Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
Πληθαίνουν οι φωνές για τους επίφοβους χειρισμούς Τσίπρα στο Σκοπιανό
Τρία κείμενα σχετικά με την διαφημιζόμενη συμφωνία με τα Σκόπια είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας: Δύο ανακοινώσεις κομμάτων και ένα εξαιρετικά σαρκαστικό άρθρο στο in.gr. Και τα τρία εκφράζουν βαθύ προβληματισμό και φόβους για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Τσίπρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ (!).
ΔΕΕ
Πληθαίνουν οι φωνές για τους επίφοβους
χειρισμούς Τσίπρα στο Σκοπιανό
1. Όταν ξενυχτάει ο Τσίπρας
Γεώργιος Π. Μαλούχος
Μεγάλη ανησυχία γεννά η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι “ξενύχτησε” με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ προς επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια. Ανησυχία προερχόμενη από πικρή εμπειρία: την προηγούμενη φορά που έκανε τέτοια ξενύχτια, το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η Ελλάδα με περίπου 100 δις ευρώ πρόσθετο βάρος, κατά τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με την τρόικα (συγνώμη, τους “θεσμούς”…) και ένα ακόμα μνημόνιο, το επαχθέστερο ίσως όλων…
Πέρασε καιρός από τότε, όμως οι πληγές της χώρας από εκείνα τα… ξενύχτια όχι απλώς δεν έχουν κλείσει, αλλά, αντιθέτως, παραμένουν χαίνουσες. Και θα παραμένουν για καιρό. Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε όμως, “εφευρέθηκαν” δύο κατηγορίες δικαιολογιών για εκείνη την καταστροφή που επέφεραν η προχειρότητα, η δημοκοπία και η ανευθυνότητα του πρωθυπουργού και της δικομματικής του κυβέρνησης μαζί με τους, όχι και τόσο “Ανεξάρτητους” Ελληνες υπό τον Πάνο Καμμένο.
Η πρώτη “εφεύρεση” ήταν ότι για όλα εκείνα φταίει ο Βαρουφάκης. Μπορεί, αλλά τον Βαρουφάκη ποιος τον έβαλε, ποιος τον έστειλε να διαπραγματευτεί και ποιος τον στήριζε με πάθος μέχρι να κάνει πίσω με την ουρά στα σκέλια; (ο Τσίπρας, όχι ο Βαρουφάκης…)
Ασφαλώς και δεν φταίει κανένας Βαρουφάκης. Τη βασική και πρωταρχική πολιτική ευθύνη την έχει ασυζητητί ο πρωθυπουργός – και τη νομική, κατά το σύνταγμα – σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.
Η δεύτερη “εφεύρεση”, ακόμα πιο αξιοθρήνητη από την πρώτη, ήταν η πολύ καθυστερημένη παραδοχή ότι δεν είχαν καταλάβει καλά, ότι είχαν υποτιμήσει την κατάσταση, ότι δεν ήξεραν, ότι δεν είχαν εμπειρία, ότι, ότι, ότι: όλα αυτά που έκτοτε οι ίδιοι κατά καιρούς είπαν για να δικαιολογήσουν την παταγώδη αποτυχία και την ασυνέπειά τους. Και αυτό είναι που μας φέρνει στο προκείμενο:
Λοιπόν: το ίδιο παραμύθι δεν χωράει με το ζήτημα των Σκοπίων. Δεν πρέπει να φαντάζεται δηλαδή ο Τσίπρας ότι μπορεί να υπογράψει σήμερα μια επαχθή για την Ελλάδα συμφωνία είτε για να κάνει τον καλό πάλι στις Βρυξέλλες, είτε και για να ικανοποιήσει διάφορα πεπαλαιωμένα αριστερίστικα αντανακλαστικά των δικών του, είτε για όποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χωράει να πει ξανά, μετά από λίγο, “ωχ, τα κάναμε μαντάρα, δεν ξέραμε” ή ότι “φταίει ο α ή ο β τρίτος”. Απλώς δεν χωράει.
Ας κόψει λοιπόν τα ξενύχτια ο πρωθυπουργός. Δεν τα σηκώνει. Όποτε τα κάνει, κακό μας βρίσκει. Κακό μεγάλο…
2. ΚΙΝΑΛ: Συμφωνία με ΠΓΔΜ
που θα αντέξει στο χρόνο
Υπέρ μιας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας που δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις, τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, «στόχος όπως άλλωστε μας έχει ενημερώσει και η κυβέρνηση, για την επίλυση του θέματος, είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Όπως προσθέτει, το Κίνημα Αλλαγής, «η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και υπενθυμίζει ότι αυτή η προοπτική ξεκίνησε με Ελληνική πρωτοβουλία το 2003 με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας.
«Η προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ προϋποθέτει την τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και την εξεύρεση λύσης», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.
3. ΚΚΕ: Στόχος τους η επίσπευση
της συμφωνίας για την ονομασία
«Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, οι εξελίξεις και τα παζάρια δείχνουν πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αντίστοιχης πλευράς της FYROM, είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ κι όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Μέσα από αυτόν τον στόχο, της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί εξαρχής στην ένταξη της FYROM και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ανιστόρητα να το αποσιωπά. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον» προσθέτει η ανακοίνωση του Περισσού.
«Ο λαός χρειάζεται να αντιταχθεί σ’ αυτές τις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Να δυναμώσει η κοινή πάλη, η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες» καταλήγει το ΚΚΕ.
Ετικέτες
Βαλκάνια,
Εθνικές μειοδοσίες,
Ενδοτισμός,
Σκοπιανό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου