Κώστας Καραΐσκος
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019
Κερκόπορτες στην Θράκη
Ανοίγουν κερκόπορτες
για την τουρκική διείσδυση στη Θράκη
Κώστας Καραΐσκος
Αν η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έβλαψε τα εθνικά μας συμφέροντα στο ζήτημα των Σκοπίων, στη Θράκη η ανατροπή του στάτους κβο δεν θα έρθει με θεαματικές αποφάσεις που θα ξεσηκώσουν ογκώδη συλλαλητήρια. Μικρές καθημερινές υποχωρήσεις, δυσδιάκριτες ακόμη και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ανοίγουν τον δρόμο για μία εδραίωση των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή. Νόμιμα και ήσυχα. Σημειώνουμε μια επικίνδυνη αλληλουχία κυβερνητικών αποφάσεων που υποσκάπτουν την εθνική μας κυριαρχία ύπουλα και συστηματικά.
Πρώτα ήρθε το άδειασμα των νόμιμων μουφτήδων τον Αύγουστο του 2018 και η αντικατάστασή τους με τοποτηρητές. Ασχέτως των προσώπων που επιλέχθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν να φύγει από τη μέση ο Μέτσο Τζεμαλή, μουφτής Κομοτηνής, που επί τρισήμιση δεκαετίες στήριζε ευπρόσωπα τη χώρα μας σε κάθε ισλαμικό φόρουμ, κόντρα στις λυσσαλέες τουρκικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα διαλύθηκε κυριολεκτικά όλο το σύστημα που με τόσο κόπο στήθηκε στη Ροδόπη: μια λειτουργική μουφτεία, ένα δημοφιλές ιεροσπουδαστήριο, ένας πυρήνας ιεροδιδασκάλων σε ρόλο κατηχητή κτλ.
Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη μακρόχρονη κατάληψη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής Χαϊριγιέ. Αυτή έληξε μόνο μετά την προξενική συναίνεση, που εκφράστηκε με την παρουσία του τουρκομουφτή Σερήφ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αρμοδίων και καταληψιών! Παράλληλα, τα μαθήματα Κορανίου των επισήμων μουφτειών είναι κατά κανόνα αφορμή αργομισθίας, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη ενός ελέγχου.
Γι’ αυτό έγινε προ ετών τέτοια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, για να βγάζουν μεροκάματο από το σπίτι τους οι προσκείμενοι στον εκάστοτε ισχυρό; Και τι να πεις για την εγκατάλειψη του οικοτροφείου του Χαϊριγιέ, μετά την αψυχολόγητη απόφαση του τοποτηρητή Τζιχάτ να αποσύρει τον υπεύθυνο από κει; Μόνον ως πριμοδότηση της ανεγειρόμενης νέας Εστίας των τουρκοφρόνων από το τάγμα των Σουλεϊμαντζήδων μπορεί να γίνει αντιληπτή.
To πενταόροφο κτήριο, σχέδια και θεμέλια.
Αλήθεια, ήλεγξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων για την ανέγερση του πενταόροφου κτηρίου στην οδό Τυρολόης; Βλέπουμε το ονοματάκι του αντιδημάρχου Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν (αυτού που περηφανεύεται για την πινακίδα του αυτοκινήτου του που είναι ΚΟΝ-1453) ως υπεύθυνου μηχανικού. Μήπως εκείνος θα μπορούσε να πει κάτι σχετικά;
Σελήμ Ισά, το ανάχωμα στους Τούρκους
Και τώρα ετοιμάζεται νέα αθλιότητα, αυτή τη φορά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. Μετά από μία τριετία προεδρίας του Σελήμ Ισά έρχεται τώρα η ίδια κυβέρνηση που διόρισε τότε τον Ισά να τον αντικαταστήσει. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Σελήμ Ισά έγιναν όλα όσα δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες, ενώ έπαψαν να γίνονται και όλα όσα γίνονταν επί δεκαετίες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που άλλαξε η ανέκαθεν αρνητική στάση των μειονοτικών Κομοτηναίων έναντι του κρατικά ελεγχόμενου θεσμού.
Άραγε τι λόγο έχει η κυβέρνηση που αντικαθιστά τον Σελήμ Ισά; Είναι μόνο τα μικροσυμφέροντα των τρωκτικών που ανέκαθεν λιγουρεύονταν τα 300 βακουφικά ακίνητα; Ή μήπως πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον Έβρο; Αναφέρομαι στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA). Ο TIKA είναι ο βασικός βραχίονας, με τον οποίον η Άγκυρα παρεμβαίνει σε 150 χώρες μέσα από 61 γραφεία συντονισμού. Αυτά διανέμουν την υψηλότερη «ανθρωπιστική» βοήθεια του κόσμου, ύψους 8,12 δισ. δολάρια το 2017.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τον Ιούνιο του 2018.
Ειδικά στα Βαλκάνια η TİKA εδρεύει σε 10 χώρες. Η προσπάθειά της για έλευση στην Ελλάδα (και στη Θράκη) προ τριετίας αποφεύχθηκε. Μόνον ένας ανοϊκός δεν θα έβλεπε τη σχέση της με τις μυστικές υπηρεσίες και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η υπογραφή της απαραίτητης διακρατικής συμφωνίας δεν έπεσε το 2016 κι έτσι «στερηθήκαμε» τις αναστηλώσεις, τις επενδύσεις και τις άλλες δραστηριότητες του ευαγούς αυτού ιδρύματος, όπως τα βλέπουμε στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Βοσνία, στο Σαντζάκ της Σερβίας, μέχρι και στην Γουϊνέα Μπισσάου ή στην Κολομβία κτλ κτλ. Ας σημειωθεί εδώ ότι το 2015 το Ισραήλ κατηγόρησε την οργάνωση πως φιλοξενεί και στηρίζει τζιχαντιστές και περιόρισε τη δραστηριότητά της στα παλαιστινιακά εδάφη.
Οι προσπάθειες φυσικά συνεχίζονται. Τον Ιούνιο του 2018 στο συνέδριο της TİKA δεν παρέστησαν μόνο τα φανατικότερα στοιχεία των επαγγελματιών Τούρκων, αλλά και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης για να καταδικάσει τους «εθνικισμούς»! Άραγε ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και του ΕΛΙΑΜΕΠ βρέθηκε εκεί μόνο για να μεταδώσει τη σοφία του στους παριστάμενους;
Ο Θάνος Βερέμης παίρνει τον λόγο στην εκδήλωση.
Ποιο όμως είναι το κύριο εμπόδιο στην εμπλοκή της TİKA στη Θράκη; Φυσικά, ο νυν πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και το ανεπανάληπτο έργο του. Όσο βρίσκεται στη θέση του ο Σελήμ Ισά, που έχει ήδη αναστηλώσει κάθε τέμενος, που έχει εξωραΐσει κάθε νεκροταφείο, που έχει εκσυγχρονίσει κάθε μειονοτικό σχολείο, τόσο μένει στο περιθώριο κάθε προσπάθεια διείσδυσης στον συγκεκριμένο τομέα.
Μόνο μία απόπειρα έκανε η TİKA να μοιράσει ρουχισμό για ορφανά της Θράκης κατά το ραμαζάνι πριν τρία χρόνια. Τότε, μαζί της ήταν ο βουλευτής Σύριζα Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καμαρώνοντας δίπλα στον τότε Τούρκο Πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί και τον «γκιαουροφάγο» τουρκομουφτή Αχμέτ Μετέ. Αν όμως τον επόμενο μήνα δεν ανανεωθεί η (άμισθη, παρακαλώ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του!) θητεία του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανική Περιουσία Κομοτηνής, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια πιο «ευέλικτη» στάση έναντι της εξ ανατολών απλόχερης «βοήθειας». Τα ένθεν κακείθεν κοράκια περιμένουν…
Ετικέτες
Εθνικές μειοδοσίες,
Θράκη,
Νεο-Οθωμανισμός,
Τουρκικές προκλήσεις
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019
Από το 1977 είχαν αποφασίσει τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας!
Αποκαλυπτικό Έγγραφο :
Από το 1977 είχαν αποφασίσει
τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας!
Ο Γραμματέας της CIA το είχε χαρακτηρίσει ως «εμπιστευτικό» και φέρεται να συντάχθηκε στο Μόναχο το 1977, σε συνάντηση πρακτόρων της αμερικανικής CIA και της γερμανικής BND.
Το σχέδιο προέβλεπε τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε δύο μεγάλα μπλοκ.
Το ένα θα ήταν υπό γερμανική επιρροή και το άλλο θα ήταν υπό αμερικανική επιρροή. Και αν αναλογισθούμε τη σημερινή κατάσταση, όλα συνέβησαν όπως αναφέρει το σχέδιο, τονίζει η σερβική εφημερίδα.
Το έγγραφο, το οποίο πρωτοδημοσιεύθηκε από τη βρετανική Telegraph, δείχνει ότι η CIA και η BND χωρίζουν τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας σε τρεις αποικίες ή περιοχές ενδιαφέροντος.
Ο διαμελισμός
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι μεγάλες δυνάμεις θα μοιράζονταν τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ως εξής:
Η Σλοβενία, η ηπειρωτική Κροατία, η Ιστρια, η βόρεια και δυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα γίνονταν μέρος της γερμανικής ζώνης επιρροής, ενώ η Δαλματία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, μέρος της Ράσκας, η Κοιλάδα του Πρέσεβο και η πΓΔΜ θα ανήκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα βρίσκονταν άμεσα υπό την επιρροή της, η Βοϊβοντίνα και το νότιο Βανάτο θα ανήκε στην Ουγγαρία και θα βρίσκονταν υπό την εξουσία της.
Η Σερβία ως ανεξάρτητο κράτος θα είχε τα σημερινά εδάφη, αλλά χωρίς το Κοσσυφοπέδιο και ολόκληρο το νότιο τμήμα της Σερβίας και χωρίς τη Βοϊβοντίνα που θα ήταν ουγγρικό προτεκτοράτο.
Η CIA είχε προγραμματίσει να διαμελίσει τη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του ’70, 10 χρόνια πριν τον θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ήδη από το προηγούμενο έτος, τα παλιά έγγραφα της CIA έχουν αποχαρακτηρισθεί και τα διάφορα σχέδια και σενάρια είναι πλέον προσβάσιμα στο κοινό, αλλά και σε ιστορικούς και δημοσιογράφους.
Πηγή: echedoros-a.gr
Ετικέτες
Βαλκάνια,
Διεθνείς σχέσεις,
Νεώτερη Ιστορία,
Παγκοσμιοποίηση
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
Τα λάθη μας στο «Σκοπιανό ζήτημα»
Βαγγλής Στέργιος, 02
Φεβρουαρίου 2019
Το συνεχές
λάθος των κυβερνήσεών μας, ως προς την ονομασία των Σκοπίων, είναι ότι ένα
καθαρά ιστορικό ζήτημα, όπως η ελληνικότητα της Μακεδονίας, επέτρεψαν να το
διαχειριστεί η Διπλωματία, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να το είχαν παραπέμψει στη
Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα, η οποία, με αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα, θα έδινε
αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία της
περιοχής.
Εκεί θα
αποδεικνυόταν πανηγυρικά ότι η Μακεδονία (φυλετικά και γλωσσικά) είναι
ελληνική, και θα λυνόταν ο γρίφος ως προς την παρουσία Σλάβων στο έδαφός της,
αφού, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, σε όλες τις οθωμανικές επαρχίες (μεταξύ των
οποίων και η Μακεδονία) οι αναμεμειγμένοι λαοί καταγράφονταν βάσει των
θρησκευμάτων τους κι όχι των εθνοτήτων τους. Έτσι, θα διευκρινιζόταν ότι οι
Σλαβομακεδόνες προέκυψαν ως επινόηση των Σέρβων, οι οποίοι, θέλοντας να
ανακόψουν τον επεκτατισμό των Βουλγάρων (Πανσλαβισμός, με ρωσική καθοδήγηση),
που έφτασε σε επικίνδυνο σημείο με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878),
“εμβολίασαν” τη Βουλγαρική γλώσσα των Σκοπιανών με σερβικά στοιχεία, και
δημιούργησαν το υβρίδιο της «Σλαβομακεδονικής», θέτοντας τις βάσεις της
εθνολογικής διαφοροποίησής τους.
Είναι γνωστό ότι η Διπλωματία αντιμετωπίζει τα
ζητήματα, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας, εξετάζοντας απλώς αν
ακολουθούνται οι κανόνες διαπραγμάτευσης. Δεν ενδιαφέρεται για τον αν αυτό που
λες είναι αλήθεια ή ψέμα, αλλά αν το διαχειρίζεσαι τυπικώς σωστά. Δεν επιδιώκει
να απονείμει δικαιοσύνη, αλλά να λύσει διαφορές. Δεν τη νοιάζει αν αυτό που
κατανέμεται είναι κλεμμένη κληρονομιά τού ενός εκ των δύο διαφωνούντων, αλλά αν
η κατανομή γίνεται ισόμοιρα ή, έστω, αναλογικά.
Θέτοντας,
λοιπόν, το «Σκοπιανό ζήτημα» σε πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία επηρεάζεται
από τις διεθνείς συγκυρίες, από τα συμφέροντα των εμπλεκομένων και από τις
σκοπιμότητες των “μεσολαβητών”, φτάσαμε στο σημείο να συζητούμε αν θα πρέπει να
αποδεχτούμε την παραχαραγμένη ιστορική πραγματικότητα! Οι κακοί χειρισμοί μας,
με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέτρεψαν στους βόρειους γείτονές μας να κερδίσουν
τις εντυπώσεις της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με την προβολή της “μακεδονικής”
εθνικότητας και γλώσσας τους, αφήνοντας σε μας την παρηγοριά, στα “ψιλά
γράμματα” του Συντάγματός τους, ότι δεν έχουν την αποκλειστικότητα του όρου! Κι
ας είναι αυτονόητο ότι η αναγνώριση των δύο λαών, με τη διάκριση «Μακεδόνες»
και «Έλληνες», πιστώνει στους Σκοπιανούς de facto οποιοδήποτε παράγωγο της
λέξης “Μακεδονία”!
Με τα
μειωμένα αντανακλαστικά μας και την κακώς εννοούμενη μεγαλοθυμία μας, υποκύψαμε
στις υποδείξεις των “πατρόνων” μας, και ανεχθήκαμε την αυθάδεια των Σκοπιανών,
συμβάλλοντας δήθεν στην προσπάθεια να αναταχθεί η αποσταθεροποίηση της
περιοχής, παρότι η Τουρκία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, με προφανή
στόχο να διατηρήσει ανοιχτή την εθνική μας πληγή, και να ασκεί με περισσότερη
άνεση τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.
Δεν εκμεταλλευτήκαμε
το αναβαθμισμένο κύρος της χώρας μας, ως μέλους των ισχυρών Οργανισμών Ε.Ε. και
ΝΑΤΟ, και δεν κάναμε χρήση της “επετηρίδας”, ζητώντας να αναγνωριστούν τα
“χρόνια υπηρεσίας” μας ως ενεργού και χρήσιμου συμμάχου, έναντι ενός νεότευκτου
κρατικού μορφώματος, χωρίς παρελθόν και μέλλον. Απεναντίας, γίναμε έρμαιο των
“προστάτιδων δυνάμεων” (ΗΠΑ και Ρωσία), που, λειτουργώντας ως δίπολον
ισορροπίας στην Κεντρική Ευρώπη, παίζουν και με την ονομασία των Σκοπίων, σαν
αμείλικτοι τζογαδόροι, για τον έλεγχο των Βαλκανίων.
Όμως, όσο κι
αν φαίνεται περίεργο, τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη, λόγω ακριβώς των
χαρακτηριστικών της Διπλωματίας. Αν φανούμε αποφασιστικοί στην άρνησή μας να
αποδεχτούμε –ερήμην της λαϊκής βούλησης– “τετελεσμένα”, επιμένοντας αταλάντευτα
στις εθνικές μας θέσεις, κι αν εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς συγκυρίες,
ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση μας ως υπολογίσιμου συμμαχικού παράγοντα, το θέμα
θα λυθεί με τον απλούστερο τρόπο –απαλλαγμένων (κατά τον συνήθη πολιτικό
κυνισμό) από λογικά ερείσματα και ηθικές αναστολές. Αρκεί, με κάποιο μέσον, να
πειστούν οι “διαιτητές” ότι ο αγώνας πρέπει να λήξει υπέρ ημών!
Πηγή: halkidikifocus.gr
Ετικέτες
Εθνικές μειοδοσίες,
Ενδοτισμός,
Προβληματισμοί,
Σκοπιανό
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019
Οι ζοφερές επιπτώσεις των Πρεσπών
Οι ζοφερές επιπτώσεις
της Συμφωνίας των Πρεσπών
Επειδή η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να θολώσει τα νερά για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και να κοροϊδέψει τους Έλληνες με δήθεν «επικοινωνιακή αντεπίθεση» για την ξεκάθαρη εθνική προδοσία που θέλει να περάσει, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.
Αν επικυρωθεί η συμφωνία τελικά, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα αναφέρεται στο εξής ΜΟΝΟ στην ονομασία της γειτονικής χώρας και μάλιστα ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ αφού θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των Σκοπιανών να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή πρακτική ή όχι. Σαφές δείγμα προθέσεων έδωσε ήδη ο Ζάεφ που πριν αλλά και μετά το δημοψήφισμα αναφέρεται πάντα σε «Μακεδονία» σκέτο ή σε «ευρωπαϊκή Μακεδονία» και ΠΟΤΕ σε Βόρεια Μακεδονία όταν μιλάει για τη χώρα του. Εφόσον μάλιστα η ίδια η συμφωνία στο άρθρο 1 παρ. 3α αναφέρει ότι για λόγους συντομίας τα Σκόπια θα αναφέρονται ως «Βόρεια Μακεδονία», θα μπορούν οι Σκοπιανοί στο μέλλον για λόγους ακόμη μεγαλύτερης συντομίας να την αναφέρουν σκέτη «Μακεδονία» όπως ήδη κάνει ο μετριοπαθής και χαμογελαστός Ζάεφ που μας κοροϊδεύει κατάμουτρα. Όπως δηλαδή λέμε συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως σκέτη Αμερική παρ' ότι ο όρος δεν είναι σωστός διότι αναφέρεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ή όπως λέμε απλώς Μεξικό ενώ η επίσημη ονομασία είναι Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες. Αλλά ακόμη κι αν δεχτούμε ότι τα Σκόπια θα αποκαλούνται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία», η συμφωνία προβλέπει ότι σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς πλην της επίσημης ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα παραμείνει ΜΟΝΟ ο όρος «μακεδονικός» - σκέτος.
Για παράδειγμα, οι Σκοπιανοί θα απαιτούν να λέγονται από τους πάντες (και από εμάς) Μακεδόνες, η γλώσσα τους μακεδονική (όπως αποκαλύφθηκε από τα σκοπιανά ΜΜΕ ο Τσίπρας το συμφώνησε αυτό ο ίδιος με τον Ζάεφ σε ένα πάρκινγκ χωρίς την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών), ο στρατός τους μακεδονικός, οι πόλεις τους μακεδονικές, τα προϊόντα τους μακεδονικά, ο αερομεταφορέας τους μακεδονικός, τα διαβατήριά τους μακεδονικά, τα φαγητά τους μακεδονικά, οι αθλητικές τους ομάδες μακεδονικές, οι παίκτες τους Μακεδόνες, τα τραγούδια τους μακεδονικά και οι χοροί τους μακεδονικοί. Μόνο οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα φέρουν το σήμα ΝΜ ή ΝΜΚ ενώ «για όλους τους άλλους σκοπούς οι κωδικοί χώρας παραμένουν ΜΚ ή ΜΚD» - πράγμα που σημαίνει πολύ απλά ότι το περίφημο erga omnes πήγε περίπατο.
Όλα αυτά η αισχρή μειοδοτική κυβέρνηση Τσίπρα τα έχει ΗΔΗ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ δίνοντας στους θρασύτατους παραχαράκτες της Ιστορίας όλα τα νομικά όπλα που χρειάζονται για να μας κάνουν τη ζωή κόλαση τις επόμενες δεκαετίες και να πληγώνουν καθημερινά την ψυχή και την υπερηφάνεια του Έλληνα.
Αν για παράδειγμα κάποιο ελληνικό ΜΜΕ αναφερθεί στο μέλλον στους Σκοπιανούς ως Βορειομακεδόνες είναι πιθανό να βρεθεί κατηγορούμενο για παραβίαση των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι σύμφωνα με το αυστηρό γράμμα της θα πρέπει να τους αναφέρει ως «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Η πρώτη λέξη «Μακεδόνες» δεν έχει μπει για πλάκα στη συμφωνία. Μας δείχνει ξεκάθαρα τη μπόρα της εθνικής μας ταπείνωσης που έρχεται ολοταχώς.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι με βάση αυτά που υπέγραψε ο Τσίπρας, ο Σκοπιανός ΔΕΝ θα λέγεται «Βορειομακεδόνας» όπως διατείνονται τα διάφορα τρολ της Κουμουνδούρου που επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους Έλληνες και να μειώσουν τις αντιδράσεις τους στο εθνικό όνειδος που προωθούν. Στο εξής τον Σκοπιανό θα πρέπει να τον αποκαλούμε ή «Μακεδόνα» ή «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» - άλλη ονομασία δεν θα επιτρέπεται.
Εφόσον λοιπόν οι Σκοπιανοί δεν ντρέπονται να μας προκαλούν ούτε τώρα που υποτίθεται πως έχουν ακόμα την ανάγκη μας, είναι λογικό κι επόμενο σε λίγο καιρό να αρχίσουν να εγείρουν σοβαρά ζητήματα για το αν η Ελλάδα έχει δικαίωμα χρήσης του όρου «μακεδονικός» αφού αυτός παραπέμπει εκ των πραγμάτων στο δικό τους κράτος. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί μόλις πάρουν αυτά που θέλουν, θα αρχίσουν να μας σέρνουν στα διεθνή δικαστήρια απαιτώντας να μετονομαστούν άμεσα το Αεροδρόμιο Μακεδονία και ο Σταθμός Μακεδονία των ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης επειδή μπερδεύουν τους τουρίστες (το είπε ήδη ο Μπουτάρης), να φύγει ο όρος «μακεδονικό» από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διότι προκαλείται σύγχυση στο εξωτερικό, να αναγνωριστεί η «μακεδονική γλώσσα» ως επίσημη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και τελικά να αναγνωριστεί «μακεδονική εθνική μειονότητα» στην Ελλάδα αφού θα έχει προηγηθεί η επίσημη αναγνώρισης της γλώσσας που αυτή ομιλεί.
Να είστε βέβαιοι πως σε ΟΛΕΣ αυτές τις προσφυγές οι Σκοπιανοί θα δικαιωθούν πανηγυρικά από τα διεθνή δικαστήρια διότι πάντα η χώρα υπερισχύει της απλής επαρχίας στα δικαιώματα χρήσης ονομάτων αφού αυτά εμπίπτουν σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα, και οφείλουμε όλοι να τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων για να μην νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν ο Τσίπρας και ο συρφετός των απάτριδων εθνομηδενιστών που τον περιβάλλει. Ακόμη και η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την ελληνική Μακεδονία με το όνομά της αλλά την αποκαλεί «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους». Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή οι Έλληνες Μακεδόνες θα μπορούν να αποκαλούνται στο εξής επισήμως «Βορειοελλαδίτες» και στη χειρότερη «Βορειοπεριοχίτες Πρωτομερίτες». Ήδη οι ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που πρόσκεινται στην Αριστερά δεν αναφέρουν ποτέ τον όρο Μακεδονία για τη Μακεδονία μας, ούτε στα δελτία καιρού τους, αλλά πάντα λένε «Βόρεια Ελλάδα».
Αυτά για να ξέρουμε ποιοι και πώς καλλιεργούν το έδαφος της εθνικής ήττας μας.
Αλλά και το περιβόητο άρθρο 7 της συμφωνίας που τάχα προσδιορίζει τι ακριβώς είναι η Μακεδονία και ο Μακεδόνας τελικά, λέει ότι απλώς αυτές οι δύο έννοιες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για κάθε χώρα. Μα αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τους Σκοπιανούς σε αυτό το πολύ θεμελιώδες ζήτημα, τότε τι είδους λύση είναι αυτή; Είναι σαν να ρωτάει κανείς ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διάσταση αν τα βρήκε μεταξύ του και εκείνο να απαντάει «τα βρήκαμε» εννοώντας ότι θέλει να χωρίσει τελικά και να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του.Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία ότι η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αλλά απλώς το έκανε χειρότερο.
Διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις του Τσίπρα την ημέρα που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην προδοτική συμφωνία, δεν μπορεί να μην σταματήσει με απορία στη φράση: «Δεν ανταμώνουμε σήμερα εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος». Η φράση «ήττες του παρελθόντος» σε συνδυασμό με την τοποθεσία των Πρεσπών, παραπέμπει στον εμφύλιο πόλεμο, και ειδικά στην τελευταία φάση του όταν ο ΔΣΕ συγκροτείτο κατά 60% από Σλάβους. Άρα να «ποιοι θρηνούν» - οι ηττημένοι, αφού κανένας νικητής δεν θρηνεί, πολύ δε περισσότερο, σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Με τη φράση αυτή που σίγουρα δεν εκστομίστηκε τυχαία, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι εκτός από το να κάνει το χατήρι των Αμερικανών και των Γερμανών, ήθελε και ο ίδιος διακαώς να προδώσει τη Μακεδονία για λόγους εκδίκησης κατά των Ελλήνων.
Οραματίζεται ότι παίρνει τη ρεβάνς για την ήττα των συμμοριτών στον εμφύλιο.
Αλλά και το περιβόητο άρθρο 7 της συμφωνίας που τάχα προσδιορίζει τι ακριβώς είναι η Μακεδονία και ο Μακεδόνας τελικά, λέει ότι απλώς αυτές οι δύο έννοιες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για κάθε χώρα. Μα αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τους Σκοπιανούς σε αυτό το πολύ θεμελιώδες ζήτημα, τότε τι είδους λύση είναι αυτή; Είναι σαν να ρωτάει κανείς ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διάσταση αν τα βρήκε μεταξύ του και εκείνο να απαντάει «τα βρήκαμε» εννοώντας ότι θέλει να χωρίσει τελικά και να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του.Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία ότι η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αλλά απλώς το έκανε χειρότερο.
Διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις του Τσίπρα την ημέρα που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην προδοτική συμφωνία, δεν μπορεί να μην σταματήσει με απορία στη φράση: «Δεν ανταμώνουμε σήμερα εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος». Η φράση «ήττες του παρελθόντος» σε συνδυασμό με την τοποθεσία των Πρεσπών, παραπέμπει στον εμφύλιο πόλεμο, και ειδικά στην τελευταία φάση του όταν ο ΔΣΕ συγκροτείτο κατά 60% από Σλάβους. Άρα να «ποιοι θρηνούν» - οι ηττημένοι, αφού κανένας νικητής δεν θρηνεί, πολύ δε περισσότερο, σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Με τη φράση αυτή που σίγουρα δεν εκστομίστηκε τυχαία, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι εκτός από το να κάνει το χατήρι των Αμερικανών και των Γερμανών, ήθελε και ο ίδιος διακαώς να προδώσει τη Μακεδονία για λόγους εκδίκησης κατά των Ελλήνων.
Οραματίζεται ότι παίρνει τη ρεβάνς για την ήττα των συμμοριτών στον εμφύλιο.
Γι' αυτό επιμένει να υπερασπίζεται με τόσο πάθος τη συγκεκριμένη επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού την απορρίπτει και ότι το ζήτημα αυτό του προκαλεί τρομερή πολιτική ζημιά.
Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει κάποτε ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος αναφέρθηκε στη σχέση που έχουν οι Έλληνες με την προδοσία σε διάφορες φάσεις της ιστορίας τους: «Να μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Ότι εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε ένας ηρωικός λαός αλλά είμαστε και λαός προδοτών. Στα Μηδικά δεν υπήρξαν Πέρσες που να ελληνίσουν, υπήρξαν Έλληνες που εμήδισαν. Στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου, οι Έλληνες που είχαν πάει με τον Δαρείο ήταν πολλοί περισσότεροι από τους Έλληνες που ήταν στο πλευρό του Αλεξάνδρου. Η προδοσία είναι μέσα στο αίμα μας. Το θέμα είναι εμείς τι επιλογή θα κάνουμε. Θα θέλουμε να είμαστε απόγονοι του Λεωνίδα ή του Εφιάλτη; Θα θέλουμε να είμαστε απόγονοι του Κολοκοτρώνη ή του Νενέκου; Εδώ είναι το ζήτημα».
Για τη δήθεν αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη σταθερότητα της περιοχής που διατείνεται ότι πετυχαίνει ο πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας, η ίδια η κοινή λογική καταρρίπτει αυτό το επιχείρημα.
Πρώτον, τα Σκόπια δεν κινδυνεύουν από κανέναν να διαλυθούν διότι τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία που έχουν συμφέροντα στη χώρα αυτή είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ και συνεπώς ούτε διανοούνται καν να πράξουν κάτι ενάντια στη θέληση των ΗΠΑ. Η απλή αλήθεια που δεν μας λέει φυσικά η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της είναι πως, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς, ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ θα διαλυθούν τα Σκόπια και θα υπάρξει η Μεγάλη Αλβανία. Το τι θα γίνει δηλαδή τελικά με την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» και δεν περνάει καθόλου από το χέρι μας.
Δεύτερον, το επιχείρημα ότι με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια εξασφαλιζόμαστε από πιθανή τουρκική διείσδυση στη χώρα αυτή είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν κάτι παραπάνω από άριστες σχέσεις με τους Τούρκους, διότι απλούστατα οι όποιες αλυτρωτικές επιδιώξεις τους δεν είναι κατά των Τούρκων, αλλά κατά των Ελλήνων αποκλειστικά. Γι' αυτό και οι Τούρκοι χαιρετίζουν «τους φίλους Μακεδόνες» με κάθε ευκαιρία και υπόσχονται κάθε είδους στήριξη. Ό,τι βλάπτει, μειώνει και ταπεινώνει την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον του Τούρκου. Επομένως το ότι ο Τούρκος επιμένει να αποκαλεί σκέτο «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς και να τους αβαντάρει με κάθε τρόπο, δείχνει πως αυτό που κάνουμε εμείς με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας. Εξυπηρετούμε ουσιαστικά τα συμφέροντα του Τούρκου, παρέχοντάς του ανέλπιστη ευκαιρία να μας πλήξει ηθικά και στρατηγικά.
Δεύτερον, το επιχείρημα ότι με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια εξασφαλιζόμαστε από πιθανή τουρκική διείσδυση στη χώρα αυτή είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν κάτι παραπάνω από άριστες σχέσεις με τους Τούρκους, διότι απλούστατα οι όποιες αλυτρωτικές επιδιώξεις τους δεν είναι κατά των Τούρκων, αλλά κατά των Ελλήνων αποκλειστικά. Γι' αυτό και οι Τούρκοι χαιρετίζουν «τους φίλους Μακεδόνες» με κάθε ευκαιρία και υπόσχονται κάθε είδους στήριξη. Ό,τι βλάπτει, μειώνει και ταπεινώνει την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον του Τούρκου. Επομένως το ότι ο Τούρκος επιμένει να αποκαλεί σκέτο «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς και να τους αβαντάρει με κάθε τρόπο, δείχνει πως αυτό που κάνουμε εμείς με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας. Εξυπηρετούμε ουσιαστικά τα συμφέροντα του Τούρκου, παρέχοντάς του ανέλπιστη ευκαιρία να μας πλήξει ηθικά και στρατηγικά.
Τρίτον, όσοι λένε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τα Σκόπια διότι είναι μια αδύναμη χώρα και είναι παράλογο να αισθανόμαστε ότι μας απειλούν μερικές χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι που θέλουν να αποκαλούνται Μακεδόνες, είναι απλώς ανιστόρητοι και αφελείς. Τα Σκόπια μπορεί να είναι αδύναμα ΣΗΜΕΡΑ, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα είναι αύριο. Μπαίνοντας στο ΝΑΤΟ μπορεί να προσκαλέσουν συμμαχικές τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός τους για λόγους προστασίας και αυτοάμυνας. Τι θα πούμε εμείς τότε; Θα διαμαρτυρηθούμε στο ΝΑΤΟ επειδή ένας σύμμαχος ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμά του; Θα γελάνε οι πάντες μαζί μας και θα σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους λέγοντας το ίδιο που λένε 60 χρόνια για τα προβλήματά μας με την Τουρκία: «Σύμμαχοι είστε, βρείτε τα μεταξύ σας». Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, να μεταφέρουν οι Τούρκοι μερικούς πυραύλους S-400 σε σκοπιανό έδαφος κάποια στιγμή στο μέλλον με το επιχείρημα που χρησιμοποιούν και τώρα κοροϊδευτικά οι Ρώσοι απέναντί μας, ότι δηλαδή πρόκειται για «καθαρά αμυντικά όπλα» - οι πύραυλοι αυτοί που έχουν βεληνεκές έως και 400 χιλιόμετρα θα είναι σε θέση να στοχοποιήσουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη με το που θα απογειωθούν από τη Λάρισα, την Αγχίαλο, την Τανάγρα και τη Σκύρο. Θα μιλάμε για πραγματικό στρατηγικό και επιχειρησιακό εφιάλτη που θα παραλύσει ολόκληρη την αεράμυνά μας. Αλλά ακόμη κι αν δεν μας απειλήσουν στρατιωτικά οι Σκοπιανοί, σκεφτείτε τι θα γίνει αν υποστηρίζουν κάθε φορά στα όργανα του ΝΑΤΟ τις επιλογές της Τουρκίας και αύριο θέσουν βέτο στην εισδοχή της Κύπρου στη συμμαχία ή μας εμποδίσουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε κάποιο κρίσιμο δικό μας ζήτημα.
Άλλωστε έχουμε πρόσφατο χειροπιαστό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει μία μικρή βαλκανική χώρα σε βάρος των γειτόνων της παρ' ότι είναι ουσιαστικά άοπλη. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων για την απόσχιση του Κοσόβου από τη Γιουγκοσλαβία το 1999 απέδειξε και στον πλέον αδαή ότι δεν στέκουν αφελή επιχειρήματα του είδους «τι να φοβηθούμε απ' αυτούς τους ξυπόλυτους;». Και οι Σέρβοι ένιωθαν μέχρι το 1999 ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν από τους εξαθλιωμένους Αλβανούς, αλλά πήραν το πικρό μάθημα της Ιστορίας. Το γεγονός ότι τώρα οι Αλβανοί κατήργησαν ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας τους με το Κόσοβο από την 1η Ιανουαρίου 2019 κάνοντας το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την προσάρτησή του στη Μεγάλη Αλβανία, φανερώνει τι μπορεί να πετύχει μία χώρα όταν έχει την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αύριο δεν θα επιδιώξουν και οι Σκοπιανοί να επανενώσουν τη Μεγάλη Μακεδονία, και μάλιστα με τις ευλογίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ; Ήδη σε γερμανικά ΜΜΕ δημοσιεύονται σχετικοί χάρτες που δείχνουν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα ενός ξένου προς την Ελλάδα κράτους! Άρα είναι μέγιστο λάθος να βλέπουμε τα Σκόπια μεμονωμένα ως μη δυνητική απειλή, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου και να προβλέπουμε τι προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσουν σε συνεργασία με άλλους εχθρούς ή «άσπονδους φίλους» μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί η προδοσία της Μακεδονίας μας από μία ιδεοληπτική κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για κανονικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας Βούτσης, κανένας Μπαλάφας, κανένας Θεοδωράκης και κανένας Παπαχριστόπουλος να εκχωρήσει με το έτσι θέλω τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας και να προσβάλλει βάναυσα την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Αν η Μέρκελ θέλει πάση θυσία να βαφτίσει τα Σκόπια με ένα όνομα που δεν τους ανήκει, ας τα ονομάσει Βαυαρία, Σαξονία ή Βραδεμβούργο αντί να έρχεται εδώ για να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα και να συγχαίρει τον απατεώνα και ανιστόρητο πρωθυπουργό μας για την προθυμία με την οποία υπηρετεί τα αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Αν ο ελληνικός λαός δεν αντιδράσει δυναμικά και δεν αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξευτελισμό που υπέστη ποτέ η Ελλάδα σε καιρό ειρήνης, και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον από αυτή την κατεύθυνση πιθανώς να μην μπορούμε καν να τα φανταστούμε ακόμη. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί η προδοσία της Μακεδονίας μας από μία ιδεοληπτική κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για κανονικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας Βούτσης, κανένας Μπαλάφας, κανένας Θεοδωράκης και κανένας Παπαχριστόπουλος να εκχωρήσει με το έτσι θέλω τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας και να προσβάλλει βάναυσα την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Αν η Μέρκελ θέλει πάση θυσία να βαφτίσει τα Σκόπια με ένα όνομα που δεν τους ανήκει, ας τα ονομάσει Βαυαρία, Σαξονία ή Βραδεμβούργο αντί να έρχεται εδώ για να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα και να συγχαίρει τον απατεώνα και ανιστόρητο πρωθυπουργό μας για την προθυμία με την οποία υπηρετεί τα αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Η άθλια κυβέρνηση και τα ακόμη πιο άθλια παπαγαλάκια της, επειδή έχουν την εντύπωση ότι απευθύνονται σε μάζα ηλιθίων και αγράμματων, προσπαθούν να ταυτίσουν τον πατριωτισμό με την αφέλεια και το συναίσθημα - όταν δεν τον ταυτίζουν με τον φασισμό. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας και την τσέπη μας, και τα εθνικά θέματα να τα αφήνουμε να τα χειριστεί η κυβέρνηση. Ωστόσο είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο καράβι που λέγεται πατρίδα και αν αυτό πηγαίνει να το ρίξει στα βράχια κάποιος ανίκανος καπετάνιος οφείλουμε ΟΛΟΙ να αντιδράσουμε. Ο πατριώτης δεν είναι ονειροπόλος και συναισθηματικός όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν, αλλά είναι εκείνος που μπορεί να δει μερικά μέτρα μακρύτερα από τη μύτη του, να κρίνει με βάση την ιστορική πείρα, και να αντιληφθεί ότι το συμφέρον της χώρας είναι μακροπρόθεσμα και συμφέρον δικό του, των παιδιών του και των εγγονιών του.
Stirlitz 10-1-2019
Ετικέτες
Εθνικές μειοδοσίες,
Ενδοτισμός,
Νεο-αριστεροί,
Πολιτικές απάτες,
Σκοπιανό
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019
Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ολοκληρωμένη Στρατηγική
για την Ελλάδα
Η τιτλοφορούμενη ως «Integrated Country Strategy» του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα, αποτελεί κείμενο το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018 από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποδεσμεύτηκε προς δημοσιοποίηση από την αμερικανική πλευρά πριν μερικούς μήνες στην αγγλική γλώσσα.
Η έκθεση αποτελεί ένα κείμενο – ντοκουμέντο που καταγράφει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το ρόλο και την αποστολή της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, το περιεχόμενου του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ιδιαίτερης, δε, σημασίας όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι το γεγονός ότι ο κυνισμός των συντακτών της έκθεσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τον Αμερικανο-ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέρος της συνολικότερης αποστολής που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για την ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.
Το σημαντικότερο κομμάτι όπως θα διαβάσετε είναι αυτό:
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα προτρέψει την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το θέμα της ονοματοδοσίας της Μακεδονίας και θα ενθαρρύνει την αδιάλειπτη κοινή συμμετοχή στο Κυπριακό ζήτημα.
Μετάφραση: imerodromos.gr
STATE DEPARTMENT
Ολοκληρωμένη Στρατηγική
για την Ελλάδα
Προτεραιότητες
Υπευθύνου Αποστολής
Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι πυλώνας σταθερότητας σε
μία πολύπλοκη περιοχή. Η θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο σε στενή γειτνίαση με
τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αναβαθμίζει
τη σημασία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ σε
επίπεδο εθνικής ασφάλειας και ενέργειας. Η δημόσια και ιδιωτική υποστήριξη που
προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά τα εννέα χρόνια της οικονομικής κρίσης και
της πιο πρόσφατης μεταναστευτικής κρίσης πυροδότησε την αναστροφή του επί
δεκαετίες αντιαμερικανικού αισθήματος και μια πιο ανοικτή θεώρηση για τη
συμμετοχή σε σημαντικές πρωτοβουλίες.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να
διευρύνει και να εμβαθύνει τη διμερή μας σχέση, ειδικότερα στον τομέα της
ασφάλειας, των επενδύσεων, του εμπορίου και των δεσμών μεταξύ των ατόμων, αλλά
και μέσω της καθιέρωσης ενός Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ –
Ελλάδας. Η Αποστολή θα ζητήσει στην Ελλάδα να συνεχίσει να επεκτείνει το ρόλο
της στην ασφάλεια και την άμυνα στην περιοχή και θα αναζητήσει νέες εμπορικές
και επενδυτικές ευκαιρίες για τις ΗΠΑ. Με την ενθάρρυνση της Ελλάδας να αυξήσει
τον ρόλο της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα και να προωθήσει τη μεταρρύθμιση
της Παιδείας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες
εκμετάλλευσης της γεωπολιτικής θέσης και των δομικών αδυναμιών της Ελλάδας που
αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την υποδαύλιση του
αντιδυτικού αισθήματος.
Ενθάρρυνση της
ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας
ασφάλειας για την προστασία της Αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της.
Η εξαιρετική διμερής μας σχέση σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας είναι
ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση της ελληνικής υποστήριξης στις στρατιωτικές
δραστηριότητες και στα ζητήματα επιβολής του νόμου. Η Ελλάδα είναι ένας
αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων εντός και εκτός
Ελλάδας μέσω της Αμερικανικής Ναυτικής Δραστηριότητας Υποστήριξης στον κόλπο
της Σούδας, στην Κρήτη.
Με τις αμερικανο-ελληνικές σχέσεις να βρίσκονται σε υψηλό σημείο, η
Αποστολή θα δώσει ώθηση στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας και της
συνεργασίας με το ΝΑΤΟ προς όφελος της στήριξης της ειρήνης και της ασφάλειας
στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής
συνεργασίας και το υπουργείο Άμυνας πρόσφερε πρόσθετες εγκαταστάσεις, εκτός του
Κόλπου της Σούδας, για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στην
περιοχή, επιτρέποντας σε αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται καθ'οδόν προς
ασκήσεις του ΝΑΤΟ να εισέρχονται και να εξέρχονται και από άλλους λιμένες. Σε
εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο σχεδιασμός μιας κοινής, διυπηρεσιακής άσκησης
καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημά μας για
ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και ενός νέου σκάφους ειδικών
δυνάμεων και προσωπικού στην Ελλάδα.
Αν και η Ελλάδα
παραμένει μία από τις οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν τουλάχιστον δύο τοις
εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα, τα οικονομικά μέτρα λιτότητας έχουν περιορίσει
σημαντικά τις αμυντικές ικανότητες της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναζήτησε τη
χρηματική συνδρομή των ΗΠΑ για την εξισορρόπηση παλαιότερων χρεών από συμβάσεις
για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, διατηρώντας και εκσυγχρονίζοντας
ταυτόχρονα τα υφιστάμενα συστήματα και τις πλατφόρμες της.
Παρά τα γεμάτα προκλήσεις δημοσιονομικά προβλήματα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να
επενδύσει στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και να συνεχίσει να στηρίζει και να
φιλοξενεί ασκήσεις του ΝΑΤΟ, έχοντας δαπανήσει πάνω από 2 δις δολάρια από το
2015.Τα νέα προγράμματα ελικοπτέρων Kiowa θα διευρύνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα
δημιουργήσουν νέες προοπτικές ώστε η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο για
την επιχειρησιακή ικανότητα των ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ. Ομοίως, η χρηματοδότηση
333 των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων της Ακτοφυλακής βελτίωσε τη
διαλειτουργικότητα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της θαλάσσιας
ασφάλειας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος εταίρος σε θέματα
επιβολής του νόμου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία για την καταπολέμηση
της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων. Το 2017, η Ελλάδα έγινε η πρώτη
χώρα της ΕΕ που εγκατέστησε την Ασφαλή Πλατφόρμα Πραγματικού Χρόνου (SRTP) του Υπουργείου
Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις ελληνικές αρχές
να ελέγχουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας τις βάσεις
δεδομένων των Η.Π.Α.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τα εργαλεία ανταλλαγής
πληροφοριών του FBI και του Κέντρου Ελέγχου της Τρομοκρατίας για να βελτιώσουν τις ελεγκτικές
τους ικανότητες. Στηριζόμενη στη δύναμη αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών, η
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα επιδιώξει να επεκτείνει τις ελληνικές ικανότητες
επιβολής του νόμου και να αναπτύξει μακροχρόνια συνεργασία με σκοπό τη
διεξαγωγή κοινών ερευνών και τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου
προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την εσωτερική και παγκόσμια τρομοκρατία
και το διεθνικό έγκλημα. Η ενθάρρυνση της Ελλάδας να επικυρώσει και να
υιοθετήσει διεθνή εργαλεία, ιδίως όσον αφορά τα δικαστικά μέτρα, και να
ενισχύσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο της ασφάλειας των συνόρων θα δώσει ώθηση
στην ικανότητα της Ελλάδας να ανιχνεύει και να παρεμποδίζει την εγκληματική και
τρομοκρατική δραστηριότητα.
Η Αποστολή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να υποστηρίξει και να
αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
και το ΝΑΤΟ και στην ειρηνική επίλυση περιφερειακών διαφορών και συγκρούσεων.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα του
τουρκικού πραξικοπήματος το 2016 και παραμένουν τεταμένες λόγω των
συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών και των μόνιμων εναέριων και θαλάσσιων
διαφορών. Θα ενισχύσουμε τη συνεχή σύμπραξη της Ελλάδας με την Τουρκία για να
βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις και να αποτρέψουμε μια ακούσια στρατιωτική
αντιπαράθεση.
Η Πρεσβεία των
ΗΠΑ στην Αθήνα θα προτρέψει την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το θέμα της
ονοματοδοσίας της Μακεδονίας και θα ενθαρρύνει την αδιάλειπτη κοινή συμμετοχή
στο Κυπριακό ζήτημα.
Υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας εντός
της Ευρωζώνης και αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών για τις
εταιρείες των ΗΠΑ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση
της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα αποτελεί μια αναξιοποίητη αγορά, καθώς εξέρχεται από μια δεκαετή
οικονομική κρίση και από οκτώ χρόνια πενιχρών επενδύσεων. Σήμερα βρίσκεται σε
εξέλιξη ένα οικονομικό μοντέλο όχι κρατικά καθοδηγούμενο αλλά στραμμένο προς
την επιχειρηματικότητα, ιδίως μεταξύ των νέων, που αποτελούν σημαντικό στόχο
για την αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ και μια ευκαιρία για την προώθηση ενός επιχειρηματικού
μοντέλου στον ιδιωτικό τομέα.
Η Πρεσβεία των
ΗΠΑ στη Αθήνα διοργάνωσε πολυάριθμες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν
επιχειρηματίες, βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια,
πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν σε προγράμματα ανταλλαγών χρηματοδοτούμενα
από τις ΗΠΑ. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα αξιοποιήσει τις σχέσεις της με
την ελληνική κυβέρνηση, με τις ομάδες της διασποράς και τον αμερικανικό κλάδο
της τεχνολογίας, προκειμένου να προωθήσει συνέργιες με μεγάλη εισροή κεφαλαίων επιχειρηματικού
κινδύνου (ενδεχομένως 1 δις ευρώ σε μία δεκαετία) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα
Επενδύσεων και να λειτουργήσει ως καταλύτης στις μεταβαλλόμενες στάσεις πολλών
Ελλήνων όσον αφορά το ρόλο του δημόσιου τομέα.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά βασικό παίκτη στις προσπάθειες
των ΗΠΑ-ΕΕ να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια διαφοροποιώντας τις
πηγές φυσικού αερίου στις χώρες του Βορρά, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο
ρωσικό αέριο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σχέδια που φέρνουν μη ρωσικό
φυσικό αέριο στην Ευρώπη και είναι πρόθυμη να δημιουργήσει τα δικά της
αποθέματα υδρογονανθράκων από κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν σε άλλες περιοχές
της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αποστολή θα αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για
τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από
τη Ρωσία, όσον αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες, και θα αντλήσουν οφέλη από
την εμπειρία των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Πρεσβεία των
ΗΠΑ στην Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει τη μεγαλύτερη διαφάνεια, τη μειωμένη
γραφειοκρατία, τη δίκαιη φορολογική διοίκηση και τις ισότιμες συνθήκες
ανταγωνισμού για τις αμερικανικές εταιρείες ώστε να προσελκύσουν περαιτέρω
επενδύσεις. Ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, η Αποστολή θα ενθαρρύνει
την κυβέρνηση να παραμείνει φιλική προς την αγορά και ανοιχτή στην συμμετοχή
των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες και προωθώντας την
ανθεκτικότητα του ελληνικού τομέα της τεχνολογίας.
Ενδυνάμωση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και
πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προαγωγής κοινών αξιών, προκειμένου να μειωθεί
η ξένη επιρροή σε πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο, να καταπολεμηθεί η
παραπληροφόρηση και να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ηγετών φίλα προσκείμενη στις
Ηνωμένες Πολιτείες και τις αξίες που οι τελευταίες πρεσβεύουν.
Η Αποστολή για
την Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ενδυναμώνει τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της
ενέργειας, των στρατιωτικών υποθέσεων, της επιβολής του νόμου και της
συνεργασίας ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ ταυτόχρονα θα επικεντρωθεί σε δύο
πρωταρχικούς διπλωματικούς στόχους, προκειμένου να προωθηθεί η μεγέθυνση και η
ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα – τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα
της εκπαίδευσης και την καταπολέμηση της κακοήθους Ρωσικής και Κινεζικής
επιρροής. Η παιδεία είναι το κλειδί της μελλοντικής ευημερίας της Ελλάδας. Το
σημερινό σύστημα δρα περιοριστικά στην πρόσβαση των φοιτητών σε προγράμματα
συνεργασίας με διεθνή ιδρύματα και σε τίτλους υψηλότερου επιπέδου στο
εξωτερικό. Η Αποστολή θα ενθαρρύνει μια βελτιωμένη διακυβέρνηση και διαχείριση
– αποκομμένη από την πολιτική – και θα διευκολύνει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου
και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Προκειμένου να αναχαιτιστούν απόπειρες αποσταθεροποίησης της περιοχής, η
Αποστολή για την Ελλάδα θα υποστηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια
στη διακυβέρνηση και πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση της
εξωτερικής επιρροής στα θρησκευτικά και πολιτιστικά πράγματα. Η Αποστολή θα
εξακολουθήσει να προάγει ισχυρές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας μέσω
δεσμών ανάμεσα σε πρόσωπα. Τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της
Αποστολής για την Ελλάδα στοχεύουν στη νεολαία, τα κορίτσια και τη νέα γενιά
ηγετών στο επιχειρείν και στην κοινωνία των πολιτών, αποσκοπώντας να προωθήσουν
μια θετική άποψη για τους δεσμούς ΗΠΑ – Ελλάδος και να ενθαρρύνουν μια βαθύτερη
κατανόηση των πολιτών. Η Πρεσβεία στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στα προγράμματα
δημόσιας διπλωματίας που προσελκύουν επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία
και προάγουν την επιχειρηματικότητα, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιμείνει
στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, με σταθερό γνώμονα τους διατλαντικούς
οργανισμούς και διαδραματίζοντας έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.
Η Αποστολή για
την Ελλάδα θα αξιοποιήσει την ώθηση που θα προκύψει από τη Διεθνή Έκθεση
Θεσσαλονίκης (στο πλαίσιο της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τιμώμενη
χώρα), προκειμένου να προωθήσει την Αμερικανική παρουσία σε οικονομικό και
πολιτιστικό επίπεδo στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο εκτίθεται όλο
και περισσότερο στην κακοήθη επιρροή της Ρωσίας και την οικονομική εισβολή της
Κίνας. Επιπλέον, η Αποστολή θα προσπαθήσει να επαναφέρει στο Γενικό Προξενείο
Θεσσαλονίκης (το οποίο επί του παρόντος είναι επανδρωμένο με έναν μόλις
απευθείας προσληφθέντα Αμερικανό πολίτη) μια θέση που θα αποσκοπεί να
παρακολουθεί και να στηρίζει τις οικονομικές εξελίξεις και να αναχαιτίζει την
επιρροή των παγκόσμιων αντιπάλων μας, εντείνοντας την παρουσία και τη εμπλοκή
μας.
Παροχή υπηρεσιών για την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών πολιτών
Σύμφωνα με
Έλληνες αξιωματούχους αρμόδιους για τον τομέα του τουρισμού, περισσότεροι από
900.000 Αμερικανοί πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως για να απολαύσουν
τους αρχαίους θησαυρούς και τα μοναδικά νησιά της. Ο τουριστικές ροές από τις
ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο επισκέπτες τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις καταγραφές των προξενικών αρχών, περίπου 106.000 Αμερικανοί
πολίτες, κυρίως Ελληνοαμερικανοί, διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Θα
υποστηρίξουμε και θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας, παρέχοντας μία σειρά από
υπηρεσίες σχετικές με Ομοσπονδιακές Παροχές, με θέματα Ιθαγένειας και
Μετανάστευσης καθώς και προξενικές υπηρεσίες. Θα επεκτείνουμε τη χρήση της
τεχνολογίας, με σκοπό να παρέχουμε πρόσβαση σε αμερικανικές πληροφορίες και
πόρους, να διευρύνουμε την επικοινωνία με τους πολίτες, κυρίως την επικοινωνία
έκτακτης ανάγκης, και θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τις ελληνικές αρχές και
τους τοπικούς παρόχους, οι οποίοι διασφαλίζουν στους πολίτες υποστήριξη σε
κανονικές αλλά και έκτακτες συνθήκες.
Στρατηγικό
Πλαίσιο της Αποστολής
Σκοπός της Αποστολής 1:Ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδος στην
ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, προκειμένου να διαφυλαχθεί
η πατρίδα μας και τα συμφέροντά της.
Στόχος της Αποστολής 1.1:Η Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητα να στηρίζει
τις στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική
Μεσόγειο.
Στόχος της Αποστολής 1.2: Να βελτιώσει η Ελλάδα την ασφάλεια των συνόρων
και των αερομεταφορών, την ικανότητα επιβολής του νόμου και την
αποτελεσματικότητα στην ταυτοποίηση, διερεύνηση και ποινική δίωξη της παράτυπης
μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου, της εγχώριας και παγκόσμιας τρομοκρατίας και
του διεθνικού εγκλήματος.
Στόχος της Αποστολής 1.3: Η Ελλάδα να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο
ως σταθερής δημοκρατίας σε μια πολύπλοκη γειτονιά, μέσω και της πλήρους
υλοποίησης της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ και της συνεχιζόμενης στήριξης
για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σκοπός της Αποστολής 2: Υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής
σταθερότητας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, προώθηση των εμπορικών και
επενδυτικών ευκαιριών για τις αμερικανικές εταιρείες, με ταυτόχρονη ενίσχυση του
ρόλου της Ελλάδας στην προαγωγή της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Στόχος της Αποστολής 2.1: Να υλοποιήσει η Ελλάδα τις απαιτούμενες
διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει διαφανείς
επιχειρηματικές πρακτικές, οι οποίες θα διαφυλάξουν την οικονομική ανάκαμψη της
χώρας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης στην επιχειρηματικότητα και της
προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Στόχος της Αποστολής 2.2: Υποστήριξη των επενδύσεων των ΗΠΑ σε στρατηγικούς
τομείς και προώθηση των ενεργειακών έργων που εμβαθύνουν την περιφερειακή
ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια.
Σκοπός της Αποστολής 3: Ενδυνάμωση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών,
των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προαγωγής των κοινών
αξιών, προκειμένου να μειωθεί η ξένη επιρροή σε πολιτιστικό και θρησκευτικό
επίπεδο, να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση και να διαμορφωθεί μια νέα γενιά
ηγετών φίλα προσκείμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αξίες που οι τελευταίες
πρεσβεύουν.
Στόχος της Αποστολής 3.1: Η ελληνική κοινωνία των πολιτών είναι καλύτερα
προετοιμασμένη στη διαχείριση των ανθρωπιστικών προσπαθειών, την προώθηση του
κράτους δικαίου και της κοινωνικής σταθερότητας, την υπεράσπιση
περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού και την αύξηση της δημόσιας συμμετοχής
τους, καθώς και την ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδος.
Στόχος της Αποστολής 3.2: Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος να
ενισχύσουν τις διασυνδέσεις με εταίρους από τις ΗΠΑ και να εκσυγχρονίσουν τις
δομές τους ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από τις ΗΠΑ, ώστε οι μελλοντικοί
πτυχιούχοι να είναι σε θέση να μπουν άμεσα στην αγορά εργασίας και να συμβάλουν
στην οικονομική ανάπτυξη.
Στόχος της Αποστολής3.3:Να κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες τις
προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να στηρίξουν την συνεργασία για την
ασφάλεια, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή των ΗΠΑ. Οι
ελληνικές ΜΚΟ και τα ΜΜΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρατική
παραπληροφόρηση.
Σκοπός της Αποστολής 4: Παροχή υπηρεσιών που εγγυώνται την ασφάλεια και την
ευημερία των Αμερικανών πολιτών
Στόχος της Αποστολής 4.1: Οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα ή
επισκέπτονται την Ελλάδα να απολαμβάνουν την προστασία και υποστήριξη μέσω της
προσεκτικής, αποτελεσματικής και έγκαιρης παροχής προξενικών και συναφών
ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Στόχος της Αποστολής 4.2: Η Αποστολή να ενισχύσει τη συνεργασία με τις αρχές
της χώρας, τους παρόχους υπηρεσιών και άλλες πρεσβείες στην Αθήνα, προκειμένου
να διασφαλίσει την ευημερία των Αμερικανών πολιτών.
Διαχειριστικός Στόχος 1: Οι υπηρεσίες ICASS (International Cooperative Administrative Support Services) και η εποπτεία
της διαχείρισης να υλοποιούνται αποτελεσματικά καθ' όλη τη διάρκεια του
πενταετούς έργου αποκατάστασης του κτηρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας «Chancery».
Διαχειριστικός Στόχος 2: Η Αποστολή να διασφαλίσει ένα εργασιακό περιβάλλον
που να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, παραγωγικότητα και σεβασμό, ώστε να μπορούν
τα στελέχη να υπηρετήσουν με το βέλτιστο τρόπο τους σκοπούς της αμερικανικής
πολιτικής.
Σκοποί και Στόχοι της Αποστολής
Σκοπός της Αποστολής 1: Ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδος στην
ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, προκειμένου να διαφυλαχθεί
η πατρίδα μας και τα συμφέροντά της.
Περιγραφή και Συνδέσεις: Ο εν λόγω σκοπός αντανακλά τους Πυλώνες 1 και 3
της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας του 2017. Επιπλέον, υποστηρίζει το Κοινό
Στρατηγικό Πλάνο State-USAID 2018-2022,
Σκοπός 1, Στόχοι 1.3 και 1.4 και τις Σκοποί 1 και 3 της Κοινής Περιφερειακής
Στρατηγικής EUR. Σύμφωνα με την
Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας και την Κοινή Περιφερειακή Στρατηγική EUR, η Αποστολή θα
ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδος να ενεργεί ως ισχυρός σύμμαχος όσον αφορά
την ασφάλεια και την άμυνα. Θα ενισχύσουμε την ικανότητα της Ελλάδος να
υπερασπίζεται τα σύνορά της και να στηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες των
ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Στόχος της Αποστολής 1.1: Η Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητα να στηρίζει τις
στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική
Μεσόγειο.
Αιτιολόγηση: Η Ελλάδα είναι άξιος σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μέλος
της ΕΕ, ιδίως δεδομένης της θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο σε άμεση
γειτνίαση με τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, την Βόρειο Αφρική και τη Μέση
Ανατολή και λαμβανομένης υπόψη της μοναδικής συνεισφοράς της στο πλαίσιο της
Δραστηριότητας Ναυτιλιακής Υποστήριξης των ΗΠΑ (U.S. Naval Support Activity) που παρέχεται
στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας στην Κρήτη. Η σχέση
στον τομέα της άμυνας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς οι
επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή διευρύνονται, ενώ βοηθά στην
εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των τεσσάρων Διοικήσεων Μάχης: EUCOM, CENTCOM, AFRICOM και SOCOM.
Στόχος της Αποστολής 1.2: Να βελτιώσει η Ελλάδα την ασφάλεια των συνόρων της
και των αερομεταφορών, την ικανότητα επιβολής του νόμου και την
αποτελεσματικότητα στην ταυτοποίηση, διερεύνηση και ποινική δίωξη της παράτυπης
μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου, της εγχώριας και παγκόσμιας τρομοκρατίας και
του διεθνικού εγκλήματος.
Αιτιολόγηση: Δεδομένης της θέσης της Ελλάδος στο σταυροδρόμι της Ευρώπης,
της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και με περισσότερους από ένα εκατομμύριο
μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν αφιχθεί στις ακτές της από το 2015, οι
ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με μια τεράστια πρόκληση στην προσπάθεια
να διασφαλίσουν ότι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη παραμένει ασφαλής.
Στόχος της Αποστολής 1.3: Η Ελλάδα να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο ως
σταθερής δημοκρατίας σε μια πολύπλοκη γειτονιά, μέσω και της πλήρους υλοποίησης
της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ και της συνεχιζόμενης στήριξης για την
ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αιτιολόγηση: Οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των γειτόνων της
θα ενισχύσουν την σταθερότητα, θα αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα
μειώσουν το βαθμό έκθεσης στην κακοήθη Ρωσική επιρροή.
Σκοπός της Αποστολής 2: Υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής
σταθερότητας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, προώθηση των εμπορικών και
επενδυτικών ευκαιριών για τις αμερικανικές εταιρείες, με ταυτόχρονη ενίσχυση
του ρόλου της Ελλάδας στην προαγωγή της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Περιγραφή και Συνδέσεις: Ο παρών σκοπός αντανακλά τους πυλώνες I, III και IV της Στρατηγικής
Εθνικής Ασφαλείας του 2017 και το Κοινό Στρατηγικό Πλάνο State-USAID 2018-2022,
Σκοπός 1, Στόχος 1.4 και Σκοπός 2, Στόχοι 2.2 και 2.3. Επιπλέον ο εν λόγω
σκοπός υποστηρίζει τους Στρατηγικούς Σκοπούς 1 έως 4 του Γραφείου Οικονομικών
και Εμπορικών Υποθέσεων και το Σκοπό 2 της Κοινής Περιφερειακής Στρατηγικής EUR. Η Αποστολή θα
συνηγορήσει υπέρ της υλοποίησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων
διακυβέρνησης προσανατολισμένων στην αγορά και θα προωθήσει την περιφερειακή
ενεργειακή διαφοροποίηση, με σκοπό να μειώσει την έκθεση στον οικονομικό
καταναγκασμό από κακοήθεις επιρροές, ενώ παράλληλα θα ανοίξει νέες επενδυτικές
ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες.
Στόχος της Αποστολής 2.1: Να υλοποιήσει η Ελλάδα τις απαιτούμενες
διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει διαφανείς
επιχειρηματικές πρακτικές, οι οποίες θα διαφυλάξουν την οικονομική ανάκαμψη της
χώρας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης στην επιχειρηματικότητα και της
προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αιτιολόγηση: Καθώς η Ελλάδα βγαίνει από μια σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση
και χρόνια αναιμικών επενδύσεων, αποτελεί μια γοργά αναπτυσσόμενη αγορά στα
πρώτα στάδια της μετάβασης προς ένα μοντέλο βασισμένο στον ιδιωτικό τομέα.
Αξιοποιώντας τη θέση των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην ΔΕΘ 2018 και την
ολοκλήρωση των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδος, η Αποστολή θα ταχθεί
υπέρ μιας νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς και την εισροή κεφαλαίων,
προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της οικονομικά και να
αναλάβει έναν διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο.
Στόχος της Αποστολής 2.2: Υποστήριξη των επενδύσεων των ΗΠΑ σε στρατηγικούς
τομείς και προώθηση των ενεργειακών έργων που εμβαθύνουν την περιφερειακή
ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια.
Αιτιολόγηση: Η Ελλάδα διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό
χάρτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η Αποστολή θα αναζητήσει επενδυτικές
ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες που θα αυξήσουν την ενεργειακή
ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από το φυσικό
αέριο που προέρχεται από τις βορειοανατολικές χώρες. Έπειτα από χρόνια
ανεπαρκών επενδύσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να αναπτύξει
άλλες αγορές, όπως εκείνη τη τεχνολογίας, ώστε να θέσει τα θεμέλια για να
αναλάβει στο μέλλον ηγετικό ρόλο στην περιοχή.
Σκοπός της Αποστολής 3: Ενδυνάμωση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών,
των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προαγωγής των κοινών
αξιών, προκειμένου να μειωθεί η ξένη επιρροή σε πολιτιστικό και θρησκευτικό
επίπεδο, να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση και να διαμορφωθεί μια νέα γενιά
ηγετών φίλα προσκείμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αξίες που οι τελευταίες
πρεσβεύουν.
Περιγραφή και Συνδέσεις: Ο παρών σκοπός αντανακλά τους πυλώνες 3 και 4 της
Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας του 2017. Επίσης υποστηρίζει το Κοινό Στρατηγικό
Πλάνο State-USAID 2018-2022 και
συγκεκριμένα τους Σκοπούς 2 και 3, Στόχους 2.2 και 3.3 και τους Σκοπούς 3 και 4
της Κοινής Περιφερειακής Στρατηγικής EUR. Σύμφωνα με την Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, το
Κοινό Στρατηγικό Πλάνο και την Κοινή Περιφερειακή Στρατηγική EUR, η Αποστολή θα
ενισχύσει το σεβασμό προς τις ατομικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου, τον
διαχωρισμό των εξουσιών, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ
και της κοινωνίας των πολιτών και θα ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό της
εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Η Αποστολή θα ενδυναμώσει επιπρόσθετα την ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας των
πολιτών να ανθίσταται σε κακοήθεις επιρροές και να αντιμετωπίζει την
παραπληροφόρηση.
Στόχος της Αποστολής 3.1: Η ελληνική κοινωνία των πολιτών είναι καλύτερα
προετοιμασμένη στη διαχείριση των ανθρωπιστικών προσπαθειών, την προώθηση του
κράτους δικαίου και της κοινωνικής σταθερότητας, την υπεράσπιση
περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού και την αύξηση της δημόσιας συμμετοχής
τους, καθώς και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδος.
Αιτιολόγηση: Πολλοί από τους φορείς της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών
έχουν έλθει κατά καιρούς αντιμέτωποι με ισχυρισμούς περί οικονομικής
κακοδιαχείρισης και επιχειρησιακών κενών λόγω της ασυνεχούς χρηματοδότησης. Οι
εν λόγω οργανώσεις συχνά έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία που τους επιτρέπει να
είναι επιτυχείς στο πεδίο, αλλά στερούνται των διαχειριστικών δεξιοτήτων που θα
τους καθιστούσαν αξιόπιστους εταίρους.
Στόχος της Αποστολής 3.2: Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος να ενισχύσουν
τις διασυνδέσεις με εταίρους από τις ΗΠΑ και να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους
ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από τις ΗΠΑ, ώστε οι μελλοντικοί πτυχιούχοι
να είναι σε θέση να μπουν άμεσα στην αγορά εργασίας και να συμβάλουν στην
οικονομική ανάπτυξη.
Αιτιολόγηση: Τα γραφειοκρατικά εμπόδια δυσχεραίνουν την συνεργασία στον
τομέα της εκπαίδευσης και εμποδίζουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να
διαμορφώσουν μακροπρόθεσμες συνέργειες. Η απηρχαιωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση
που υιοθετείται «παράγει» νέους πτυχιούχους οι οποίοι ναι μεν έχουν την
απαιτούμενη θεωρητική κατάρτιση, αλλά δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις
απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.
Στόχος της Αποστολής 3.3Να κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες τις προτεραιότητες
των ΗΠΑ στην περιοχή και να στηρίξουν την συνεργασία για την ασφάλεια, τους
οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή των ΗΠΑ. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα
ΜΜΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρατική παραπληροφόρηση.
Αιτιολόγηση: Κάποια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι διαχρονικά
δύσπιστα προς τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, της οικονομίας
και των πολιτικών υποθέσεων. Η παραπληροφόρηση που υποκινείται από το κράτος
τρέφει τον αντιαμερικανισμό.
Σκοπός της Αποστολής 4: Παροχή υπηρεσιών που εγγυώνται την ασφάλεια και την
ευημερία των Αμερικανών πολιτών.
Περιγραφή και Συνδέσεις: Ο παρών σκοπός αντανακλά τον Πυλώνα 1 της
Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας του 2017 και το Σκοπό 1, Στόχο 1.5 και Σκοπό 4,
Στόχο 4 του Κοινού Στρατηγικού Σχεδίου State-USAID 2018-2022. Επιπλέον υποστηρίζει
τη Στρατηγική του Υπηρεσιακού Γραφείου Προξενικών Υποθέσεων, συγκεκριμένα τους
Στρατηγικούς Σκοπούς 1-3. Η Αποστολή θα παρέχει στους Αμερικανούς πολίτες που
διαμένουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα ολόκληρο το φάσμα των σχετικών υπηρεσιών,
τόσο τις συνήθεις όσο και τις έκτακτες, και θα συνεχίσει να διευρύνει και να
ενισχύει τις σχέσεις με τη χώρα και τις λοιπές πρεσβείες, προκειμένου να
διασφαλίσει την ευημερία των Αμερικανών πολιτών.
Στόχος της Αποστολής 4.1 Οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα ή
επισκέπτονται την Ελλάδα να απολαμβάνουν την προστασία και στήριξη μέσω της
προσεκτικής, αποτελεσματικής και έγκαιρης παροχής προξενικών και συναφών
ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Αιτιολόγηση: Η εξυπηρέτηση και προστασία των Αμερικανών πολιτών στο
εξωτερικό αποτελεί την κύρια μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα
με Έλληνες αξιωματούχους αρμόδιους για τον τουρισμό, περισσότεροι από 800.000
Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να
υπερβεί το ένα εκατομμύριο τα προσεχή έτη. Σύμφωνα με τις καταγραφές των
προξενικών αρχών, περίπου 106.000 Αμερικανοί πολίτες, κυρίως Ελληνοαμερικανοί,
διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Θα υποστηρίξουμε και θα προστατεύσουμε τους
πολίτες μας, παρέχοντας μία σειρά από υπηρεσίες σχετικές με Ομοσπονδιακές
Παροχές, με θέματα Ιθαγένειας και Μετανάστευσης καθώς και προξενικές υπηρεσίες
σε περίπτωση θανάτου, ένδειας, καταστροφής ή ιατρικών επειγόντων περιστατικών.
Στόχος της Αποστολής 4.2: Η Αποστολή να ενισχύσει τη συνεργασία με τις αρχές
της χώρας, τους παρόχους υπηρεσιών και άλλες πρεσβείες στην Αθήνα, προκειμένου
να διασφαλίσει την ευημερία των Αμερικανών πολιτών.
Αιτιολόγηση: Το προξενικό τμήμα πρέπει να εξακολουθήσει να διευρύνει τις
οργανωτικές επαφές σε κυβερνητικό και μη κυβερνητικό επίπεδο, να προσλαμβάνει
Αμερικανούς υπαλλήλους-συνδέσμους (American Liaisons) και να
οικοδομεί σχέσεις με τις υπόλοιπες Πρεσβείες των Αθηνών, προκειμένου να
διασφαλίσει την ευημερία των Αμερικανών πολιτών στις συνήθεις συνθήκες αλλά και
σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της
αστυνομίας, μετακινούνται τακτικά ανά τα γραφεία, έτσι ώστε η ανάπτυξη επαφών
να είναι συνεχής. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αποτέλεσαν απόρροια της
οικονομικής κρίσης οδήγησαν στο κλείσιμο ορισμένων ΜΚΟ, οι οποίες στο παρελθόν
επικουρούσαν τους Αμερικανούς πολίτες. Η νησιωτική μορφολογία της Ελλάδος
αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη επαφών του προξενικού τμήματος στις περιοχές
που αποτελούν τους κύριους προορισμούς των Αμερικανών πολιτών. Το προξενικό
τμήμα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων καθώς και στην
ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Διαχειριστικοί Στόχοι
Διαχειριστικός Στόχος 1: Προσαρμογή των δραστηριοτήτων, με σκοπό να
διασφαλιστεί η αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών ICASS (International Cooperative Administrative Support Services – Διεθνείς
Υπηρεσίες Συνεργασίας στον τομέα της Διοικητικής Υποστήριξης) και εποπτεία καθ'
όλη τη διάρκεια του σημαντικού πενταετούς έργου αποκατάστασης του κτηρίου της
Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα «Chancery».
Αιτιολόγηση: Η Πρεσβεία στην Αθήνα και το OBO (Bureau of Overseas Buildings Operations – Γραφείο
Υπερπόντιων Κατασκευαστικών Δραστηριοτήτων) εγκαινίασαν ένα μεγάλης κλίμακας
έργο ανακαίνισης και κατασκευής στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η διαμόρφωση
προσωρινού χώρου εργασίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάποια από τα στελέχη
της Αποστολής. Η ανάγκη για τον εν λόγω προσωρινό χώρο εργασίας αναμένεται να
διαρκέσει για αρκετά έτη και παρόλο που θα βρίσκεται πλησίον του κτηρίου Chancery, θα δοκιμάσει
σημαντικά την ικανότητα της Διοίκησης να παρέχει υπηρεσίες στους δικαιούχους.
Στο συγκεκριμένο χώρο έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες λειτουργίες της
Διοίκησης, ώστε να παρέχονται οι υπηρεσίες στους πελάτες ICASS όσο πιο
αποτελεσματικά γίνεται και να εξισορροπείται κατά τον τρόπο αυτό η ανάγκη
παροχής υπηρεσιών, όπως λ.χ. υπηρεσιών ταμείου και αλληλογραφίας, σε δύο
διαφορετικούς χώρους, ώστε να τονωθεί το ηθικό εν μέσω της εκτεταμένης περιόδου
διαχωρισμού των δομών.
Διαχειριστικός Στόχος 2: Διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που να
χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, παραγωγικότητα και σεβασμό, ώστε να μπορούν τα
στελέχη να υπηρετήσουν με το βέλτιστο τρόπο τους σκοπούς της αμερικανικής
πολιτικής.
Αιτιολόγηση: Η Διοίκηση οφείλει να παρέχει στα στελέχη της Αποστολής την
απαραίτητη υποδομή, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να επιτυγχάνουν τους
στόχους της Αμερικανικής πολιτικής. Η Αποστολή θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια
τόσο στο συγκρότημα και στις κατοικίες όπου διαμένει το προσωπικό του United States Direct Hire, λαμβάνοντας
υπόψη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών οι απειλές για την ασφάλεια
είναι αυξημένες και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της Πρεσβείας στις διαδικασίες
εκκένωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Επιπροσθέτως, η διοίκηση θα προβεί σε πολλαπλές τεχνολογικές αναβαθμίσεις,
προκειμένου να θωρακιστούν τα δεδομένα και οι άνθρωποί μας, καθώς οι απειλές,
όπως λ.χ. η κυβερνοασφάλεια, πολλαπλασιάζονται, ενόσω αναπτύσσεται μια μέθοδος
μέτρησης της αποτελεσματικότητάς μας.
Ετικέτες
Γεωπολιτική,
Διεθνείς σχέσεις,
Η.Π.Α.,
Προβληματισμοί,
Χειραγώγηση
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)