Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Επετειακό Λεύκωμα (Εργογραφία Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη-6)


Μια πρωτοβουλία του Δήμου και του Δημάρχου Δημήτρη Γιάννου
για τα 200 χρόνια εορτασμών της Εθνεγερσίας του 1821

 Μήνυμα του Δημάρχου Έδεσσας

Η Εθνεγερσία του 1821 συντάραξε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Έθνους, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Δυστυχώς, η Μακεδονία και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας παρέμειναν σκλαβωμένες για πολλά ακόμα χρόνια. Σχεδόν έναν αιώνα περίμεναν οι Μακεδόνες για να ζήσουν τον αέρα της ελευθερίας στα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας! Κι όμως αγωνίστηκαν με σθένος και αυτοθυσία, όπως και υπόλοιποι Έλληνες, στην Επανάσταση του 1821!
Όταν αναφερόμαστε στην Επανάσταση το μυαλό όλων μας πηγαίνει στις μεγάλες μορφές του Αγώνα που πρωταγωνίστησαν στο Μωριά, τη Ρούμελη και το Αιγαίο. Δικαίως! Τους αξίζει κάθε τιμή και δόξα, διότι σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία μας.
Παραγνωρίζουμε όμως τους αγώνες και τις θυσίες των Μακεδόνων και με τον τρόπο αυτό όμως κάνουμε ένα μεγάλο λάθος και αδικούμε τις μεγάλες μορφές του Αγώνα που ανέδειξε ο τόπος μας! Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και μας υπενθυμίζει ότι και ο τόπος μας συμμετείχε στην Εθνεγερσία του 1821, παραθέτοντας γεγονότα και ιστορικές αναλύσεις που είναι καλό να γνωρίζει κάθε Εδεσσαίος, κάθε Μακεδόνας, κάθε Έλληνας! Οι κάτοικοι της Έδεσσας και της Μακεδονίας ξεσηκώθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά οι Μακεδόνες αγωνιστές είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες τουρκικές δυνάμεις, που βρίσκονταν σε πολύ μικρή απόσταση και κατέπνιξαν την Επανάσταση στην Μακεδονίας πολύ γρήγορα.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποκαθιστά την ιστορική μας μνήμη και αποτελεί φόρο τιμής στους κατοίκους και τους οπλαρχηγούς της Μακεδονίας που επαναστάτησαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες το 1821.
Είναι οι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής που ξεσηκώθηκαν, αγωνίστηκαν και πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν ηρωικά για την πατρίδα. Τους αξίζει μία θέση στο πάνθεον των ηρώων της Επανάστασης!
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον άοκνο Δημήτρη Ευαγγελίδη για την «αποκατάσταση» των ηρώων του τόπου μας και θέλω να τονίσω με κάθε τρόπο ότι ο Δήμος Έδεσσας στηρίζει με περηφάνια τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες.

Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: