρες εναντίον των οποίων στρέφεται η αμερικανική πολιτική. Με το που έδειξαν οι ηγέτες της Ουάσιγκτον την αντιπάθειά τους προς την πολιτική της Συρίας, η Αθήνα... «έκοψε λάσπη» και ανομολόγητα απέφευγε τη Δαμασκό και τις σχέσεις μαζί της.
Τρίτον, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν αναπτύξει πολύ στενότερες σχέσεις σήμερα με το αιμοσταγές κράτος του Ισραήλ από όσο παλιότερα, πράγμα που φυσικά επηρεάζει τη συριακή στάση. Η Κύπρος μάλιστα έχει καταστεί άθλιο ισραηλινό προτεκτοράτο στον τομέα της ασφάλειας.
Το επιχείρημα ότι και η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ και μάλιστα πολύ στενότερες από αυτές που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος καταρρίπτεται πολιτικά από το γεγονός ότι η Αγκυρα από ανοιχτά εχθρικές σχέσεις προς τους Αραβες που είχε στο παρελθόν ακολουθεί πολιτική όλο και μεγαλύτερης προσέγγισης των Αράβων, με τον Ερντογάν να καταγγέλλει με εξαιρετική γενναιότητα ενώπιον της παγκόσμιας κοινότητας τους Ισραηλινούς ως σφαγείς αμάχων Παλαιστινίων, ενώ η Αθήνα, η οποία παλιότερα είχε αμιγώς φιλοαραβική πολιτική, σήμερα οικοδομεί όλο και στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ και η κυβέρνηση Καραμανλή σιώπησε εκκωφαντικά μπροστά στα εγκλήματα των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.
Την αντιστροφή αυτής της πορείας αποξένωσης Ελλάδας και Συρίας επιδιώκει ο Κάρολος Παπούλιας με την επίσημη επίσκεψή του. Γνωστός από δεκαετίες στα ανώτατα κλιμάκια του συριακού Μπάαθ, άρρηκτα συνδεδεμένος προσωπικά με τη χρυσή εποχή των ελληνοσυριακών σχέσεων, χαίρων υψηλής εκτίμησης σε όλο τον αραβικό κόσμο για την επίμονη και αδιάλειπτη προσήλωσή του στην ανάπτυξη των ελληνοαραβικών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτή την αποστολή.


Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την κατάλληλη στιγμή, αν και σε περίπλοκη και δύσκολη για τη Συρία συγκυρία. Η Δαμασκός έχει ανάγκη συμπαράστασης και στήριξης του ρόλου-κλειδί που έχει στη διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η εκ νέου επικράτηση των αμερικανόφιλων δυνάμεων στον Λίβανο συνιστά πλήγμα κατά της συριακής επιρροής στη χώρα αυτή, όπως και η λυσσώδης προσπάθεια Αμερικανών και Ευρωπαίων να αποδυναμώσουν και να στραγγαλίσουν τη μαχητική Χαμάς της παλαιστινιακής αντίστασης. Πόσω μάλλον που ο στρατηγικός εταίρος της Συρίας, το Ιράν, κλυδωνίζεται βίαια από εσωτερική κρίση που μπορεί να επιφέρει τελικά την κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος και την εκ νέου υποταγή της Τεχεράνης στις ΗΠΑ.
Η ελληνική έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Συρίας στην περιοχή μέσω της επίσκεψης Παπούλια συνιστά κίνηση που ο Μπασάρ αλ - Ασαντ σίγουρα θα εκτιμήσει.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ
Μοναχική πορεία σε πολιτική έρημο

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας προσπαθεί να αναθερμάνει την αραβική πολιτική της Ελλάδας, στο πλαίσιο φυσικά που του επιτρέπει το Σύνταγμα. Αλλεπάλληλες οι επισκέψεις του σε αραβικές χώρες για να ανοίξει δρόμο στην κυβέρνηση. Απογοητευτική όμως η κυβερνητική ανταπόκριση, μπορούμε να διαπιστώσουμε μετά από τέσσερα χρόνια. Μοναχική πορεία του Κ. Παπούλια σε πολιτική έρημο, καθώς ο πρωθυπουργός αρνείται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες Μία και μοναδική φορά πάτησε το πόδι του σε αραβική χώρα αυτή την τετραετία ο Κ. Καραμανλής κι αυτή για λίγες ώρες (!) - στο Εμιράτο του Κατάρ για να πουλήσει την Ολυμπιακή. Αν αυτό λέγεται αραβική πολιτική...

Σχόλιο ΔΕΕ: Περιμένω την εμβριθή ανάλυσή σας για αυτήν την ψυχρολουσία κε Δελαστίκ και την άποψή σας για τις ικανότητες του κ. Παπούλια, τώρα μάλιστα που ολόκληρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι στο πλευρό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: