Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Δεύτερη επίσημη γλώσσα στα Σκόπια τα αλβανικά!



Επιβεβαιώθηκε η ανάλυση για το μέλλον του σκοπιανού κράτους που πριν από 8 μήνες περίπου είχα δημοσιεύσει εδώ: 
όπου τόνιζα ότι:
"...Θα εξαναγκαστούν οι Σλάβοι των Σκοπίων να ικανοποιήσουν σταδιακά τα βασικά αιτήματα των αλβανικής καταγωγής κατοίκων της χώρας οι οποίοι απαιτούν να αναγνωρισθούν ως ισότιμη εθνότητα της χώρας, δηλ. αναγνώριση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους παράλληλα με την σκοπιανή, διδασκαλία της στα σχολεία, ίδρυση αλβανόφωνου Πανεπιστημίου, ισοτιμία στην επιλογή των ανωτάτων στελεχών στρατού, αστυνομίας, δημόσιας διοίκησης, κρατικών Οργανισμών κλπ και κυρίως εναλλαγή στις θέσεις του Προέδρου Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού (Αλβανός-Σλάβος και Σλάβος-Αλβανός αντίστοιχα)..."
ΔΕΕ


Δεύτερη επίσημη γλώσσα 
στα Σκόπια τα αλβανικά!

Τα ανταλλάγματα από τα Τίρανα και οι υποψίες για δάκτυλο Άγκυρας

Η Αλβανία επιχειρεί να απλώσει τα «πλοκάμια» της στα Βαλκάνια και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της. 

Στην κατεύθυνση αυτή, κατάφερε να πείσει τα Σκόπια να εγκρίνουν σχέδιο νόμου για την ανακήρυξη της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στη χώρα. Ως αντάλλαγμα, τα Τίρανα προσφέρουν τη στήριξή τους στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, κυρίως σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και στην κυβέρνηση Ζάεφ. Ελληνικές πηγές βλέπουν τουρκικό δάκτυλο πίσω από το σχέδιο αυτό, στο οποίο εντάσσουν και την πρόσφατη άρνηση του Κοσσυφοπεδίου να συμφωνήσει στα σύνορά του με το Μαυροβούνιο. 

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη σχέδιο νόμου που καθιστά την αλβανική δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας, εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση. Δίδεται έτσι η δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης των Αλβανών στα Σκόπια και συγκεκριμένα σε όλα τα θεσμικά όργανα και τους δημόσιους οργανισμούς. Όχημα για να το πετύχουν αυτό τα Τίρανα είχαν την αλβανική μειονότητα, η οποία αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Με τον ίδιο τρόπο οι Αλβανοί κινούνται προκειμένου να αυξήσουν την επιρροή τους και σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ δεν πρέπει να αγνοείται και το θέμα των «Τσάμηδων», που εγείρουν σε βάρος της Ελλάδας σε ένα γενικότερο πλαίσιο δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας». 

Πριν από μερικές ημέρες η νέα επιτροπή της κυβέρνησης του Κοσόβου για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο δεν έδωσε το πράσινο φως για την επικύρωση της σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Σημειώνεται ότι Κόσοβο και Μαυροβούνιο είχαν καθορίσει τη συνοριογραμμή τους το 2015 και αυτό που απέμεινε ήταν η έγκρισή της από τα δύο Κοινοβούλια, κάτι που δεν συνέβη από την κυβέρνηση Χαραντινάι. Το γεγονός προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, αλλά ικανοποίηση στην Αλβανία. 

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπούγιαρ Οσμάνι χαρακτήρισε χθες «χρυσό παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εντός του 2018 και αυτό γιατί, όπως είπε, το επόμενο έτος, το 2019, είναι εκλογικό για την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, αλλά και την Ε.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: