Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Συναυλία για ελληνικό σχολείο στη Βόρεια Συρία

Μαθητές μπροστά από την ελληνική σημαία

Συναυλία για ελληνικό σχολείο 
στη Βόρεια Συρία
Μποζανίνου Τάνια 

Στην πόλη Κόμπανι του συριακού Κουρδιστάν τα ορφανά προσφυγόπουλα, από τη χρονιά που ξεκινά, θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα

«Ελληνοκουρδικό Σπίτι» λέγεται το σχολείο το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στην πόλη Κόμπανι του συριακού Κουρδιστάν και, από τη σχολική χρονιά που ξεκινάει, θα διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε ορφανά και προσφυγόπουλα της Βόρειας Συρίας. Στο συριακό Κουρδιστάν ή Ροτζάβα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη απ' ό,τι στην υπόλοιπη Συρία. Αλλά, όπως λέει στο «Βήμα» η διευθύντρια του «Ελληνοκουρδικού Σπιτιού», Ραουσάν Μουσλέμ, «τα σχολεία υπολειτουργούν, μερικά έχουν γίνει καταυλισμοί προσφύγων, δεν υπάρχουν τετράδια, μολύβια και βιβλία».
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIS), των οποίων το Χαλιφάτο περικυκλώνει την Κόμπανι από Δύση, Νότο και Ανατολή (βόρεια είναι τα σύνορα με την Τουρκία), δεν αφήνουν να περάσει κανένα εφόδιο, από τρόφιμα και φάρμακα ως σχολικά είδη. «Στα σχολεία, τρία-τέσσερα παιδιά μοιράζονται ένα βιβλίο» λέει η κυρία Μουσλέμ. Με αυτά τα δεδομένα ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Καλλιτεχνών για τα Παιδιά της Βόρειας Συρίας, στον οποίο ανήκουν Σύροι Κούρδοι που ζουν στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ίδρυση του «Ελληνοκουρδικού Σπιτιού» στην Κόμπανι.

«Νοικιάσαμε ένα κτίριο με οκτώ αίθουσες και από τον περσινό Σεπτέμβριο διδάσκουμε δωρεάν αγγλικά, αραβικά, κουρδικά, μουσική, ζωγραφική και σκάκι σε 110 παιδιά από έξι ως 14 ετών που είναι θύματα του πολέμου στη Συρία» λέει η κυρία Μουσλέμ, την οποία συναντήσαμε στην Αθήνα όπου βρίσκεται για τη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Τεχνόπολη και τα έσοδα θα πάνε στο σχολείο της Κόμπανι. «Από αυτή τη σχολική χρονιά, θα αρχίσουμε να διδάσκουμε και ελληνικά» προσθέτει. 

Η κυρία Μουσλέμ, 36 ετών, που άφησε τη δικηγορία εν μέσω εμφυλίου για να οργανώσει και να διευθύνει το σχολείο, εξηγεί πώς είναι η καθημερινότητα στην Κόμπανι. «Επί έναν χρόνο συνεχίζουμε να μην έχουμε ρεύμα και νερό. Παραμένουμε αποκλεισμένοι από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα δύο φορές την εβδομάδα για ανθρωπιστική βοήθεια και τη μεταφορά αρρώστων. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η έλλειψη νερού. Ολοι παίρνουμε από γεωτρήσεις, όμως η διάρροια θερίζει και δεν υπάρχουν φάρμακα».

Η Ροτζάβα, η οποία αυτοδιοικείται εδώ και δύο χρόνια και προβάλλει την πιο σθεναρή αντίσταση στους τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία, αποτελείται από τρία τμήματα τα οποία δεν συνορεύουν μεταξύ τους. Οποιος επιθυμεί να μετακινηθεί από το ένα στο άλλο πρέπει είτε να περάσει μέσω Τουρκίας είτε να χρησιμοποιήσει ψεύτικη ταυτότητα, στην οποία να φαίνεται σουνίτης και όχι Κούρδος, για να περάσει μέσω Χαλιφάτου. Οι τζιχαντιστές ακόμη κρατάνε 130 14χρονους μαθητές που συνέλαβαν τον Ιούνιο όταν πήγαν στο Χαλέπι για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στο λύκειο. «Τους κρατάνε στην πόλη Μάμπιτς του Χαλιφάτου» λέει. 

Η κυρία Μουσλέμ, της οποίας το πατρικό σπίτι βρίσκεται στη Ράκα που σήμερα αποτελεί την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου και βεβαίως ούτε λόγος να το επισκεφθεί, θυμάται δύο αδερφάκια, σουνίτες πρόσφυγες από το Χαλέπι, ορφανά από πατέρα, που φοίτησαν στο σχολείο της την περσινή χρονιά. «Τον Φεβρουάριο σκοτώθηκε το ένα παιδί από βόμβα που τοποθέτησε το ISIS στην Ερυθρά Ημισέληνο στην Κόμπανι» λέει.

«Εδώ κι ενάμιση χρόνο οι Κούρδοι της Συρίας πολεμάμε το ISIS. Εχουμε μια πολιτοφυλακή 50.000 ανδρών και 3.000-4.000 γυναικών. Πριν από δύο μήνες κινδύνευσε σοβαρά η Κόμπανι. Το ISIS δήλωνε ότι την προσευχή του Εΐντ, στο τέλος του Ραμαζανιού, θα την έκανε στην Κόμπανι. Οταν μας επιτέθηκε, ακόμη και γυναίκες 50-60 χρονών πήραν τα όπλα. Κατέλαβαν μερικά χωριά αλλά τα ανακαταλάβαμε».

«Ο κόσμος στη Ροτζάβα ελπίζει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα και ότι η αυτοδιοίκηση του Δυτικού Κουρδιστάν (σ.σ.: «ροτζάβα» σημαίνει «δυτικό») θα αναγνωριστεί ως αυτόνομη εντός της Συρίας».

Στόχος της κυρίας Μουσλέμ είναι να γίνει το «Ελληνοκουρδικό Σπίτι» «ένα κανονικό ελληνικό σχολείο όπου τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά γράμματα και πολιτισμό και το οποίο θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και του κουρδικού λαού». Γίνονται προσπάθειες να τεθεί υπό την αιγίδα κάποιου ελληνικού φορέα, υπουργείου ή πανεπιστημίου, αλλά μέχρι στιγμής μόνο η ελληνική Εκκλησία έχει ανταποκριθεί.

Η συναυλία για τη χρηματοδότηση του ελληνικού σχολείου της Κόμπανι θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η Νένα Βενετσάνου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Διονύσης Τσακνής και η Ελένη Γερασιμίδου την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. (είσοδος 10 ευρώ, προπώληση 8 ευρώ). Οικονομική ενίσχυση του σχολείου γίνεται και μέσω καταθέσεων στον λογαριασμό της Alpha Bank GR13 0140 4410 4410 0200 2005 920 BIC CRBAGRAA.

Εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: