Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015
Τα θαλάσσια οικόπεδα της Λεκάνης Ηροδότου
Με τα δημοψηφίσματα, τις εκλογές και τα διαρκή καραγκιοζιλίκια της "πρώτης φοράς αριστεράς" ξεχάσαμε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν.
ΔΕΕ
Ελληνο-Αιγυπτιακός Διαγωνισμός
θαλασσίων οικοπέδων Λεκάνης Ηροδότου
Εδώ και τρία χρόνια η Αίγυπτος προκήρυξε σε διεθνή διαγωνισμό δύο πολύ σημαντικά θαλάσσια οικόπεδα, το 9 έκτασης 3.765 km2, το οποίο εφάπτεται με τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, και το 12 έκτασης 7.150 km2, το οποίο νοτιοανατολικά της Κρήτης εφάπτεται με την ελληνική ΑΟΖ και βρίσκεται στην Λεκάνη του Ηροδότου. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το 12 σέβεται πλήρως την μέση γραμμή συμπλέγματος Καστελλόριζου-Αιγύπτου.
Στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της Αιγύπτου, το οποίο παραχωρήθηκε στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, ανακαλύφθηκε το υπεργιγαντιαίο (supergiant) κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, το οποίο άλλαξε τελείως τις προοπτικές ανάπτυξης της μείζονος περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αντίθετα για το οικόπεδο 12 δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενες εταιρείες λόγω του ότι θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, δεδομένου του μεγάλου θαλάσσιου βάθος του (2.500 με 3.000 μέτρα).
Για τον παραπάνω λόγο και ανεξάρτητα από το πότε θα νομιμοποιηθεί η ΑΟΖ μας στην περιοχή, και ξέρουμε όλοι ότι έχει καθυστερήσει δραματικά, προτείνουμε:
Όπως αυτό συνηθίζεται με επαγγελματικό τρόπο σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, μετά από συνεννόηση με την Αίγυπτο, οι δύο χώρες από κοινού να προκηρύξουν σε διεθνή διαγωνισμό ταυτόχρονα δύο συνορεύοντα οικόπεδα της Λεκάνης του Ηροδότου.
Ένα θαλάσσιο οικόπεδο από την ελληνική Λεκάνη Ηροδότου μεγέθους 10.000 km2 και ένα νοτιότερα ένα γειτονικό της αιγυπτιακής Λεκάνης Ηροδότου μεγέθους ίδιου. Η ταυτόχρονη αυτή ελκυστική προς τη διεθνή αγορά προκήρυξη των παραπάνω θαλασσίων οικοπέδων ως έναν ενιαίο συμβατικό χώρο παραχώρησης προς αναδόχους, δηλαδή πετρελαϊκές εταιρείες θα επέτρεπε με επαγγελματικό τρόπο στην Ελλάδα να προβάλει διεθνώς τα δικαιώματά της στη μείζονα περιοχή της Λεκάνης του Ηροδότου, ενώ ταυτόχρονα θα διευκόλυνε την Αίγυπτο να έχει τελικά προσφορές εκ μέρους εταιρειών πετρελαίου.
Για να τύχει η προσπάθεια αυτή μεγαλύτερης πιθανότητας προσέλευσης εταιρειών θα πρέπει η προκήρυξη να προβλέπει σε περίπτωση ανακάλυψης από εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών κοιτάσματος υδρογονανθράκων από την μία μόνο πλευρά (π.χ. στο ελληνικό οικόπεδο) να μπορούν να αποσβέσουν από την παραγωγή τα ερευνητικά έξοδα τους που πραγματοποίησαν στην άλλη πλευρά (π.χ. στο αιγυπτιακό οικόπεδο). Θεωρούμε πάντως αναγκαία την παραπάνω ενέργεια - για επιχειρηματικούς και γεωπολιτικούς λόγους - ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξουν τελικά ή όχι προσφορές για τα παραπάνω οικόπεδα.
(Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος)
Ετικέτες
Εθνική ανασυγκρότηση,
Ενεργειακά,
Επικαιρότητα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου