Συλλογές
υπογραφών και
οι «αγωνιστές» του fb
Δημήτρης
Ε. Ευαγγελίδης
Εδώ και πολλά χρόνια στις σοβαρές χώρες του κόσμου έχει θεσμοποιηθεί η διαδικασία της συλλογής υπογραφών των πολιτών ως μια ακόμη δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις τους ή την αντίθεσή τους σε διάφορα ζητήματα, σε τοπικό, περιφερειακό ή πανεθνικό επίπεδο. Το σημαντικότερο όμως σημείο (το οποίο αποδεικνύει και το πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπ’ όψη οι γνώμες των πολιτών) είναι το γεγονός ότι υπάρχουν προδιαγραφές για τον ελάχιστο αριθμό που πρέπει να συγκεντρωθεί ώστε να συζητηθεί στο νομοθετικό σώμα. Έτσι για παράδειγμα στην πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ ο ελάχιστος αριθμός υπογραφών που απαιτείται είναι 259.622 για την συζήτηση μιας πρωτοβουλίας και 129.811 για να διεξαχθεί δημοψήφισμα
(How many signatures are needed to qualify an initiative or referendum?https://www.sos.wa.gov/elections/initiatives/faq.aspx).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το άρθρο 227 της Συνθήκης λειτουργίας της Ένωσης θεσμοθετήθηκε Επιτροπή Αναφορών-Αιτημάτων που αποτελεί την γέφυρα μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Και εδώ βεβαίως υπάρχουν προδιαγραφές:
«…Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την υποβολή νομοθετικής πρότασης στην ΕΕ – ανοικτή διαδικασία για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Ακούγεται δύσκολο; Δεν είναι. Η υποβολή της πρωτοβουλίας σας είναι πραγματικά εύκολη• ακολουθήστε απλώς αυτά τα επτά βήματα. Σημείωση – Η πρωτοβουλία πρέπει να αφορά θέμα της ΕΕ το οποίο εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να είναι, για παράδειγμα, τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ. Δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε καταχρηστικό, επιπόλαιο ή ενοχλητικό. Δεν είστε σίγουροι αν το ζήτημα που σκέφτεστε εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας της Επιτροπής; Μην ανησυχείτε. Η Επιτροπή θα σας ενημερώσει προτού αρχίσετε να μαζεύετε υπογραφές.
Βήμα #1
Συγκροτήστε μια επιτροπή πολιτών! Χρειάζεστε τουλάχιστον επτά άτομα που ζουν σε επτά διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Σημείωση – Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να είναι πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 ετών και άνω (16 ετών και άνω στην Αυστρία). Σε αυτόν τον ελάχιστο αριθμό μελών δεν μπορούν να περιλαμβάνονται βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατή η συγκρότηση της επιτροπής από οργάνωση, παρότι μπορεί να στηρίξει το θέμα της πρωτοβουλίας σας. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε τον κανονισμό (άρθρο 8)…».
Στις ΗΠΑ όπου όλα μεταφράζονται σε χρήμα, η συλλογή υπογραφών γίνεται από άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την διαδικασία και υπάρχει χρηματοδότηση για την κάθε υπογραφή που συγκεντρώνεται (Pay-per-signature). Σχετικά πρόσφατο άρθρο της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Los Angeles Times (10-8-2016) στην Πολιτεία της Καλιφόρνια είχε τον τίτλο: «Συγκεντρώστε υπογραφές, κερδίστε χρήματα» όπου αναφέρονταν παραδείγματα συλλεκτών υπογραφών που έκαναν μικρές περιουσίες από αυτήν την δραστηριότητα.
Στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», όπου οι έννοιες σεβασμός προς τους πολίτες, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τα σχετικά έχουν γίνει ανέκδοτα, η συλλογή υπογραφών έχει μετατραπεί σε ένα …επιτραπέζιο άθλημα άνευ αντικρίσματος, στο οποίο επιδίδονται διάφοροι για λόγους εντυπωσιασμού, για να αποδείξουν ότι υπάρχουν, να καθησυχάσουν συνειδήσεις ή για να …περάσουν απλώς την ώρα τους.
Επί πλέον, ένας ακόμη λόγος για
τον οποίο η αξιοπιστία τους έχει φθάσει σε μηδενικά επίπεδα ήταν και οι απάτες που
είχαν στηθεί από κάποιους αετονύχηδες πριν μερικά χρόνια. Με αναρτήσεις στο
Διαδίκτυο καλούσαν τους πολίτες να σπεύσουν να υπογράψουν στην τάδε ιστοσελίδα
του εξωτερικού όπου γίνεται «δημοψήφισμα» για το θέμα της ονομασίας και στο
οποίο οι φιλοσκοπιανοί ψηφίζουν δήθεν «μαζικά» και «αυτήν την στιγμή» οι ψήφοι
να δοθεί το όνομα είναι πάνω από 50%. Έκαναν μάλιστα έκκληση να ειδοποιήσουμε
φίλους και γνωστούς να υπογράψουν ΟΧΙ. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα οι
ιστοσελίδες αυτές ήσαν συνδεδεμένες με ένα πρόγραμμα διαφήμισης της Google όπου η κάθε είσοδος στην
συγκεκριμένη σελίδα των ανύποπτων πολιτών που θεώρησαν καθήκον τους να
υπογράψουν καταγραφόταν με ανάλογη αμοιβή!
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η επιχειρηθείσα εντελώς επιπόλαια φέτος την Άνοιξη συλλογή υπογραφών για το θέμα της ονομασίας από τις Παμμακεδονικές οργανώσεις των ΗΠΑ κατέληξε σε μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα.
Χαρακτηρίζω επιπόλαιες αυτές τις πρωτοβουλίες για τους παρακάτω λόγους:
- Δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και η όλη διαδικασία είναι χωρίς αντίκρισμα, πλην βεβαίως της αυτοπροβολής των εμπνευστών και της καλλιέργειας δημοσίων σχέσεων.
- Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει πλέον ευτελιστεί σε μεγάλο βαθμό και αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, αλλά και με επιφυλακτικότητα από το κοινό.
- Προσφέρει μια καλή δικαιολογία σε ορισμένους να καθησυχάσουν την συνείδησή τους ότι έκαναν το καθήκον τους.
- Τελικά τι σημαίνει ο οποιοσδήποτε αριθμός υπογραφών που θα συλλεχθεί; Ας υποθέσουμε ότι συγκεντρώνονται 100 ή 200.000 υπογραφές (λέμε τώρα) αυτών που διαφωνούν να δοθεί το όνομα στα Σκόπια. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 9.800.000 συμφωνούν να δοθεί; Αστειότητες!
Ας αντιληφθούν λοιπόν κάποιοι
ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με εκδηλώσεις
δημοσίων σχέσεων, με προεδρικές φωτογραφίσεις τύπου Ρουβά, με επιστολές στον Πρωθυπουργό
των Σκοπίων που μόνο γέλιο προκαλούν, μαζώξεις «μεταξύ μας» και «αγώνες» με το
πληκτρολόγιο από «επαναστάτες» του fb.
ΥΓ Μήπως θυμούνται όλοι αυτοί οι συλλέκτες υπογραφών ποια ήταν η τύχη του 1 εκατομ. και πλέον υπογραφών που είχαν συγκεντρωθεί τότε για τις ταυτότητες και σε ποιο καλάθι αχρήστων κατέληξαν;
ΔΕΕ
30-12-2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου