Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

«Αρχαία Μακεδονία – Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» Βιβλιοπαρουσιάσεις


«Αρχαία Μακεδονία – Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» 
Βιβλιοπαρουσιάσεις

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του Πολιτιστικού Κέντρου της Περιφερειακής Διοικήσεως Κεντρικής Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη: "Αρχαία Μακεδονία - Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία".





Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Κουριαννίδης, Πρόεδρος του δραστήριου πολιτιστικού Συλλόγου "Δεσμοί Ελλήνων", που οργάνωσε την εκδήλωση και στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιώργος Παναγιωτίδης, ο οποίος αντικατέστησε τον εκδότη Σάββα Καλεντερίδη που λόγω εκτάκτου γεγονότος δεν κατάφερε να παραβρεθεί και αναφέρθηκε στην προσπάθεια των εκδόσεων "Ινφογνώμων" και στα προτερήματα του βιβλίου λόγω των οποίων επιλέχθηκε να εκδοθεί.
Στην συνέχεια μίλησε ο Νικόλαος Ξηροτύρης, ομ. Καθηγητής Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας την επιστημονική του αρτιότητα, την πρωτοτυπία του στην διάταξη του υλικού και κυρίως στην χρηστικότητά του, στοιχεία που επιτρέπουν να ισχυριζόμαστε ότι το έργο αυτό κάλυψε ένα σημαντικό κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία για την αρχαία Μακεδονία.
Τέλος, έλαβε τον λόγο ο συγγραφέας Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις αρχικές εγκαταστάσεις του αρχαιοελληνικού φύλου των Μακεδόνων, στην στενή του συγγένεια με το φύλο των Μαγνήτων, στις μετακινήσεις τους στον βορειοελλαδικό χώρο, στην γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων και στις σχετικά πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που οριστικοποίησαν την κατάταξή της στις αρχαιοελληνικές διαλέκτους, ενώ απάντησε με επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που δημιουργούσαν αμφιβολίες για την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήματα που έθεσαν από το ακροατήριο σχετικά με όσα αναφέρθηκαν.

  

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Αρχαία Μακεδονία – Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» του συντοπίτη μας συγγραφέα Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μ. Ζωγράφου, ο τ. Ευρωβουλευτής Ι. Γκλαβάκης, ο αντιστράτηγος ε.α. Αθ. Καραντζίκος, ο Εκδότης της εφημερίδας «Λόγος της Πέλλας», Πρόεδροι και μέλη ΔΣ Πολιτιστικών Σωματείων και άλλα εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Εκδότης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Ινφογνώμων» και της εφημερίδας «Ποντιακή γνώμη», τακτικός αρθρογράφος της καθημερινής εφημερίδας «δημοκρατία», ο Γιώργος Παναγιωτίδης, οικονομολόγος και ιστορικός, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από την σπουδαία τηλεοπτική εκπομπή του «Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός» στην τηλεόραση της «Pella TV» και τέλος ο συγγραφέας Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης.
Ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε αρχικά στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην κεντρική αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου τιμήθηκε ο κορυφαίος αμερικανός αρχαιολόγος και καθηγητής του φημισμένου Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας Στέφανος Μίλλερ, γνωστός για το σημαντικότατο έργο του στην αρχαία Νεμέα και την περίφημη επιστολή του στον Πρόεδρο Ομπάμα για τα ελληνικά δίκαια στο ζήτημα της Μακεδονίας και στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Δημήτρη Ευαγγελίδη.
Στην συνέχεια τόνισε ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών εξαιρετικά επαινετικών σχολίων για την επιστημονική αρτιότητα του βιβλίου το οποίο συμπληρώνει ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Ο κ. Καλεντερίδης ανέφερε και την εμπειρία του από ένα σχετικά πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστραλία, όπου σε μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στην οποία ήταν ομιλητής, χάρισε το βιβλίο στον σπουδαίο Αυστραλό Ιστορικό κ. John Melville-Jones Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ και ο οποίος, μετά την ανάγνωσή του, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, επιστημονικά άψογη και συνέστησε να μεταφραστεί στα αγγλικά το συντομότερο δυνατόν, κάτι που ο εκδοτικός οίκος «Ινφογνώμων» ήδη έχει αναλάβει.


Ευαγγελίδης, Καλεντερίδης, Παναγιωτίδης

Για το βιβλίο μίλησε στην συνέχεια και ο κ. Παναγιωτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρεις εκπομπές που έγιναν με τον κ. Ευαγγελίδη για το συγκεκριμένο βιβλίο, όπου αναφέρθηκαν πολλά στοιχεία όχι μόνον για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά και πολλές λεπτομέρειες για την προσωπικότητα των βασιλέων της, τα γεγονότα της εποχής τους και το έργο τους, καθώς και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με το σήμερα.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης, ο οποίος συνόψισε τις βασικές πληροφορίες για την αρχική εμφάνιση και την περιοχή της αρχικής εγκατάστασης του αρχαιοελληνικού φύλου των Μακεδόνων και των μετέπειτα μετακινήσεών του, για την γλώσσα του, η οποία αποδείχθηκε από τα νεώτερα ευρήματα ότι ήταν μια ακόμα αρχαιοελληνική διάλεκτος, για την σχέση του με τα άλλα ελληνικά φύλα της περιοχής, ενώ απάντησε σε κάποια ερωτήματα που θέτουν ορισμένοι είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα επιχειρώντας να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με ερωτήματα και διαπιστώσεις από το ακροατήριο.
(Εφημερίδα "Λόγος της Πέλλας" φ. 434 Τετάρτη 13-2-2013)



Δεν υπάρχουν σχόλια: