Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Αναβρασμός στα Σκόπια μετά την απόρριψη...


Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Παραιτείται ο Ζάεφ;


Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στα Σκόπια πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο Ζόραν Ζάεφ γνωρίζοντας ήδη το αποτέλεσμα: Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία. 
Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ!
Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η χώρα. Ανοιχτό φαίνεται να είναι και το ενδεχόμενο της παραίτησης του Ζάεφ, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα sdk.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ζάεφ είχε δηλώσει τόσο τον περασμένο Ιούνιο όσο και στις αρχές Οκτωβρίου, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρόεδρο, Στέβο Πενταρόφσκι, η συνάντηση ηγετών ορίσθηκε για την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.
«Δυστυχώς, η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ δεν ήταν υπέρ μας», δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους ο Πενταρόφσκι αφού έγινε γνωστή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν επειδή είναι προϋποθέσεις για εσωτερική συνοχή και εσωτερική σταθερότητα. Πρέπει να συνεχιστεί η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι επίσης τα πρότυπά μας. Εξ ονόματος του μέλλοντος της χώρας μας, καλώ όλους τους ηγέτες των κομμάτων να αφήσουν στην άκρη το πολιτικό θυμό, διότι είμαι πεπεισμένος ότι τώρα χρειαζόμαστε ενότητα».
«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστό όργανο της Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τις «εξαιρετικές επιδόσεις τους» των τελευταίων ετών και τόνισε την ανάγκη «να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα» για την ευρωπαϊκή τους προοπτική κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Όμως το βέτο της Γαλλίας αναβάλλει επ’ αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.
Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη. Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.
Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.
Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.
Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Εμανουέλ Μακρόν θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία είναι η Αλβανία;».
Στα Τίρανα, η εφημερίδα Tema έγραψε σήμερα ότι στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να κερδίσει δημοτικότητα ως ο πρόεδρος που δεν επέτρεψε την διεύρυνση και ανέδειξε τους Αλβανούς σε σύμβολο των μεταναστών μπροστά στους ξενοφοβικούς της Μαρίν Λεπέν.
Όσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με τη διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.
Δ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: