Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Καταλωνίας συνέχεια...

Η σημαία των αυτονομιστών της Καταλωνίας

Απαντώντας στην σχετική ερώτηση σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης, η Καταλωνία απέκτησε ένα ημι-αυτόνομο καθεστώς με το "Νομοθέτημα της Αυτονομίας", το 1978 που επικυρώθηκε με Δημοψήφισμα. Πρώτος Πρόεδρος της Καταλωνίας αναδείχθηκε ο Ζορδί Πουζόλ (Jordi Pujol), όπως προφέρεται στα καταλανικά, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος "Δημοκρατική Σύγκλιση Καταλωνίας" (Convergència Democràtica de Catalunya -CDC), το οποίο, μαζί με δύο μικρότερα, επικράτησε στις πρώτες εκλογές του 1980. Ο Πουζόλ παρέμεινε Πρόεδρος επί 23 συναπτά έτη!

Τα γραφεία του κόμματος CDC και της νεολαίας του ("Εθνικιστική Νεολαία Καταλωνίας") στην κεντρική (και δημοφιλέστατη για τους τουρίστες) οδό La Rambla της Βαρκελώνης, στην περιοχή της παλιάς πόλης.
(Φωτ. ΔΕΕ)

Εκείνο πάντως που διαπίστωσα είναι ότι σε πολλές πόλεις που πέρασα, η σημαία των αυτονομιστών είναι αναρτημένη σε πολλά σπίτια, αλλά και ζωγραφισμένη σε τοίχους με συνοδεία συνθημάτων στα αγγλικά, όπως "Η Καταλωνία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ισπανία", "Η Καταλωνία είναι έθνος" κλπ. Το θέμα βέβαια είναι τεράστιο και εδώ προσπάθησα απλώς να δώσω ένα αδρό περίγραμμα.

Η επίσημη σημαία της αυτόνομης περιοχής της Καταλωνίας

Σύνθημα σε τοίχο της Βαρκελώνης:
¨Η Καταλωνία είναι έθνος"

Τώρα σχετικά με το άλλο σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης. Φίλε Ακρίτα, πιστεύεις ότι θα έδινα στους φραγκοφονιάδες Καταλανούς 80 ή παραπάνω Ευρώ για να παρακολουθήσω το παιχνίδι της Μπαρτσελώνα; Δεν σφάξανε! Το απήλαυσα από την τηλεόραση του ξενοδοχείου μου αναπαυτικότατα! Πάντως πέρασα από περιέργεια την ημέρα του αγώνα από το Κάμπ Νόου (=Νέο Στάδιο), όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Είχε μια ωραιότατη ημέρα, ηλιόλουστη και ήπια την μπύρα μου παρακολουθώντας τις ουρές στα Ταμεία (επόμενη φωτογραφία), που πουλούσαν εισιτήρια για το "Φάιναλ φόρ" στο μπάσκετ, το οποίο θα γίνει ως γνωστόν στην Βαρκελώνη χωρίς την Μπαρτσελώνα που αποκλείστηκε (και πολύ το ευχαριστήθηκα!).

Μπροστά από το περίφημο Camp Nou, που σημαίνει στα καταλανικά "Νέο Στάδιο" και προφέρεται Καμπ Νόου και όχι Καμπ Νου!
Το μνημείο του διάσημου Ούγγρου ποδοσφαιριστή Κουμπάλα, ο οποίος μεγαλούργησε με τα χρώματα της Μπαρτσελώνα.

Στο Ταμείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: