Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Nομίσματα και Ιστορία (7)

Χρυσός aureus του 41 π.Χ. με τα πορτραίτα
του Μ. Αντώνιου (αριστερά) και Οκταβιανού (δεξιά)
αναμνηστικά της σύστασης της Β΄ Τριανδρίας

Η εβδομάδα που πέρασε

1η Αυγούστου 30 π.Χ. Ο Μάρκος Αντώνιος και η ερωμένη του, τελευταία βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου Κλεοπάτρα αυτοκτονούν στην Αλεξάνδρεια μόλις πληροφορήθηκαν την απόβαση των ρωμαϊκών στρατευμάτων με επικεφαλής τον ορκισμένο εχθρό του Οκταβιανό, ο οποίος θα αναδειχθεί έτσι απόλυτος κύριος ολόκληρης της ρωμαϊκής επικράτειας.

Αργυρό δηνάριο του 32 π.Χ. με τα πορτραίτα
του Μ. Αντώνιου και της Κλεοπάτρας

_______________________________________________

Αργυρό δηνάριο
του αυτοκράτορα Κλαυδίου (41-54 μ.Χ.)

1η Αυγούστου 10 μ.Χ. Γεννιέται στο Λούγδουνον της Γαλατίας (Lugdunum σημερ. Λυών) ο μετέπειτα Ρωμαίος αυτοκράτωρ Κλαύδιος (Tiberius Claudius Drusus). Υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας που γεννήθηκε εκτός Ιταλίας.

Σηστέρτιος του Κλαυδίου
 _______________________________________________________


Αυτοκράτωρ Περτίναξ
Αρυρό δηνάριο

1η Αυγούστου 126 μ.Χ.  Γεννιέται στην Άλμπα Πομπήια (Alba Pompeia) της Λιγουρίας (Liguria), ο Περτίναξ (Pertinax), γιος πρώην δούλου, ο οποίος,  μετά από επιτυχημένη στρατιωτική σταδιοδρομία θα αναδειχθεί Δήμαρχος της Ρώμης και μετά την δολοφονία του Κόμμοδου, αυτοκράτωρ για τρεις μήνες μέχρι την δολοφονία του το 193 μ.Χ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: