Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Νέες έρευνες για τον "υπολογιστή των Αντικυθήρων"


Μια πρόσφατη είδηση για τον διάσημο πλέον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στον οποίον είχαμε αναφερθεί λεπτομερειακά σε παλαιότερη ανάρτηση:  http://ethnologic.blogspot.gr/2012/03/blog-post_12.html

Νέες έρευνες στο περίφημο ναυάγιο 


του "υπολογιστή των Αντικυθήρων"


Το περίφημο ναυάγιο στα Αντικύθηρα, στο οποίο ανακαλύφθηκε ο διάσημος πλέον υπολογιστής των Αντικυθήρων, μπορεί να κρύβει και άλλους μηχανισμούς παρόμοιους με τον περίτεχνο αστρικό υπολογιστή. Ομάδα αρχαιολόγων δήλωσε ότι το καράβι είναι διπλάσιο σε μέγεθος απ’ ότι υπολογιζόταν και ότι περιέχει πολλά άλλα αντικείμενα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψει.

Ο αρχαιολόγος Brendan Foley του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole θα αναφέρει τα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας στη συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής την Παρασκευή. “Το πλοίο ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής”, λέει ο Foley. “Οι δύτες του προηγούμενου αιώνα δεν είχαν τα μέσα για να διεξάγουν τόσο λεπτομερής έρευνα όπως εμείς τώρα. Σοκαριστήκαμε όταν καταλάβαμε πόσο μεγάλο είναι το ναυάγιο”. Η αρχαιολογική έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, δείχνει ότι το καράβι ήταν μεγαλύτερο από 49 μέτρα, διπλάσιο από όσο είχε παλαιότερα υπολογισθεί. Αυτό συνέβει γιατί η πρύμνη του ήταν πολύ βαθιά στο έδαφος για να μπορέσουν οι πρώτοι δύτες να υπολογίσουν με ακρίβεια το μήκος του καραβιού.
“Η νέα έρευνα δείχνει ότι το καράβι βυθίστηκε απρόσμενα, πιθανότατα όταν, εξαιτίας μιας καταιγίδας, προσέκρουσε σε ύφαλο”, δήλωσε ο Έλληνας αρχαιολόγος και έφορος εναλίων αρχαιοτήτων, Θεοτόκης Θεοδούλου. Όσον αφορά το σκοπό του ταξιδιού του καραβιού, υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως ότι πρόκειται για καράβι με λάφυρα από στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρωμαίων στρατηγών ή απλά μετέφερε πολυτελή αντικείμενα για τις νεόχτιστες βίλλες της Ρωμαϊκής ελίτ. Η τελευταία αρχαιολογική έρευνα είχε διεξαχθεί το 1976 από τον διάσημο εξερευνητή Jacque Cousteau. “Δεν είχαν την τεχνολογία που σήμερα έχουμε εμείς για την πραγματοποίηση μιας λεπτομερής έρευνας”, είπε ο κ. Θεοδούλου.
Πέρα από αμφορείς, κομμάτια από αγγεία και πλακίδια, o Foley υποστηρίζει ότι φαίνεται πως στο ναυάγιο υπάρχουν δεκάδες απολιθωμένα αντικείμενα που μοιάζουν με μεγάλες πέτρες πάνω στους αμφορείς και που θυμίζουν πολύ τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων πριν την αποκατάστασή του και όπως είχε αρχικά ανακαλυφθεί. ” Είναι πιθανό τα αντικείμενα αυτά να είναι απλά συλλογή από χάλκινα καρφιά, αλλά δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να τα συλλέξουμε και να τα μελετήσουμε”, δήλωσε ο Foley. H έρευνα, της οποίας ηγείται η Προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωση, θα συνεχιστεί για ακόμα δύο χρόνια. Η διεθνής ομάδα θα ερευνήσει και άλλες δύο τοποθεσίες ενδιαφέροντος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: