Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Εγκρίθηκε τελικώς ο Νόμος για την αλβανική γλώσσα



Εγκρίθηκε από την σκοπιανή Βουλή 
ο Νόμος για την αλβανική γλώσσα 
εν μέσω συμπλοκών…
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης


Ψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 για δεύτερη φορά, ο έντονα αμφισβητούμενος Νόμος για την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας στο σκοπιανό κράτος. 
Ο Νόμος είχε εγκριθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά μετά από λίγες μέρες, ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνωφ (μαριονέτα του Γκρούεφσκι) πρόβαλλε βέτο με τον ίδιο ισχυρισμό που υποστηρίζει και η αντιπολίτευση (το ΒΜΡΟ του Γκρούεφσκι) ότι είναι αντισυνταγματικός. Σύμφωνα με το σκοπιανό Σύνταγμα ο Πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να προβάλει βέτο για τον ίδιο Νόμο για δεύτερη φορά. Η μόνη δυνατότητα να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος Νόμος είναι η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κάτι που θεωρείται πρακτικά ιδιαίτερα δύσκολο. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος Νόμος αναγνώριζε την χρήση της αλβανικής γλώσσας μόνον σε περιοχές που οι κάτοικοι αλβανικής καταγωγής ξεπερνούσαν το 20%, ενώ τώρα αποτελεί πλέον την δεύτερη επίσημη γλώσσα των Σκοπίων παράλληλα με την κατασκευασμένη το 1945 σκοπιανή γλώσσα. 

Η συνεδρίαση της Βουλής υπήρξε ταραχώδης λόγω των επεισοδίων που προκάλεσαν οι βουλευτές του ΒΜΡΟ με αποκορύφωμα την συμπλοκή μεταξύ του αλβανικής καταγωγής Προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (Talat Xhaferi) και Νίκολα Γκρούεφσκι που διακόπηκε με την παρέμβαση των ανδρών ασφαλείας της Βουλής, οι οποίοι χώρισαν τους συμπλεκόμενους και απομάκρυναν εκτός αίθουσας τον Γκρούεφσκι. 

Το ουσιαστικό ζήτημα και η πολιτική προέκταση αυτής της απόφασης επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις και τις καλά σχεδιασμένες κινήσεις της αλβανικής πλευράς για την επίτευξη του τελικού στόχου: Την συνδιοίκηση του σκοπιανού κράτους.

  ΔΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: