Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Αμερικανιές...


ΗΠΑ: Πόσο ρατσιστικός είναι ο όρος 
«ερυθρόδερμοι» για τους αυτόχθονες;

Ουάσινκτων
Ερυθρόδερμοι ή Ινδιάνοι; Ή μήπως Αυτόχθονες Αμερικανοί; Ποια είναι τελικά η πολιτικά ορθή ονομασία των πρώτων κατοίκων της Βόρειας Αμερικής; Και με ποιον όρο κινδυνεύει κάποιος να χαρακτηριστεί ρατσιστής; 

Το BBC επισκέφτηκε καταυλισμούς Ινδιάνων στη Βόρεια Ντακότα, όπως και πολλά καζίνα από αυτά που συνηθίζεται να είναι ιδιοκτησίες ινδιάνων και μίλησε μαζί τους σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος. 

Οι ίδιοι θεωρούν τον όρο Redskins (Ερυθρόδερμοι) ξεκάθαρα προσβλητικό. Για το λόγο αυτό πολλές οργανώσεις Ινδιάνων της Αμερικής πιέζουν εδώ και λίγα χρόνια τη διοίκηση της ομάδας των Washington Redskins (Οι Ερυθρόδερμοι της Ουάσινγκτον), μια από τις παλαιότερες και πιο γνωστές ομάδες αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι) των ΗΠΑ, να αλλάξουν το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας τους. 

Το Μάιο του 2013 δέκα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον ιδιοκτήτη της ομάδας, Ντάνιελ Σνάιντερ, απαιτώντας την άμεση αλλαγή του «ρατσιστικού ονόματος» της ομάδας. «Το όνομα δεν θα αλλάξει ποτέ», ήταν η σαφής απάντηση του 49χρονου ιδιοκτήτη των Redskins, ο οποίος επικαλέσθηκε και δημοσκοπήσεις που αποκάλυπταν την συνεχόμενη δημοφιλία τόσο του συγκεκριμένου ονόματος, όσο και του εμβλήματος της με τον τίτλο και την εικόνα του Ινδιάνου.

«Αν δεν βρίσκετε εσείς υποτιμητικό τον χαρακτηρισμό «ερυθρόδερμος», πηγαίνετε σε έναν αυτόχθονα Αμερικανό και αποκαλέστε τον 'ερυθρόδερμο' κατάμουτρα, να δούμε τι αντίδραση θα λάβετε» λέει, ανώνυμα, στο βρετανικό δίκτυο ένας οπαδός της ομάδας που επιθυμεί την αλλαγή στο όνομα των Redskins. 

«Ο ίδιος ο όρος είναι προσβλητικός, είναι απάνθρωπος, μας υποβαθμίζει και είναι καιρός να αλλάξει επειδή στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα σε όλη την υφήλιο» λέει ο, αυτόχθονας Αμερικανός στην καταγωγή, Ρέι Χαλμπρίτερ. Ο ίδιος ηγείται των ινδιάνικων οργανώσεων που έκαναν επίσημη διαμαρτυρία στην διοίκηση των Washington Redskins. 

«Μας πληγώνει να ακούμε να μας αποκαλούν έτσι», σημειώνει ο Χαλμπρίτερ και καταλήγει: «Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι κακό για την εικόνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΝFL) να χρησιμοποιεί έναν ρατσιστικό και προσβλητικό χαρακτηρισμό και μάλιστα να βγάζει και κέρδος απ' αυτόν».

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος όσων θεωρούν πως ο επίμαχος αυτός τίτλος, που αναγάγεται στον 19ο αιώνα, υποδηλώνει τιμή, ανδρεία και σεβασμό για όλους τους Ινδιάνους. Όπως αντίστοιχα υπάρχουν κι όσοι πιστεύουν πως γίνεται… πολύ κακό για το τίποτα και πως οι αυτόχθονες πληθυσμοί των ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα απ’ ό,τι το όνομα μιας ομάδας ράγκμπι.

«Δεν με απασχολεί καθόλου το ζήτημα», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Γκριν, πρώην αρχηγός της φυλής Παταγουόμεκ στη Βιρτζίνια, προσθέτοντας πως «το 98% της φυλής μου είναι οπαδοί των Washington Redskins και επίσης δεν τους νοιάζει καθόλου το πώς ονομάζονται». 

«Αντιμετωπίζουμε απτά προβλήματα στην καθημερινότητά μας εμείς οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αμερικής. Θέλουμε καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας, καλύτερη στέγαση για τις φυλές μας κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα ηλικιωμένα μέλη μας. Προσπαθούμε επί 400 χρόνια να επιβιώσουμε με κάθε τρόπο, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Είναι δυνατόν να μας νοιάζει το πώς θα ονομάζεται μια ομάδα ποδοσφαίρου;» καταλήγει η Αν Ρίτσαρντσον, εκπρόσωπος της φυλής Ραπαχάνοκ στη Βιρτζίνια. 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος



Δεν υπάρχουν σχόλια: