Τρίτη 20 Μαΐου 2014
Ο Πούτιν για τους Έλληνες της Κριμαίας
«Οι Έλληνες στη Κριμαία-
Ήταν εκεί πριν από όλους μας»
Στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα των εθνικών μειονοτήτων της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αν είναι να αναγνωριστεί το δικαίωμα του αυτόχθονος πληθυσμού σε οποιαδήποτε μειονότητα η πρώτη από αυτές θα πρέπει να είναι οι Έλληνες, οι οποίοι «βρίσκονταν εκεί πριν από εμάς και εσάς»!
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης των Τατάρων της Κριμαίας ως αυτόχθονα πληθυσμό της χερσονήσου ο πρόεδρος Β. Πούτιν δήλωσε ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή.
Την ίδια στιγμή, σε αντιπαράθεση στους Τουρκοτατάρους που έφθασαν στην Κριμαία μόλις το 14ο αιώνα είπε ότι, «για παράδειγμα, οι Έλληνες θα μπορούσαν να ζητήσουν μία τέτοια κατάσταση πιο ήρεμα».
Ο Ρώσος ηγέτης μίλησε την Παρασκευή 16/5, στη Μόσχα σε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, ενώπιον πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Οι Έλληνες ήταν εκεί πολύ πριν από εμάς και εσάς», συμπλήρωσε τη δήλωσή του σε πολύ σοβαρό τόνο ο πρόεδρος Πούτιν!
Όπως αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, οι κριμαϊκές αρχές έχουν απαγορεύσει τις μαζικές διαδηλώσεις στη χερσόνησο μέχρι τις 6 Ιουνίου.
Την ερχόμενη Κυριακή οι Τάταροι της Κριμαίας ήθελαν να κάνουν συγκέντρωση στην Συμφερόπολη για να σηματοδοτήσουν την 70η επέτειο από την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Βέβαια αυτή η συγκέντρωση δεν πρόκειται πλέον να γίνει.
(Σημ. ΔΕΕ: Υπενθυμίζουμε ότι οι Τάταροι της Κριμαίας στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και μετά την οπισθοχώρησή τους το 1944 ο Στάλιν διέταξε την ομαδική απέλασή τους - Sürgünlik στην γλώσσα των Τατάρων - κυρίως στο Ουζμπεκιστάν. Από τους 238.500 Τάταρους που εκτοπίσθηκαν υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 πέθαναν από πείνα και αρρώστειες στην διάρκεια της μετακίνησής τους και τα δύο πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασής τους - Βλ. Aurélie Campana (16 June 2008). "Sürgün: The Crimean Tatars’ deportation and exile"
Ετικέτες
Εθνικές Διαμάχες,
Μειονότητες,
Παροικιακός ελληνισμός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου