Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η θλιβερή κατάληξη ενός εξωμότη…


Υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους παππούδες του ανωτέρω εικονιζόμενου ήταν μακεδονομάχος από την περιοχή Φλώρινας ονόματι Γρούϊος.

ΔΕΕ

Η θλιβερή κατάληξη ενός εξωμότη…

Από συνέντευξη στην "Καθημερινή" του Αλή Αχμέτι, ο οποίος είναι πρόεδρος του συγκυβερνώντας αλβανικού κόμματος DUI των Σκοπίων.

[...]
Στις αρχές της εβδομάδας, το πρωτοδικείο των Σκοπίων απαγόρευσε την έξοδο του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη χώρα και του αφαίρεσε το διαβατήριο ως ύποπτου διαφυγής στο εξωτερικό. Η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς είχε ασκήσει δίωξη εναντίον του –συνολικά διώκονται 94 άτομα, μεταξύ των οποίων και υπουργοί– με βαρύτατες κατηγορίες για το θέμα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 20.000 διακεκριμένων πολιτών, ζητώντας μάλιστα την προφυλάκισή του.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του συγκυβερνώντας κόμματος DUI, κ. Αλί Αχμέτι να σχολιάσει τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού κ. Ζάεφ, ότι δεν πρόκειται να χαριστεί στον Γκρούεφσκι αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάει φυλακή.

«Πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί και επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους μηνύματα απειλών και δηλώσεων. Θα πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να πράξει. Τη δικαιοσύνη την απονέμει μόνο η Δικαιοσύνη και όχι η πολιτική. Ας κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της. Αφήσαμε χωρίς “ψωμί” τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, οι ιστοσελίδες, όλοι έχουν γίνει δικαστές και εισαγγελείς. Τα πολιτικά κόμματα επίσης. Τότε γιατί θέλουμε ένα κράτος δικαίου, γιατί θέλουμε ένα κράτος που να εφαρμόζεται ο νόμος; Εγώ έκανα μια πρόταση: Ν’ ανοίξουν όλοι οι δικαστικοί φάκελοι για όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους πολιτικούς από το 2002 μέχρι και το 2017 και αυτό ν’ αρχίσει από μένα».

Μια πιθανή καταδίκη και φυλάκιση του Γκρούεφσκι θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στους οπαδούς του και στα μέλη του κόμματός του VMRO DPMNE που εμφανίζονται ήδη πεπεισμένοι –το δήλωσε εξάλλου και ο ίδιος– ότι υφίσταται πολιτική δίωξη.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ένας νέος γύρος πολιτικής έντασης πρέπει να θεωρείται βέβαιος και ουδείς, τόσο στα Σκόπια όσο και διεθνώς, επιθυμεί κάτι τέτοιο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: