Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Να παρέμβει η Κομισιόν για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι


Ευρωβουλευτές ΝΔ: Να παρέμβει
η Κομισιόν για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Παρέμβαση στην Κομισιόν για το «θερμό» επεισόδιο στο Φαρμακονήσι με τη σύγκρουση πλοίου της FRONTEX (όχι ελληνικό σκάφος όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση) με την τουρκική ακτοφυλακή, τις ευθύνες της Ε.Ε για τη φύλαξη των συνόρων μας από την είσοδο των λαθρομεταναστών έγινε σήμερα από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ε.Κ. Μ. Γιαννάκου και του ευρωβουλευτή του κόμματος, Γ. Παπανικολάου.

Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει ξεκάθαρη θέση και να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την αποτροπή τουρκικών συμπεριφορών που εμποδίζουν την εκτέλεση της αποστολής της FRONTEX θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών; Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας στις 28.05.2012 υπάρχει δέσμευση των δύο μερών για κοινή συνεργασία και συντονισμό στην προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης».

Πώς έγινε το επεισόδιο
Γνωστοποιώντας το επεισόδιο στην Ευρωπαϊκή επιτροπή οι κ.κ. Γιαννάκου και Παπανικολάου αναφέρουν:

«Τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου 2012, σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε, μέσω ασυρμάτου, σλοβενικό σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων FRONTEX, το οποίο επιχειρούσε στην περιοχή για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών εισόδων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής κάλεσε τον κυβερνήτη του σκάφους της FRONTEX να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ο κυβερνήτης, ωστόσο, του σκάφους της FRONTEX, δεν υπάκουσε καθώς επιχειρούσε σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Την ίδια στιγμή, σκάφος του λιμενικού της Ελλάδας, το οποίο εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», έφτασε στο σημείο, υπενθυμίζοντας στο τουρκικό σκάφος ότι η FRONTEX δραστηριοποιείται στην περιοχή, προκειμένου να καταπολεμήσει τη λαθρομετανάστευση και ειδοποιώντας για την υποχρέωσή του να εγκαταλείψει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στο τουρκικό και ελληνικό σκάφος, καθώς το πρώτο αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση του σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής στο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Είναι σαφές ότι η τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου συνεχίζεται, όπως επίσης και οι απόπειρες παρενόχλησης θαλάσσιων μέσων της FRONTEX, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιά είναι η θέση της για το συγκεκριμένο περιστατικό και την πρόθεση της Τουρκίας να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της FRONTEX στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα; Έχει λάβει γνώση του περιστατικού και αν ναι προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Επιτροπή για την αποτροπή τουρκικών συμπεριφορών που εμποδίζουν την εκτέλεση της αποστολής της FRONTEX θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών; Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας στις 28.05.2012 υπάρχει δέσμευση των δύο μερών για κοινή συνεργασία και συντονισμό στην προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: