Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Σκοταδισμός...


Θρησκευτικός πόλεμος στο Ισραήλ
για τα ρούχα μιας 8χρονης!

Ενα 8χρονο κοριτσάκι έγινε άθελά του αιτία για να ξεσπάσει το νέο θερμό επεισόδιο του θρησκευτικού πολέμου που μαίνεται εσχάτως στο Ισραήλ. Η Ναάμα Μαργκολίζ, μαθήτρια της Δευτέρας Τάξης του Δημοτικού, κρίθηκε «απρεπώς ενδεδυμένη» από υπερορθόδοξους εβραίους συμπολίτες της. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, αποφάσισαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για τα κοντά μανίκια του φορέματός της φτύνοντας προς το μέρος της και αποκαλώντας την «πόρνη». Το «μπούλινγκ» εις βάρος της 8χρονης Ναάμα σημειώθηκε την ώρα που πήγαινε στο σχολείο της στο Μπέιτ Σεμέτ, μια μικρή πόλη λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ. Η μικρή επέστρεψε στο σπίτι δηλώνοντας στη μητέρα της ότι δεν θέλει να ξαναπάει στο σχολείο επειδή φοβάται.
Λίγο μετά, το επεισόδιο θα ξεπερνούσε τα όρια της μικρής πόλης και θα απασχολούσε ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το Ισραήλ ανήκει πολιτισμικά στη Δύση, ενώ ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε τους πολίτες της χώρας να διαδηλώσουν εναντίον των ζηλωτών που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους ενδυματολογικούς κώδικες και τις δικές τους αξίες. Το Μπέιτ Σεμέτ έγινε θέατρο μιας ογκώδους διαδήλωσης όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Ναζί, Ναζί» εις βάρος των υπερορθόδοξων Εβραίων. Κι αυτοί οι τελευταίοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και τις τηλεοπτικές κάμερες από την πόλη τους. Την οργή των ζηλωτών προκάλεσε επιπλέον η απόφαση των τοπικών Αρχών να απομακρύνουν πινακίδες με τις οποίες οι υπερορθόδοξοι καλούν τις γυναίκες να μη διέρχονται από περιοχές όπου ζουν οι ίδιοι. «Σήμερα είναι μια δοκιμασία κατά την οποία ολόκληρο το έθνος πρέπει να κινητοποιηθεί για να σώσει την πλειονότητα από τα νύχια μιας μικρής μειονότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απειλήσει ένα κορίτσι, μια γυναίκα ή οποιονδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο», πρόσθεσε.
ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ. Το πρώτο επεισόδιο στον θρησκευτικό πόλεμο είχε ξεσπάσει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν μια νεαρή γυναίκα είχε αψηφήσει τον άγραφο κανόνα που επιβάλλει στις γυναίκες να κάθονται στα πίσω καθίσματα σε λεωφορεία που χρησιμοποιούν ορθόδοξοι Εβραίοι. Η Ισραηλινή «Ρόζα Παρκς» αρνήθηκε να μετακινηθεί από τη θέση της όταν ένας ζηλωτής τής ζήτησε να μεταφερθεί πίσω «διότι οι εβραίοι άνδρες δεν μπορούν να κάθονται πίσω από τις γυναίκες». Αποστάσεις από τους υπερορθόδοξους, που μετρούν το 10% των 7,7 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, κράτησαν τότε όπως και σήμερα πολλοί ραβίνοι. Οι ζηλωτές, πάντως, φαίνεται ότι δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα.


1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Π ό τ ε,δηλαδή,εδώ,θα απαλλαγή ('μπορεί/θα 'μπορέση;) η ανθρωπότητα από τέτοιες καταστάσεις ''θρησκευτικής'' ανελευθερίας(βλ.ισλαμοφασισμός,σιωνισμός,μασωνία,ινδουισμός/κάστες κ.ο.κ.),ουσιωδώς,που την οπισθοδρομούν και καθυστερούν αιώνες;Π ό τ ε θα επικρατήση ο ά ν θ ρ ω π ο ς,η ανθρώπινη ύπαρξη-υπόσταση και οι βιοτικές,απλώς,του ανάγκες,προτεραιότητες,απαιτήσεις χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς κάθε μορφής καταναγκασμού και πειθαναγκασμού,η κ ο ι ν ω ν ί α των ανθρώπων-πολιτών/οπλιτών και η δ η μ ο κ ρ α τ ί α/δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ό τ η τ α 'σε ο λ ό κ λ η ρ η την υφήλιο,την οικουμένη;Πιθανότατα ρητορικά και αφελή,απραγματοποίητα,χιμαιρικά ερωτήματα και ευσεβείς πόθοι που,όμως,θα καθίστανται φυσικότερα,φυσιολογικότερα και θα έρχονται επιτακτικότερα για τον οιονδήποτε ενόσω α υ τ ό ς ο κόσμος-ζούγκλα-χάος/''κόσμος'' και οι αλληλοσυγκρουόμενες/αλληλοσπαρασσόμενες δυνάμεις οσμίζονται μ ό ν ο ν και κ α τ'α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ό τ η τ α το χρήμα και την επίπλαστη ανάγκη υπερσυσσώρευσής του (ενν.από μία διεθνή/παγκόσμια αφανή ολιγαρχία του πλούτου)καθώς και τους κατόχους και νομείς του(''ιερός'' ζήλος διεκδίκησης και άπληστων στοχεύσεων υ π ε ρ σ υ γ κ έ ν τ ρ ω σ ή ς του)...