Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ: ΜΙΑ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΜΑΚΑ!

ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ: ΜΙΑ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΜΑΚΑ!


Η ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον είναι γνωστή στην Ελλάδα για δύο λόγους: για την ελληνική καταγωγή της και για το ότι είναι η σύζυγος του διάσημου αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς. Εκείνο, όμως, που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι η πομακική καταγωγή της!
Η Ρίτα γεννήθηκε από Πομάκο πατέρα από τη Βουλγαρία και από Ελληνίδα μητέρα (από την Ήπειρο). Ο πατέρας της, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε σε Βουλγαρία και Τουρκία, είχε το επίθετο Ιμπραχήμοφ. Όταν ο ίδιος με τη γυναίκα του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Πομάκος πατέρας άλλαξε το επίθετό του και το Ιμπραχήμοφ έγινε Γουίλσον, διαλέγοντας το όνομα του δρόμου στον οποίο είχε το σπίτι του.
Για μας που είμαστε Πομάκοι είναι φυσικά τιμή μας να ξέρουμε ότι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην έβδομη τέχνη, τον κινηματογράφο, έχουν πομακική καταγωγή. Τελειώνοντας να επισημάνουμε ότι η πομακικής καταγωγής Ρίτα που γεννήθηκε στην Αμερική έχει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Τέτοια αγάπη για την πατρίδα μας θα πρέπει να την έχουμε όλοι οι Πομάκοι που γεννηθήκαμε στην Ελλάδα και να μην επηρεαζόμαστε από το μίσος που γεμίζουν τις ψυχές των παιδιών μας οι αμόρφωτοι και οι πληρωμένοι προδότες.

(Περιοδ. Ζαγάλισα - τεύχος 51, Μάρτιος 2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια: