Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Τα βάσανα ενός λαού

Αϊτή: Μια πάμπτωχη χώρα που γεννήθηκε από την εξέγερση των μαύρων σκλάβων
a
Η πρώτη δημοκρατία μαύρων του κόσμου, η Αϊτή, (=ορεινή χώρα, στην γλώσσα των αυτοχθόνων ιθαγενών Ταΐνο, που εξαφανίσθηκαν) μοιράζεται το τεράστιο νησί Ισπανιόλα (Hispaniola) της Καραϊβικής, νοτιοανατολικά της Κούβας, στον κόλπο του Μεξικού, μαζί με την Δομινικανή Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε το 1804, έπειτα από μια επιτυχή εξέγερση Αφρικανών σκλάβων και κρεολών μιγάδων εναντίον των Γάλλων αποίκων και ήταν η πρώτη χώρα του κόσμου που αναγνώρισε την Ελλάδα, μετά την επανάσταση του 1821. Είναι η μόνη χώρα που γεννήθηκε από εξέγερση σκλάβων. Ο αρχηγός τους, ο Ντεσαλίν, κυβέρνησε δεσποτικά και εξολόθρευσε όλους τους λευκούς.
Η μοίρα της χώρας όμως ήταν να ζήσει, από τότε, βουτηγμένη στο αίμα εμφύλιων συγκρούσεων και στη φτώχεια. Η εσωτερική αστάθεια, οι αιμοσταγείς δικτάτορες και οι φυσικές καταστροφές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των 204 ετών που υπάρχει η Αϊτή. Οι τυφώνες και οι σεισμοί χτυπάνε αλύπητα τη χώρα. Το ρήγμα που έδωσε τον χθεσινό σεισμό θεωρείται υπεύθυνο για επτά μεγάλους σεισμούς, από το 1618 ως το 1860, δήλωσε ο Χάρλεϊ Μπενζ, της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, στο Γκόλντεν του Κολοράντο. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο σεισμός του 1860, που σάρωσε το Πορτ Ο’ Πρενς, την πρωτεύουσα της χώρας, προκάλεσε και τσουνάμι. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην περιοχή, τη σύγχρονη εποχή, ήταν το 1946. Είχε μέγεθος 8,1 Ρίχτερ και προκάλεσε τσουνάμι. Οι νεκροί ήταν τότε 1.790. Το επίκεντρο ήταν στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.
Η χώρα έμελλε να ζήσει και υπό αμερικανική κατοχή από το 1915 ως το 1934. Όταν αποχώρησαν οι πεζοναύτες, ήρθαν πάλι δικτατορίες. Υπό τις διαταγές του Δομινικανού δικτάτορα Τρουχίλο, το 1937, τουλάχιστον 18.000 Αϊτινοί σφαγιάστηκαν στην Δομινικανή Δημοκρατία από τον στρατό. Από το 1957 ως το 1986 κυβέρνησε τη χώρα η οικογένεια του δικτάτορα Ντυβαλιέ, που ήταν γνωστός ως Παπα-ντοκ (=γιατρός), αλλά αποκαλούμενος Παπα-ντογκ (=σκύλος), λόγω των δολοφονιών (περίπου 30.000), που διέπραξαν οι ελεγχόμενες από τον ίδιο, ομάδες θανάτου, οι διαβόητοι Τοντόν Μακούτ.
Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής ήταν ο ιερέας Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος εξελέγη το 1990, με την ψήφο των φτωχών. Το 1991 ανατράπηκε από τις αμερικάνικες εταιρείες που λυμαίνονται την Αϊτή, επειδή ανέβασε το μεροκάματο από το 1,5 στα 2 δολάρια!!! Ακολούθησε χάος και οι Αϊτινοί στράφηκαν στη θάλασσα, σε μια ομαδική έξοδο προς τη Φλόριντα. Το 1994, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έστειλε 20.000 στρατιώτες για να αποκαταστήσουν τον Αριστίντ στην εξουσία. Την επόμενη χρονιά όμως αποχώρησε και επανεξελέγη το 2000. Η δεύτερη θητεία του σημαδεύτηκε από καταγγελίες για διαφθορά. Το 2004 ο Αριστίντ ανατράπηκε από νέο πραξικόπημα παραστρατιωτικών μονάδων. Ο Μπονιφάς Αλεξάντρ κυβέρνησε προσωρινά έως ότου, τον Φεβρουάριο του 2006, πρόεδρος εξελέγη, για δεύτερη φορά, ο Ρενέ Πρεβάλ, που πρόσκειται στον Αριστίντ και ο οποίος είχε διατελέσει πρώτη φορά πρόεδρος στο διάστημα 1995-2000.
Η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου. Έχει 9 εκατ. πληθυσμό, πάνω από το 50% του οποίου ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Το 78% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Στην πραγματικότητα, η Αϊτή ζει με την εξωτερική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: