Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά (41)

(κλικ επάνω στην εικόνα του κειμένου για μεγέθυνση)


Και άλλες διεθνείς ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά από την ιστοσελίδα του Καταλανού καθηγητή κλασσικής φιλολογίας Joan Coderch-i-Sancho “Akropolis World Νews” (http://www.akwn.net/).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τρίτη κατά σειρά είδηση, σύμφωνα με την οποία στην Ιαπωνία αρκετοί ηλικιωμένοι προβαίνουν σε κλοπές επιδιώκοντας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στις φυλακές. Μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι στόχος αυτών των ηλικιωμένων "κλεπτών", οι οποίοι είναι εύποροι, είναι να παραμείνουν στην φυλακή, την οποία προτιμούν από το σπίτι τους, όπου οι συγγενείς τους δεν τους επισκέπτονται παρά σπάνια ή καθόλου, ενώ στις φυλακές έχουν παρέα, οι δεσμοφύλακες τους προσέχουν και δεν αισθάνονται μοναξιά!


 

5 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Άραγε,το ίδιο να συμβαίνει και με το σχολείο;Είναι,μήπως,ορθός ο ισχυρισμός εκείνων που γράφουν σε τοίχους και σε στύλους για κάποια κελιά(εδώ ενν. ακαδημα'ι'κά);

SITALKIS είπε...

Μήπως στην είδηση για τον Μπερλουσκόνι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η λέξη Μεδιόλανον αντί του Μιλάνου?

Βιβλιόφιλος είπε...

Αγαπητέ Σιτάλκη έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά ο φίλος μας και σε άλλες περιπτώσεις έχει κάνει τέτοια λαθάκια. Αν και του τα έχω επισημάνει όλο και κάτι άγνωστο προκύπτει, που το ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων. Νομίζω ότι θα πρέπει να του παραχωρήσουμε κάποια ελαφρυντικά. Στο κάτω-κάτω Καταλανός είναι ο άνθρωπος!

Βιβλιόφιλος είπε...

Αρχαίε χριστιανέ, ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τον συσχετισμό των μαθητών μας με τους ηλικιωμένους Ιάπωνες.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Nα,ήθελα να 'πώ πως υπάρχουν στιγμές που τα σχολεία ομοιάζουν με κελιά,που λέγουν και ''ακροαριστεροί'' παρακρατικοί,και όπου οι τωρινοί μαθητές του εκφυλισμένου αυτού ελληνικού σχολείου αλλά και σχολικού συστήματος υποφέρουν από άνοια,ανία,ενδεχομένως και μοναξιά και είτε υπερβολική εξωστρέφεια είτε υπερβολική εσωστρέφεια,ενώ διερωτώμαι ακόμη εάν αξίζει να ζης,έτσι όπως εξελίσσεται η δυτικού τύπου κοινωνία,σε κελί φυλακής ή σε ένα πνευματικό κελί,το οποίο στενεύει τους ορίζοντές σου!