Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Α. Πουλιανός



Χάρη στο παραπάνω απόκομμα από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ που έλαβα σήμερα από έναν πάντα ενημερωμένο φίλο, μου λύθηκε η απορία που είχα διατυπώσει στην προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την δραστηριότητα του κ. Α. Πουλιανού στην διάρκεια της δικτατορίας.
ΔΕΕ

14 σχόλια:

|\/| είπε...

Υπάρχει επίσης φωτογραφία του Χατζιδάκι με τους χουντικούς, όταν διευθετούσε φορολογικές του υποθέσεις. Όπως και κάποιες εκατοντάδες με «αριστερούς» καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς.

Αν κρίνουμε από το ποιος έχει φωτογραφία με ποιον και σε ποια περίσταση, το γυρνάμε στο εθνο-παράλογο! :-)

Βιβλιόφιλος είπε...

Αγαπητέ μου υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που παραβλέπεις. Ο Χατζιδάκις δεν δήλωσε ποτέ ότι καταδιώχθηκε από την χούντα, ήταν απλώς αντίθετος. Το ίδιο ασφαλώς μπορούμε να πούμε για πολλές περιπτώσεις τυχαίων συναντήσεων, αν και ποτέ δεν είναι εντελώς "τυχαίες", κατά την προσωπική μου άποψη. Δεν είναι άσχετη η έκφραση "μια φωτογραφία όσο χίλιες λέξεις"!
Εδώ μάλιστα έχουμε συγκεκριμένη και στοχευμένη περίπτωση. Είναι δυνατόν να καταδιώκεται κάποιος και ταυτόχρονα να εμφανίζεται σε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους διώκτες του; Μη τρελλαθούμε κιόλας! Εκδιώκεται το Παν/μιο Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει την διαχείριση του σπηλαίου ο κ. Πουλιανός! Γι' αυτόν τον λόγο θεωρώ σημαντική την φωτογραφία. Για σκέψου το λίγο. Ίσως είσαι νεώτερος από εμένα και δεν μπορείς να αντιληφθείς το κλίμα εκείνης της εποχής. Σε διαβεβαιώ ότι είναι μια τελείως περίεργη ιστορία, όπως και το ότι πηγαινοερχόταν σε αμερικάνικα και σοβιετικά παν/μια στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου!

ianos είπε...

και ο μακαρεζος ειχε παει στην κινα και εκλεισε συμφωνιες ,το ιδιο το καθεστως πουλουσε σιτηρα και αλευρα στο τοτε βορειο βιετναμ και ο θεοδωρακης ειχε παει στην ρουμανια για να κλεισει καποιες συμφωνιες με το καθεστως τσαουσεσκου κλπ κλπ .
νομιζω οτι αδικηται τον πουλιανο και οτι τα ευρηματα του ειναι επαρκως και νομιμως χρονολογημενα.η επιστημη δεν ειναι προσωπικη βεντετα ,λυπαμαι πολυ.

Βιβλιόφιλος είπε...

Αγαπητέ μου πολύ καλά έκανε ο Μακαρέζος που πήγε στην Κίνα, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι το επιχείρημά σου. Τι σχέση έχει με τον Πουλιανό ο οποίος συνεργαζόταν με την Δικτατορία και μετά το έπειζε αντιστασιακός. Έχεις διαβάσει τι γράφει στην Βιογραφία του; Υποθέτω πως όχι. Γράφει:"...Το ξενοκίνητο δικτατορικό καθεστώς του 1967 τον φυλακίζει και τον εξορίζει...". Αυτό το καθεστώς με το οποίο συνεργάστηκε και του έδωσε τα Πετράλωνα έγινε ξενοκίνητο!!!
Με τον Πουλιανό τι βεντέττα μπορώ να έχω; Μου πήρε την έδρα στο Παν/μιο και τον μισώ; Όχι φίλε μου δεν έχω προσωπικά τίποτε μαζί του και μάλιστα δεν τον γνωρίζω καν. Κρίνω από τα γραπτά του και τις δηλώσεις του με τις οποίες:
α. Έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα την χώρα μας με τα καμώματά του,
β. Έχει γεμίσει με με παραμύθια τον κοσμάκη που αναζητά κάποια στοιχεία για το μακρινό παρελθόν αυτού του τόπου δημιουργώντας Βασιλάκηδες και
γ. και σοβαρότερο, δίνει τροφή σε διάφορους σαλταρισμένους τύπους που το παίζουν παντογνώστες και "ελληναράδες" ενώ πρόκειται για κοινούς ελλαδέμπορους που είναι είτε εντελώς αγράμματοι είτε ημιμαθείς (το χειρότερο) και που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουλήσουν τα παραμυθάκια τους, αδιαφορώντας αν δίνουν συνεχώς επιχειρήματα στους εθνομηδενιστές και τους χαβιαροαριστερούς να γελοιοποιούν τον Πατριωτισμό με τον οποίο ταυτίζουν όλους αυτούς τους πρωταθλητές της μπουρδολογίας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Όσο απέχει το μηρμύγκι από τον ελέφαντα εκείνον που ψάχνει απεγνωσμένα για το φιστίκι του,άλλο τόσο σοβαρότητα και αξιοπρέπεια έχουν οι επαγγελματίες Ελλαδέμπορες,Ελληνοκεντρικοί,Ελληναράδες και λοιποί παρατρεχάμενοι,τυχάρπαστοι,αστοιχείωτοι,γελοιωδέστατοι!

xirot είπε...

Υπαρχει καί άλλη φωτογραφία, δημοσιεύθηκε στό δισέλιδο αφιέρωμα τής Μακεδονίας τήν Μεγάλη Πέμπτη 1968(??). ΓΓ Υπουργείου Β. Ελλάδος Γκαντώνας καί Πουλιανός στό Υπουργείο Β. Ελλάδος.

Βιβλιόφιλος είπε...

Αν φίλε μου μπορέσεις να μου στείλεις αυτήν την φωτογραφία θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

hellenicwarrior84 είπε...

κυριε Ευαγγελιδη, ασχετως των λοιπων καμωματων του Πουλιανου, ποια ειναι η αποψη σας για το περιεχομενο του βιβλιου του με τιτλο, "Η Προελευση των Ελληνων"? Εννοω καθαρα απο επιστημονικης αποψεως!

Βιβλιόφιλος είπε...

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου:
"...οι αρχικές τοποθετήσεις και απόψεις του Α. Πουλιανού, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονταν στην 3η Έκδοση του προαναφερθέντος βιβλίου του (Αθήνα, 1968), ήσαν εντός των τρεχουσών επιστημονικών αντιλήψεων της εποχής και οι οποίες βέβαια δεν άλλαξαν τόσο δραματικά μέχρι σήμερα:
«…Έτσι και οι Έλληνες δεν ήσαν από φυλετική-ανθρωπολογική άποψη «ένας λαός». Κατά τους προϊστορικούς χρόνους ο γεωγραφικός χώρος της αρχαίας Ελλάδας, τα νησιά και η δυτική Μικρά Ασία κατοικούνταν από φυλές που δεν μιλούσαν ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα εμφανίστηκε στην περιοχή πολύ αργότερα. Όπως είναι γνωστό, η διαμόρφωση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, αν και τοποθετείται πολύ πιο πριν από την αρχή της 2ης χιλιετηρίδας π.Χ. είναι πάντως φαινόμενο πολύ μεταγενέστερο, σε σχέση με την διαμόρφωση των βασικών φυλετικών τύπων των λαών που μιλούν τις γλώσσες αυτές…» (Η προέλευση των Ελλήνων - 3η Έκδοση - Αθήνα, 1968 – ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ. 18 – Οι επισημάνσεις δικές μου).
[«ΜΗ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ» ΘΕΩΡΙΕΣ:
Oἱ κερδοσκόποι τοῡ «ἑλληνισμοῡ» καί ὁ φενακισμός τῶν ἀφελῶν]
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το βιβλίο του (η συγκεκριμένη έκδοση και όχι οι μετέπειτα εκδόσεις) ήταν επιστημονικά εξαιρετικό, μια και αυτή ήταν η ειδικότητά του (Ανθρωπομετρία-Εθνογενετική).
Δυστυχώς, όπως αναφέρω στο προαναφερθέν βιβλίο μου:
"...Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το επιστημονικό αντικείμενο του συγκεκριμένου κ. Πουλιανού (η «ειδικότητά» του όπως θα λέγαμε πιο απλά), κρίνοντας από το θέμα και κυρίως από το περιεχόμενο της διδακτορικής του διατριβής «H Προέλευση των Ελλήνων», είναι η ανθρωπομετρία και η εθνογενετική. Ως Βιολόγος βέβαια οφείλει να έχει και κάποιες γενικές γνώσεις και από τους άλλους συναφείς κλάδους της Βιολογίας και της Ανθρωπολογίας, αλλά το να αυτοαναγορεύεται κάποιος με μόνο εφόδιο αυτές τις γενικές γνώσεις ως «Παλαιοανθρωπολόγος» και να εμφανίζεται ως «ειδικός» στον τομέα διατυπώνοντας βαρύγδουπες απόψεις και θεωρίες είναι κάτι που θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα...".

hellenicwarrior84 είπε...

Γραφετε "η συγκεκριμένη έκδοση και όχι οι μετέπειτα εκδόσεις", δηλαδη να υποθεσω οτι στις επομενες εκδοσεις του βιβλιου του, αναθεωρησε τις αποψεις του, προς μη συμβατικες κατευθυνσεις?...

Βιβλιόφιλος είπε...

Σαφέστατα, δεδομένου ότι πρόσθεσε κεφάλαια, απαλείφθηκαν κάποιες προτάσεις κλπ απ' ότι θυμάμαι όταν ξεφύλισα κάποια από αυτές. Κυριολεκτικά "έπεσα από τα σύννεφα", διότι τον θεωρούσα αξιόλογο επιστήμονα...

hellenicwarrior84 είπε...

πετυχα αρθρο στη Σοβιετολογια(περιοδικο που εξεδιδε ο Γεωργαλας)περιοδου '61-'62, οπου κατηγορουσε ο αρθρογραφος τον Πουλιανο και το βιβλιο του "Η Προελευση των Ελληνων", ως κομμουνιστικη προπαγανδα, διοτι αναφερει τους εν Ελλαδι Βλαχους και Σλαβομακεδονες ως αυτοχθονες! Που να ηξερε ο Γεωργαλας τοτε που δημοσιευονταν τετοια αρθρα στο περιοδικο του, οτι μετα απο χρονια θα συμπορευεται με τον Πουλιανο στις μη συμβατικες λεωφορους!! Βιοι παραλληλοι, πρωτα κομμουνιστες και οι δυο και μετα αρλουμπολογοι...

GRArktos είπε...

Έχω φωτογραφεία του '40 με 2 Ιταλούς χαμογελαστούς σε χωριό της Πελοποννήσου. Αν την δείτε δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβετε ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Μην εξαπατάτε τον εαυτό σας τόσο εύκολα.

Βιβλιόφιλος είπε...

GRArktos
Δηλαδή αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα; Κάντε τον κόπο να διαβάσετε τα παραπάνω σχόλια.