Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Τσάμηδες πάλι...



Φεστιβάλ μίσους στα σύνορα με χορηγό την κυρία Μπερίσα

Την περασμένη εβδομάδα και τα δύο κόμματα με στήριξη όχι μόνο από εθνικιστές και Κοσσοβάρους, αλλά και έμμεση στήριξη από τον ίδιο τον κ. Μπερίσα (καθώς επίσημος υποστηρικτής ήταν η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού και το υπουργείο Πολιτισμού) διοργάνωσαν στους Αγ.Σαράντα το "4ο Φεστιβάλ Τραγουδιού και χορού για την «Τσαμουριά»". Μετά το τριήμερο φεστιβάλ το κόμμα PDU οργάνωσε πορεία με πούλμαν και αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου είχε στηθεί εξέδρα για την εκδήλωση για... «θύματα της ελληνικής γενοκτονίας»! Ο αρχηγός του κόμματος Σ. Ιντρίζι σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα δήλωσε ότι «ορκίζεται στους τάφους των θυμάτων ότι η «Τσαμουριά» είναι δική μας και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην «Τσαμουριά» μας...». Ακόμη πιο γλαφυρός ήταν ο άλλος βουλευτής του κόμματος. ο Ντασαμίρ Ταχίρι, που δήλωσε στους συγκεντρωμένους: «Αδέλφια, σας υπόσχομαι ότι έπειτα από έναν χρόνο εμείς όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στην Ηγουμενίτσα όπως οι πρόγονοί μας»!
Οι ακραίοι αυτοί Αλβανοί εθνικιστές παρουσίασαν και συγκεκριμένο κατάλογο «απαιτήσεων» προς την Ελλάδα: «Την αναγνώριση γενοκτονίας εις βάρος των τσάμηδων, αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, ανέγερση μνημείων στην «Τσαμουριά» στη μνήμη των θυμάτων, επιστροφή περιουσιών και δικαίωμα επιστροφής των «Τσάμηδων» και αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων στους ορθόδοξους τσάμηδες που έχουν απομείνει στα εδάφη τους στην Ελλάδα».
Τα όσα δηλώνει και απαιτεί το PDU ή το άλλο κόμμα, το PDI και η Οργάνωση «Τσαμουριά» που θεωρούν ως κομμάτι του αλβανικού εθνικού κορμού, όχι μόνο τη Βόρειο Ηπειρο αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής Ηπείρου μέχρι την Πρέβεζα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικά, αν και υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε η αλβανική πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον από το 1992 και μετά, δεν αποκήρυξε τον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας με όχημα το «τσάμικο».
Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δρομολογημένη κατάργηση των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κινήσεις των ακραίων Αλβανών εθνικιστών σε ελληνικό έδαφος.
Δεν είναι επίσης αμελητέο το γεγονός ότι ο κ. Μπερίσα όχι μόνο δεν αποτρέπει τέτοιες κινήσεις, αλλά σιωπηρά φαίνεται να τις υποθάλπει για λόγους και εσωτερικών ισορροπιών και για λόγους προσωπικής στρατηγικής, καθώς επιδιώκει να συνδέσει την πρωθυπουργία του με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, αλλά και την προώθηση της εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών.
Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να αφυπνίσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. η Αθήνα οφείλει να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα και να απαιτήσει την επίσημη αποκήρυξη και οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού αυτού του είδους, ως βασική προϋπόθεση για τις ομαλές ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=18676948

2 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Τέσσερα και ένα ανευρεθέντα βιβλία σχετικά και σχόλια:

*α.''Πόθεν το εθνικόν ΄΄Αρβανίτης΄΄'',Πέτρος Α.Φουρίκης,Ελεύθερη Σκέψις,έτος έκδοσης:1996
β.Η διαμαρτυρία των Βορείων Ηπειρωτών,Περικλής Κ.Βιζουκίδης,Ελεύθερη Σκέψις,έτος έκδοσης:1992
γ.Το Βορειοηπειρωτικό σε φαύλο κύκλο,Αλέκος Χατζής,Γόρδιος,έτος έκδοσης:2005
δ.''Ένας Έλληνας στην Αλβανία Λιθαράκια μιας ζωής'',Αλέκος Χατζής,Γόρδιος,έτος έκδοσης:2008
ε.Νικόπολις-Πρέβεζα,Πέτρος Α.Φουρίκης,Δωδώνη,έτος έκδοσης:2007

'Στο ellines-albanoi.blogspot.com όπως και 'στο albaniatrip.blogspot.com ο φιλέρευνος και ισορροπημένος αλλά και εξισορροπητικός αναγνώστης δύναται να εντοπίση με αρκετή προσπάθεια διάκρισης και να αναγνωρίση το ψευδεπίγραφο στοιχείο από το αληθινό και κάποια ψήγματα και κόκκους ευθείας ιστορικής αλήθειας...

Η ''πλατεία'' της ευκολίας των κρίσεων και των (πρώτων) συνηθισμένων εντυπώσεων ύστερα από αυτές τις αφοριστικές και φανατισμένες κρίσεις-σκέψεις αδυνατεί να βαδίση σύμφωνα με τον κώδικα της επιστημονικής δεοντολογίας αλλά,συνάμα,και ακεραιότητας,αρτιότητας-επάρκειας,σεμνότητας και συστολής.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

*Πρόταση:αντί αυτό το τεχνητό ''εθνοκρατικό'' δημιούργημα-κατασκεύασμα ως τα σήμερον που καλείται ''S(h)qiperia''(=Αλβανία!)να εξακολουθή να έχη το συγκεκριμένο όνομα,δε θα γινόταν να αλλάξη και να μετονομασθή για όλες τις χρήσεις και προς όλες,επίσης,τις κατευθύνσεις π α γ κ ο σ μ ί ω ς ''Γετοδακοκαρπία'' ή,απλώς,έστω,εναλλακτικά,''ΓκεγκικήΚαρποδακία/Γκεγκοκαρποδακία'',σύμφωνα,πάντοτε,βεβαίως,με τη νεώτερη επιστημονική προσέγγιση και απόφανση του κ.Ευαγγελίδη και κατά τα πρότυπα,ασφαλώς,του γειτονικού ''Βαρδαριστάν/Τιτοστάν'';Τι λέτε;Άσχημη ιδέα;Πώς το βλέπετε;Δε θα 'μπορούσε να ονομάζεται έτσι,ώστε κ α ι την πατρογονική ιστορική πραγματικότητα να αποδίδη και να εκφράζη α λ λ ά κ α ι να παύση την εμπαθή και ''διεκδικητική'' πορεία του στα πολυτάραχα,πολύπαθα Βαλκάνιά ''μας'';Άλλωστε,για το είδος των,τι Κοσόβα,τι Τίρανα!Σύνορα χαλαρότατα έως ανύπαρκτα αναμεταξύ των,με το Τέτοβο και την Πριστίνα υπερδραστήριες περί της διεθνούς κατοχύρωσης του ''αλβανισμού-σκυπεταρισμού'' των!!Γι'αυτό και βλέπουμε από την ''επικαιρότητα'' των βαλκανικών εφημερίδων και Μ.Μ.Ε. που μας παρέχει ο Γιώργος Εχέδωρος τις απεγνωσμένες κοπιώδεις προσπάθειές των για ''ενοποίηση'' και ''τυποποίηση'' των διαφορετικών διαλέκτων της σκιπεταρικής των γλώσσας(=shqip!)..
Επ'ουδενί τυχαίο και αμελητέο αλλά αξιοπρόσεκτο και αξιοπερίεργο!
Οι Αλβανοσκιπετάροι,έτσι όπως γνωρίζουν να ανοικοδομούν πολυκατοικίες και διάφορα οικήματα(άξιοι συγχαρητηρίων και έχουμε χρέος να το ομολογούμε μέχρις εδώ,σε αυτή και με αυτή την περίπτωση καθότι ικανοί και καταφερτζήδες,πρόθυμοι για κάθε είδους χαμαλοδουλειές και μερεμέτια ή και ολοκληρωμένες εργολαβικές,πια,σε αυτή τη φάση,εργασίες περισσότερο από τους εντόπιους Έλληνες),έτσι είναι μαθημένοι και να φωνάζουν ''Ζήτω η Αλβανία'' ληστεύοντας καταστήματα,Τράπεζες και όποιον άλλο χώρο 'βρούν και το χωρεί ο νους και το ''τραβά'' η όρεξή των και καταστρέφοντας ως έμπειροι κατσαπλιάδες μισθοφόροι ό,τι τους προστάξουν τα αφεντικά!!
Πρέπει να τους αναγνωρίσουμε και τα δύο,διότι,αλλιώς,κατηγορούμαστε ό λ ο ι οι Έλληνες συλλήβδην,η Ε λ λ ά δ α,η Χώρα μ α ς για ''εξελληνισμό'' των καταπιεστικό(συχνό-πυκνό επιχείρημά των κ α τ ά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού το οποίο δείχνει σε κάθε στιγμή που περνά τη σκοταδιστική μισαλλοδοξία των α λ λ ά και το ότι οι διμερείς μας σχέσεις ο ύ τ ε χαμόγελα ξερά και αφελή είναι ο ύ τ ε υποκριτικές καιροσκοπικές χειραψίες)!
Για να υπάρξουν υγιείς διεθνείς σχέσεις και επαφές χρειάζεται από τα μέρη παιδεία και εσωτερική καλλιέργεια για μια προοδευτική και εκσυγχρονιστική διεθνή κοινωνία των ενεργών πολιτών!Αληθινή κοινωνία του μέλλοντος!
''Ευγένεια'' ψυχής με παράλληλες αδιάκοπες υπονομευτικές ενέργειες ο υ δ έ π ο τ ε έχει ακουσθή και ειπωθή από σοβαρούς ανθρώπους επιστήμονες!Η ''διεθνής'',επομένως,''κοινότητα'' ας αναλάβη τα ηνία και ας επιληφθή του ζητήματος των Αλβανοσκηπετάρων και ας μας ειπή,καταληκτικά,π ο ι ο ς χρήζει ψυχιάτρου και π ο ι ο ς είναι εκφασισμένος και αντιδημοκράτης στην περίπτωσή μας!!