Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Χ. Μπαντάουϊ: Ο Μ. Αλέξανδρος στην αραβική παράδοση


Χ. Μπαντάουϊ: Ο Μ. Αλέξανδρος 
στην αραβική παράδοση

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 η εκπληκτική ομιλία του Καθηγητή Αραβολογίας του Α. Π. Θεσσαλονίκης κ. Χ. Μπαντάουϊ με θέμα: "Ο Μ. Αλέξανδρος στην αραβική παράδοση".





Όσοι  είχαν την τύχη να παραστούν παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα αναφέρθηκαν, όπως το ότι γίνεται σαφής αναφορά στο Κοράνι, όπου ο Μ. Αλέξανδρος εμφανίζεται ως απεσταλμένος του Θεού [Σούρα (=κεφάλαιο) 18 - εδάφια 82 έως 110], καθώς και το γεγονός ότι ο Μ. Αλέξανδρος παρέμεινε στις παραδόσεις όλων των λαών της Μ. Ανατολής ως εκπολιτιστής και σπουδαίος ηγέτης. Οι Πέρσες μάλιστα τον υιοθέτησαν και στα έργα των ποιητών και συγγραφέων τον παρουσιάζουν ως γιο του Δαρείου.
Ακολούθησαν ερωτήσεις που έδωσαν την αφορμή να ξεκαθαρίσει με αφοπλιστικά επιχειρήματα ο Καθηγητής Μπαντάουϊ ορισμένα θέματα, όπως η ανιστόρητη και αφελής προπαγάνδα ορισμένων περί "σφαγέα των λαών"!
Λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν έγινε δυνατή η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν το παρακάτω βίντεο με σχετικό περιεχόμενο μιας άλλης ενδιαφέρουσας ομιλίας του εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=D6NpXG85OcU


Βιογραφικό
O Χάσαν Μπαντάουϊ γεννήθηκε στο Ασσιούτ (Assyut, η ελληνιστική Λυκόπολις) της Αιγύπτου. Είναι επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου κατέχει την μοναδική στην Ελλάδα έδρα Αραβολογίας. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια δίδαξε ιστορία του αραβοϊσλαμικού κόσμου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων του δίτομου βιβλίου: "Εισαγωγή στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου". Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την παρουσία του Μ. Αλεξάνδρου στην αραβική παράδοση και έχει συγγράψει σχετικές μελέτες, όπως την σημαντική μελέτη "Ο Μ. Αλέξανδρος ή η ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (κατά τους Άραβες ιστορικούς από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.).


Δεν υπάρχουν σχόλια: