Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Δια χειρός ...Βαρλάμη!



Το βαρλάμειο τερατούργημα


Η απάτη συνεχίζεται...

Είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν με την εξοργιστική απάτη του λεγομένου "Όρκου του Μ. Αλεξάνδρου" (βλ. http://ethnologic.blogspot.com/2009/10/blog-post_20.html), τον οποίον εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται κάποιοι αετονύχηδες ελλαδέμποροι και να τα τσεπώνουν.
Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπου στην κεντρική αίθουσα και σε περίοπτη θέση βρίσκεται τοποθετημένο ένα κατασκεύασμα (βλ. εικόνα παραπάνω) με τον ανύπαρκτο "Όρκο", που διαιωνίζει την γνωστή λαθροχειρία του Ζαλοκώστα στους αγράμματους και ημιμαθείς νεοέλληνες, μεταδίδοντας υποτίθεται αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας!
Το γελοίο της ιστορίας αυτής βρίσκεται στο τέλος του υποτιθέμενου "Όρκου", που παραπέμπει στο Ζ΄ βιβλίο του Αρριανού "Αλεξάνδρου Ανάβασις" και στον Πλούταρχο (Περί Αλεξάνδρου Τύχης ή Αρετής - Λόγος Α΄), όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.
Εννοείται, ότι οι αμαθείς ξυλοσχίστες που διακινούν αυτό το κείμενο (πάντα στην νεοελληνική, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει αρχαίο κείμενο!) ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν (έστω και σε μετάφραση) τις αρχαίες πηγές στις οποίες μας παραπέμπουν, υποθέτοντας (και σωστά δυστυχώς) ότι  και ουδείς άλλος νεοέλληνας, παρομοίως, θα έμπαινε στον κόπο, έστω και από περιέργεια, να ανατρέξει σ' αυτές...

Ο ανύπαρκτος "Όρκος"

ΔΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: