Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Τι συμβαίνει στο Μαυροβούνιο;

Μιλά στην εφημ.  “Μακεδονία” ο Μάρκο Μίλατσιτς, 
ηγέτης του κόμματος “Ορθόν Μαυροβούνιο”

(Τα γεγονότα στο Μαυροβούνιο, με την κυβέρνηση να διώκει, ουσιαστικά τους Σέρβους, μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Μίλατσιτς Μάρκο
Γεννήθηκε στην Ποντγκόριτσα (Τιτογκραντ) το 1985. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου Πολιτικές Επιστήμες. Παντρεμένος με 2 παιδιά. Εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην Κρατική τηλεόραση απο όπου και απολύθηκε. Είναι Πρόεδρος του κόμματος Ορθόν Μαυροβούνιο.
Ορθόν Μαυροβούνιο
Νέο κόμμα, δεξιό, συντηρητικό. Υπέρ των στενών σχέσεων με την μητέρα Σερβία. Ορθόδοξης κατεύθυνσης. Φιλορωσικό, αντινατοικό.

Mαυροβούνιο
Πρόεδρος: Μ. Τζουκάνοβιτς
(Πρόεδρος Δημοκρατικό κόμμα Σοσιαλιστών Μαυροβουνίου)
π. Κομμουνιστής
Πρωθυπουργός: Ντ. Μάρκοβιτς
(Αντιπρόεδρος Δημοκρατικό κόμμα Σοσιαλιστών Μαυροβουνίου)
π. Κομμουνιστής
Πληθυσμός 650.000
Χώρα ανεξάρτητη από το 2006. Μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017

Ας ξεκινήσουμε με τη σύλληψή σας από την Αστυνομία του Μαυροβουνίου. Πότε, που και για ποιόν λόγο έγινε;
Με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Πόντγκοριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο, αμέσως μετά την προσγείωση του από το Βελιγράδι, γιατί, όπως επίσημα ανέφεραν, καλούσα σε αντίσταση και εξέγερση τους Μαυροβούνιους. Αυτό για μένα είναι κομπλιμέντο, παρότι πρόκειται για μια απολύτως παράνομη σύλληψη. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την κατηγορία μίας διεφθαρμένης (εγκληματικής) κυβέρνησης ότι καλούσες σε αντίσταση; Όσο ζω θα καλώ σε αντίσταση, γιατί αυτή είναι η υποχρέωση του κάθε ελεύθερου ανθρώπου, η κατάσταση του πνεύματος που πρέπει να το εκτείνουμε στη χώρα. Είναι μια υποχρέωση ανώτερη από όλες τις άλλες.
Πείτε μας λίγα λόγια για τον πολιτικό φορέα που ηγείσθε,  PRAVA CRNA GORA. 
«Πράβα Τσρνα Γκόρα» («Το Ορθό Μαυροβούνιο») είναι, μπορούμε να πούμε, ένας νέος παράγοντας στην πολιτική σκηνή, αλλά ήδη σημαντικός, με αναμφίβολα διαρκή και γρήγορη τάση ανόδου, κάτι που επιβεβαιώνει πως ο λαός αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας με σκοπό την προώθηση μιας αιώνιας ιδέας στην οποία βασίζεται η ιστορία του Μαυροβουνίου, αλλά, ταυτόχρονα, μιας ιδέας με καινούρια, μοντέρνα στοιχεία, απαραίτητα για το μέλλον. «Το Ορθό Μαυροβούνιο» είναι ένα κόμμα το οποίο δε δέχεται ιστορικές πλαστογραφίες των ντόπιων πλαστογράφων που σήμερα κυβερνούν και των δικών τους εξωτερικών μεντόρων. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που μάχεται για την πραγματική ανεξαρτησία του κράτους του Μαυροβουνίου, αλλά και όλων των ελεύθερων λαών. Δε δεχόμαστε την αμερικάνικη και την παγκόσμια νεοαποικιοκρατία που καταπίνει το καθετί ελεύθερο στον πλανήτη, από τις εταιρείες μέχρι τις Εκκλησίες.
Γνωρίζουμε πως το PRAVA CRNA GORA τους τελευταίους μήνες έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στον εκτρωματικό νόμο κατά της Σερβικής Εκκλησίας που ψήφισε η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς. 
Από την έγκριση αυτού του νόμου ντροπής περί (μη)ελευθερίας θρησκειών, η προτεραιότητα μας είναι η μέγιστη δυνατή δράση στην προσπάθεια εξήγησης στον λαό σε τι ατμόσφαιρα, σε τι δικτατορία ουσιαστικά ζούμε εμείς στο Μαυροβούνιο και του γεγονότος ότι οι αποξενωμένοι κυβερνήτες επίμονα δε θέλουν να σεβαστούν τη βούληση του 70% λαού του Μαυροβουνίου, ορθόδοξου λαού που με παρακλητικές λιτανείες, ήρεμα και υπερήφανα στέλνει μήνυμα ότι είναι αντίθετος με αυτό το νόμο ντροπής.
Οι λιτανείες στο Μαυροβούνιο είναι το ομορφότερο πράγμα που γίνεται στον πλανήτη τους τελευταίους μήνες. Οι λιτανείες στο Μαυροβούνιο είναι ο οδηγητής για όλους τους λαούς που μάχονται για την ελευθερία και είναι ζήτημα όχι μόνο του Μαυροβουνίου, αλλά και όλης της ορθοδοξίας, γιατί εδώ δεν πρόκειται  μόνο για ένα χτύπημα εναντίον της Σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας του Μαυροβουνίου, άλλα εναντίον της Ορθοδοξίας γενικώς.
Για τον λόγο αυτό καλώ και τον λαό της Ελλάδας να μας στηρίξει, διότι αυτές τις μέρες εμείς στο Μαυροβούνιο προστατεύουμε και την ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα και φυλάσσουμε όλη την Ορθοδοξία. Ένα από τα θεμέλια της δικής μας μεγάλης πνευματικής μάχης βρίσκεται στην Ελλάδα. Είναι η Μονή Χιλανδαρίου στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο αιώνιος κωδικός της ύπαρξής μας και από την οποία όλοι εμείς αντλούμε απεριόριστη ενέργεια.
Πως βλέπετε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιδρούν ή στέκουν αμήχανα μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ψάλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους διαδηλώνουν κατά του νόμου;
Σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές του Μαυροβουνίου δεν παρατηρούμε στην πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αρκετή αποφασιστικότητα, αρκετή δραστηριότητα με σκοπό την ομογενοποίηση του  ήδη συγκεντρωμένου  λαού και θεωρούμε πως σ αυτό το πλαίσιο υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση.  Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι πιο αποφασισμένη και περισσότερα ενωμένη, και σ αυτή την ιστορική εμπειρία πρέπει να βρίσκεται στη σχεδόν διαρκή σύνοδο. Βέβαια, όλα προς το παρόν έχουν σταματήσει λόγω της πανδημίας του κοροναίου. Όμως, θα ήθελα να επισημάνω πως αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε διχόνοιες, αλλά τη συμφωνία και την ενότητα όπως ποτέ προηγουμένως, και πάνω στο θέμα αυτό πραγματικά θέλω να πιστεύω πως όλοι οι παράγοντες της αντιπολίτευσης προσφέρουν στη συμφωνία που ανέφερα,  σχετικά με τις δυνατότητες του καθενός.
Πως κρίνετε το Βελιγράδι; Σας ικανοποιεί η στάση του Προέδρου Βούτσιτς και του Πατριάρχη Ειρηναίου;
Το Βελιγράδι και η Σερβία είναι αδέλφια. Σχετικά με τις συνομιλίες, απόλυτα όλες ήταν με σκοπό την ενδυνάμωση της θέσης και των συμφερόντων του σερβικού λαού και της Σέρβικής εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, που, δυστυχώς, δέχονται μόνιμες πιέσεις και  βάσανα από το καθεστώς.
Η στάση της τοπικής Σερβικής Εκκλησίας, σας ικανοποιεί;
Οι θέσεις και οι σκέψεις της Εκκλησίας σχετικά με το μέλλον αυτής της χώρας είναι περισσότερο από ξεκάθαρες. Εν τέλει, και οι λιτανείες δείχνουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ειρηνικούς, γεμάτους περηφάνια περιπάτους όπου δύο φορές την εβδομάδα, σχεδόν δύο μήνες, έχουμε πάνω από 200 000 λαό στους δρόμους του Μαυροβουνίου, χωρίς έστω το παραμικρό περιστατικό. Σ αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ποιός στέλνει μηνύματα ειρήνης, μηνύματα συμφωνίας, και ποιός τάσσεται υπέρ των καταστρεπτικών πρωτοβουλιών και ποιός ολόκληρη κοινωνία διχάζει και διαλύει τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια.
Πιστεύω πως είστε ικανοποιημένος από τη δράση των Σέρβων εκτός Μαυροβουνίου. Στη μητροπολιτική Σερβία, στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, παντού όπου ζουν Σέρβοι, υπάρχουν κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς εσάς!
Είμαι κατενθουσιασμένος με την αντίδραση των Σέρβων, και στο κοντινό μας περιβάλλον και στο ευρύτερο πλαίσιο. Εξαιρετική ενότητα, αλληλεγγύη, τα πιο ευγενικά στοιχεία που γενετικά κατέχει ο σερβικός λαός στη συγκεκριμένη περίπτωση βγήκαν στην επιφάνια και με την ευκαιρία αυτή στέλνω μήνυμα πως μόνο έτσι ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε σ εκείνους που με όλους τους δυνατούς τρόπους προσπαθούν να μας διχάσουν, να ράψουν τη συνείδηση μας σχετικά με τα μέτρα τους.
Ποιά, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, ώστε ο νόμος να εκπέσει;
Θα ήθελα να επισημάνω πως οι ιστορικές αυτές εικόνες τις οποίες το Μαυροβούνιο στέλνει στον κόσμο τους τελευταίους δύο μήνες είναι πραγματικά ένα δώρο Θεού. Για τα δικά μας δεδομένα αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά απίστευτο. Ταυτόχρονα, το καθεστώς επίμονα προσπαθεί να μειώσει, να περιθωριοποιήσει την ασυζήτητα μεγάλη ανταπόκριση των λιτανειών και στέλνει μηνύματα πως πάνω από 200 000 άτομα στους δρόμους δεν το δεσμεύουν να αποσύρει τον νόμο. Αυτό το γεγονός είναι υπεραρκετό για κάποιον που παρακολουθεί την κατάσταση από μια ουδέτερη, αντικειμενική θέση, για να καταλάβει ξεκάθαρα ότι τον σερβικό λαό του Μαυροβουνίου το καθεστώς δε θεωρεί ως πολίτες αυτής της χώρας και ότι όλες τις αποφάσεις ζωτικής σημασίας παίρνει χωρίς τη συναίνεση των πολιτών του Μαυροβουνίου. Γενικώς, πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος και να κερδίσουμε όχι μόνο τη μάχη για απόσυρση του νόμου ντροπής, αλλά και γι απόσυρση αυτών των για τρεις δεκαετίες ανάλλαχτων που ψήφισαν τον νόμο αυτό.
Θα το ξαναπώ:
Καλώ και το Ελληνικό έθνος να μας στηρίξει, διότι αυτές τις μέρες εμείς στο Μαυροβούνιο προστατεύουμε και την ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα και φυλάσσουμε όλη την ορθοδοξία. Ένα από τα θεμέλια της δικής μας μεγάλης πνευματικής μάχης βρίσκεται στην Ελλάδα. Είναι η Μονή Χιλανδαρίου στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο αιώνιος κωδικός της ύπαρξής μας και από την οποία όλοι εμείς αντλούμε απεριόριστη ενέργεια.
 Επιμέλεια: Ανδρέας Νικολόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: