Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Φάκελλος Φετουλάχ Γκιουλέν (1)


Φάκελλος Φετουλάχ Γκιουλέν (1)

Είδαμε αυτές τις μέρες να κυκλοφορεί ένα περίεργο άρθρο με τον ανησυχητικό τίτλο «Διαλύει τον ελληνικό στρατό το δίκτυο "Γκιουλέν"» στο οποίο αναφέρεται ότι: "Με διαδοχικά χτυπήματα και με συνοπτικές διαδικασίες που θα διδάσκονται στις διεθνείς Σχολές Πολέμου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον Υπουργό Πάνο Καμμένο μεταλλάσσονται και αποσυντίθεται. Χωρίς να πέσει μία σφαίρα ο Ελληνικός Στρατός δέχεται τα τελειωτικά του χτυπήματα χωρίς να αντιδρά αφού το δίκτυο του πνευματική ηγέτη της Ελλάδας και σύμφωνα με πληροφορίες προσωπικού μέντορα του νυν Υπουργού Άμυνας και του Πόντιου διευθυντή του Γραφείου του πτέραρχου ε.α. Θεολόγη Συμεωνίδη, δρα ανενόχλητο. Διεξάγει τις κρίσεις, καταλαμβάνει επίσημα τις νευραλγικές θέσεις και αδρανοποιεί κάθε πιθανή αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού της Ελλάδας...". Για το άρθρο αυτό θα επανέλθουμε, όμως θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε προηγουμένως τις φίλες και τους φίλους που παρακολουθούν το παρόν ιστολόγιο για το ποιος είναι ακριβώς ο Φετουλάχ Γκιουλέν και πώς έφτασε να ασχολούνται κυβερνήσεις και τα διεθνή ΜΜΕ μαζί του, καθώς και για τις επικίνδυνες δραστηριότητές του εις βάρος της χώρας μας. Ξεκινάμε με ένα παλαιότερο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, ο οποίος τον "αγιογραφεί", αλλά έχουν ενδιαφέρον οι πληροφορίες που αναφέρει.
ΔΕΕ

 Το διεθνές «κίνημα» 
Φετουλάχ Γκιουλέν  25.08.2008
 Ο Τούρκος ισλαμιστής διανοούμενος έχει ιδρύσει τεράστιο δίκτυο εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με μεγάλη επιρροή

Του Σταύρου Λυγερού

Εισέβαλε στο διεθνές προσκήνιο πρόσφατα, όταν ψηφίσθηκε από το κοινό πρώτος μεταξύ των εκατό σημαντικότερων στοχαστών στον κόσμο. Πρόκειται για τον Τούρκο ισλαμιστή διανοούμενο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος συγκέντρωσε 500.000 ψήφους, προκαλώντας αμηχανία στους ίδιους τους οργανωτές, που ήταν τα περιοδικά Foreign Policy (αμερικανικό) και Prospect (βρετανικό). Όπως είχε συμβεί παλαιότερα και με τον Κεμάλ Ατατούρκ, είναι προφανές ότι η πρωτιά του Γκιουλέν οφείλεται σε μία οργανωμένη εκστρατεία των οπαδών του, που ψήφισαν μαζικά. Ο εκδότης του Prospect, μάλιστα, δήλωσε ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν μετέτρεψαν την ανοικτή ψηφοφορία σε παρωδία.

Ο Γκιουλέν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ιμάμης, αλλά στην πορεία δημιούργησε ένα τεράστιο θρησκευτικό-κοινωνικό κίνημα, που έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια της Τουρκίας. Η καινοτομία του κηρύγματός του είναι ότι συνδυάζει τον ισλαμισμό με δυτικές αντιλήψεις και πρακτικές. Υποστηρίζει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στον σύγχρονο κόσμο, αλλά με τρόπο που να διατηρεί τον συντηρητικό τρόπο ζωής στην ιδιωτική σφαίρα. Μιλάει για δημοκρατικό καπιταλισμό και προβάλλει τις αξίες του σουφισμού. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει την ανεκτικότητα έναντι του διαφορετικού, την επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο, τη φιλανθρωπία, την ταπεινοφροσύνη και την ανάγκη της μόρφωσης. Επαγγέλλεται ένα δραστήριο Ισλάμ με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνιών.

Ισχυροί μηχανισμοί
Ο Γκιουλέν δεν περιορίσθηκε στη συγγραφή 60, περίπου, βιβλίων. Με τη βοήθεια ισχυρών παραγόντων της Τουρκίας, οικοδόμησε ένα εντυπωσιακό μηχανισμό και δίκτυο επιρροής, που περιλαμβάνει εκδόσεις, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς. Καθιέρωσε τις διαθρησκευτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ως μία μορφή διαλόγου των θρησκειών. Στο πλαίσιο αυτό είχε συναντήσεις και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πάπα, τον Αρμένιο Πατριάρχη και τον αρχιραββίνο της Τουρκίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γκιουλέν έχει υποστηρίξει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Η επιρροή του αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1990, γεγονός που ενόχλησε το κεμαλικό κατεστημένο. Το 1999 καταδικάσθηκε για υπονόμευση του κοσμικού καθεστώτος, παρότι από νωρίς είχε υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, οι αντιλήψεις και το θρησκευτικο-κοινωνικό κίνημα του Γκιουλέν επηρέασαν βαθιά τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του.
Η εκλογική νίκη του μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ το 2002 διευκόλυνε την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής του Γκιουλέν, ο οποίος το 2003 απηλλάγη απ' όλες τις κατηγορίες, αλλά παρέμεινε στις ΗΠΑ, όπου είχε καταφύγει. Η δικαστική διαδικασία για την πλήρη αθώωσή του, άλλωστε, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα πια δεν υπάρχει εμπόδιο για την επιστροφή του στην Τουρκία. Μία επιστροφή που ορισμένοι αντίπαλοί του την παρομοιάζουν με την επιστροφή του Αγιατολάχ Χομεϊνί, αλλά ο ίδιος απορρίπτει κάθε τέτοιο παραλληλισμό.

Διεθνής επέκταση
Με την πάροδο του χρόνου, το κίνημα Γκιουλέν γιγαντώθηκε και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Θεωρήθηκε εκφραστής μιας αντίληψης για τον εκσυγχρονισμό του Ισλάμ και συγκέντρωσε σημαντικό ακαδημαϊκό και πολιτικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικό είναι το συνέδριο, που φιλοξένησαν στο Λονδίνο το School of Oriental and Africa Studies και το London School of Economics υπό την αιγίδα της Βουλής των Λόρδων στα τέλη Οκτωβρίου 2007. Στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχαν περίπου 50 ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι από ισλαμικές χώρες, αλλά και από την Ευρώπη και την Αμερική. Συμμετείχε, επίσης, και ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς. Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου και ο πυρήνας της ομιλίας του μουσουλμάνου λόρδου Νασίρ Αχμέντ ήταν ότι το κίνημα του Γκιουλέν είναι η εναλλακτική λύση σε σχέση με το φονταμενταλιστικό και ακραίο Ισλάμ.
Το «μοντέλο Γκιουλέν» βρίσκει μεγάλη απήχηση ειδικά στα ανερχόμενα μεσαία και ανώτερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεων Ερντογάν και σήμερα αναζητούν ταυτότητα. Το προφίλ του μετριοπαθή, φιλοδυτικού, αλλά και πιστού μουσουλμάνου, που τηρεί τις παραδόσεις, είναι κάτι που τους ταιριάζει και συνάδει απολύτως με τον προσανατολισμό του Ερντογάν. Εξ ου και η εμμονή της κυβέρνησής του σε ζητήματα, όπως η μαντίλα, η νηστεία και η προσευχή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το «μοντέλο Γκιουλέν» βρήκε αποδοχή πριν καν ιδρυθεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το υποστήριξαν περισσότερο ή λιγότερο πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Τουργκούτ Οζάλ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και διανοούμενοι όπως ο Αλί Μπιράντ και ο Μεχμέτ Μπαρλάς. Το χρηματοδότησαν μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως οι Σαμπαντζί, ο Ισαάκ Αλατόν και ο Ουζκιούρ Γκαρί.

Casus belli
Η επέκταση της επιρροής του κινήματος και κυρίως η διείσδυσή του στον στρατό και στα σώματα ασφαλείας θεωρήθηκε casus belli από την κεμαλική ελίτ. Αφορμή για τη δικαστική δίωξή του το 1999 ήταν τηλεοπτική ομιλία του, με την οποία υποστήριξε τη διείσδυση οπαδών του σ' όλους τους κρατικούς μηχανισμούς, ώστε να επέλθει αλλαγή του κεμαλικού καθεστώτος «από τα μέσα». Από τότε, μία μεγάλη μερίδα των κεμαλιστών υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν έχει κρυφή πολιτική ατζέντα και πιο συγκεκριμένα ότι επιδιώκει την επιβολή ισλαμικού καθεστώτος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γκιουλέν παροτρύνει τους οπαδούς του να μεταναστεύσουν από τη «γη του Ισλάμ» στη Δύση, για να μορφωθούν, να γίνουν καλοί πρεσβευτές του Ισλάμ και της Τουρκίας και να υπηρετούν το κοινωνικό καλό. Είναι αξιοσημείωτο ότι το κήρυγμα του Γκιουλέν έχει βρει μεγάλη απήχηση ειδικά στο μορφωμένο τμήμα της τουρκικής διασποράς στη Δύση. Την τελευταία δεκαετία έχει διαμορφωθεί μία θρησκευόμενη τουρκική ελίτ στη Δύση, που έχει επισκιάσει την αντίστοιχη κοσμική-κεμαλική.

www.kathimerini.gr


Ο ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΤΗΣΕ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Απριλίου 29, 2011

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Οι γνωστές από το 2005-2006 πληροφορίες ότι ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen) ίδρυσε ήδη δύο (κατά πρόσφατες πληροφορίες τέσσερα) ιδιωτικά «φροντιστήρια» στη Θράκη και ότι σκοπεύει να ιδρύσει ένα ακόμα στην Αθήνα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έντονου προβληματισμού για τις Ελληνικές Αρχές.

Όπως έχει επισημάνει η στήλη σε πρόσφατο δημοσίευμά της για την υπό εκπόνηση Πολιτική Εθνικής Άμυνας, η οποία ορθώς μετονομάστηκε σε Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφαλείας λόγω της διαφοροποιήσεως των σύγχρονων απειλών που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, η απειλή που θέτει η Τουρκία για την Ελλάδα προσλαμβάνει άλλες -και πολύ πιο επικίνδυνες από τη στρατιωτική- μορφές, όπως η οικονομική διείσδυση και η ακόμη πιο επικίνδυνη πολιτιστική και ισλαμική διείσδυση, αμφότερες των οποίων γίνονται οσημέραι όλο και πιο εμφανείς.

Πρόσφατα ακόμη υπήρξαν πληροφορίες για προθέσεις ιδρύσεως τουρκικού πανεπιστημίου στη Θράκη, καθώς επίσης και για την ίδρυση τουρκικών πολιτιστικών κέντρων.

Τόσο στο προ ετών βιβλίο του για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τη ΜΙΤ όσο και σε δημοσίευμα του «ΚτΕ» της 21ης Δεκεμβρίου 2002 («Μουσουλμάνοι με φέσι οργώνουν τον Καύκασο – Οι Ρώσοι καταγγέλλουν θρησκευτικές οργανώσεις ως προκάλυμμα των πρακτόρων CIA-ΜΙΤ»), ο συντάκτης της στήλης είχε δώσει αρκετά στοιχεία για την πραγματική φύση του κινήματος των Νουρτζού, που εκπροσωπεί ο υποτιθέμενος μετριοπαθής και φιλοδυτικός Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο υστερόγραφο, μάλιστα, του τελευταίου δημοσιεύματος είχε αναφερθεί ότι «περιέργως, η ελληνικά κυβέρνηση διάκειται ιδιαίτερα φιλικά προς την οργάνωση του Φ. Γκιουλέν, η οποία θεωρείται το κατάλληλο αντίβαρο για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων άλλων, πλέον επικίνδυνων, ισλαμικών ρευμάτων στην περιοχή μας».

Στο ίδιο δημοσίευμα του «ΚτΕ» είχε επίσης αναφερθεί ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το απόλυτα ελεγχόμενο από αυτούς τουρκογενές Ισλάμ (σ.σ.: έτσι τουλάχιστον πίστευαν τότε), το οποίο θεωρείται μετριοπαθέστερο και ελέγχεται πλήρως από αυτούς, μέσω των ισχυρών οργανώσεων των Νουρτζού και Νακσιμπεντί, για να εξοβελίσουν από την περιοχή το επικίνδυνο αραβογενές Ισλάμ και τους εις βάρος των Ρώσων.

Οι πληροφορίες, που, σημειωτέον, άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα λίγους μήνες μετά την ανοιχτή πλέον σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ, δείχνουν ότι οι αμερικανικές Αρχές άρχισαν να αλλάζουν γνώμη ως προς το πόσο και ποιος ελέγχει τον πανίσχυρο πλέον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη Φ. Γκιουλέν και ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί του.

Πλύση εγκεφάλου
Σε μία λεπτομερή παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Γκιουλέν, με τίτλο «Ο πλέον επικίνδυνος ισλαμιστής του πλανήτη ζει στην Πενσυλβάνια», στην ιστοσελίδα canadafreepress.com, ο Δρ Paul Williams αναφέρει στις 21 Μαρτίου 2011 ότι οι τελευταίες διαρροές εγγράφων από το Wiki Leaks δείχνουν την αυξανόμενη ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για τις προσπάθειες του Γκιουλέν να δημιουργήσει έναν Νέο Ισλαμικό Κόσμο και την «πλύση εγκεφάλου» των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο τηλεγράφημα που αναφέρεται στην πλύση εγκεφάλου, το οποίο εγράφη το 2009 από τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, ο Γκιουλέν περιγράφεται ως ένα «πολιτικό φαινόμενο» στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι διαμένει στην Αμερική, θεωρητικώς, ή μάλλον επιφανειακώς, τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια του Γκιουλέν υποβοηθούν τους Τούρκους -και όχι μόνο- μαθητές στα μαθήματα τους, προωθούν τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ανοχή, αλλά στην πραγματικότητα όλα του τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (άνω των 1.000 σε 115 χώρες!) δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της ισλαμοτουρκικής κουλτούρας και στη διαμόρφωση φιλοτουρκικών ελίτ στις χώρες στις οποίες λειτουργούν.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει στο τηλεγράφημα του ότι ο Γκιουλέν έχει πλέον τον έλεγχο της τουρκικής κυβερνήσεως και υπαγορεύει τη τουρκική πολιτική την οποία παρουσιάζει μία αύξουσα αντισραηλινή και αντιαμερικανική τάση. Παρακάτω αναφέρει ότι οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου της χώρας Γκιουλ, φαίνεται ότι λειτουργούν σαν μαριονέτες του Γκιουλέν, ενώ σε άλλο τηλεγράφημα του Wiki Leaks αναφέρεται ότι οι οπαδοί του πανίσχυρου Τούρκου ιμάμη ελέγχουν την Αστυνομία των 200.000 ανδρών της Τουρκίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η οργάνωση του Γκιουλέν έχει συγκεντρώσει, μέσω δωρεών και συμμετοχών των μελών του, που συνεισφέρουν μέχρι και το 1/3 εισοδημάτων τους, το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!) και ότι με την τεράστια αυτή οικονομική ισχύ κατευθύνει τις δραστηριότητες του ΑΚΡ σε όλη την Κεντρική Ασία και στο μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου.

Παλινόρθωση του χαλιφάτου
Σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις οργανώσεις και τις επιδιώξεις του Γκιουλέν, με τίτλο «Η Τουρκία και η παλινόρθωση του χαλιφάτου», η έγκριτη ιστοσελίδα “American Thinker» αναφέρεται, στις 10 Μαρτίου 2011, στις μεθοδικές προσπάθειες της Τουρκίας και του Γκιουλέν να υλοποιήσουν το όραμα τους για ένα «παγκόσμιο χαλιφάτο» (σ.σ.: έτσι εξηγείται, ίσως, η μάλλον παράξενη εξάπλωση των ιδιωτικών σχολείων του Γκιουλέν σε 115 χώρες). Υπό την καθοδήγηση του, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, η Τουρκία μεταμορφώθηκε από ένα κοσμικό κράτος σε μία ισλαμική χώρα, με 85.000 ενεργά τζαμιά -ένα ανά 350 κατοίκους, η μεγαλύτερη κατά κεφαλή αναλογία τζαμιών σε ολόκληρο τον κόσμο-, με 90.000 ιμάμηδες (περισσότεροι ιμάμηδες από δασκάλους και ίστρους) και με χιλιάδες δημόσια ισλαμικά σχολεία. Σύμφωνα με τον Τούρκο διανοούμενο Μπαϊράμ Μπαλτζί (Bayram BaJci), τα σχολεία του Γκιουλέν «προωθούν την ισλαμοποίηση της τουρκικής εθνικότητας και την τουρκοποίηση του Ισλάμ, με σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου στο οποίο θα κυριαρχεί ο ισλαμικός νόμος».
Και τα δύο δημοσιεύματα, αναφερόμενα στις υποτιθέμενες μετριοπαθείς απόψεις, διαλλακτικές προθέσεις και δήθεν ανεκτικότητα του Γκιουλέν, δίνουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι πίσω από τη μετριοπαθή αυτή βιτρίνα κρύβεται μία συγκεκριμένη επιλογή προσεκτικής και χαμηλής ορατότητας προσπάθειας προωθήσεως του οράματος του, μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό επίπεδο ισχύος και μετά… βλέπουμε. Ενδεικτικό της ύπουλης αυτής τακτικής είναι ένα κήρυγμα που έκανε σε οπαδούς του το 1999, το οποίο και αποτέλεσε την αιτία ποινικής του διώξεως στην Τουρκία:
«Πρέπει να κινηθείτε στις αρτηρίες του συστήματος, χωρίς κανένας να προσέξει την παρουσία σας, μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα…. Μέχρι οι συνθήκες να ωριμάσουν, πρέπει να συνεχίσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν κάνετε-κάτι πρόωρα, ο κόσμος θα πέσει πάνω στα κεφάλια μας και οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρο τον κόσμο θα υποφέρουν, όπως στις τραγωδίες στην Αλγερία, όπως στη Συρία το 1982, όπως στις ετήσιες καταστροφές και τραγωδίες της Αιγύπτου. Ο χρόνος δεν είναι ακόμη κατάλληλος.
Πρέπει να περιμένετε μέχρι να είστε έτοιμοι και οι συνθήκες να ωριμάσουν, μέχρι να βάλετε στην πλάτη ολόκληρο τον κόσμο και να μπορείτε να τον μεταφέρετε. Πρέπει να περιμένετε μέχρι να αποκτήσετε όλη τη δύναμη του κράτους, μέχρι να έχετε πάρει με το μέρος σας όλες τις δυνάμεις των συνταγματικών θεσμών της Τουρκίας. Μέχρι τότε, κάθε βήμα που θα γίνεται πρόωρα θα είναι σαν να σπάζετε ένα αυγό χωρίς να περιμένετε τις 40 ημέρες που απαιτούνται για την εκκόλαψη του. Θα είναι σαν να σκοτώνετε το πουλάκι που είναι μέσα στο αυγό. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπίσετε τον κόσμο». 
Το απόσπασμα τελείωνε με μία προτροπή να κρατήσουν μυστικά όσα τους είπε. Σημειώνεται ότι η ποινική δίωξη εναντίον του Γκιουλέν σταμάτησε οριστικώς μόνο το 2006, όταν ο Ερντογάν είχε αρχίσει να σταθεροποιείται πια στην Τουρκία.
Η τακτική αυτή του Γκιουλέν μοιάζει αρκετά με αυτήν που ακολου­θεί ο «όμαιμός του» Ερντογάν (αν και επισήμως φροντίζουν και οι δύο να μην ταυτίζονται), ο οποίος το 1994 είχε δηλώσει «Δόξα στον παντοδύναμο Αλλάχ, είμαι ένας υπηρέτης της σαρίας» και το 1996, μετά την αποπομπή του από τη δημαρχία της Κωνσταντινουπόλεως, «Η δημοκρατία είναι όπως ένα τραμ. Είσαι σε αυτό μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Μετά, κατεβαίνεις».

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Την ίδια άποψη για τον Γκιουλέν είχε και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ, η οποία σε σχετική έρευνα για την περίφημη υπόθεση Σουσουρλούκ είχε διερευνήσει μεταξύ άλλων και τις δραστηριότητες του. Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΙΤ, την οποία αποκάλυψε η «Μιλιέτ» στις 19 Οκτωβρίου 2010, ο Γκιουλέν αναφερόταν «ως μυστικός συνεταίρος της Τσιλέρ στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν αποτελούν τον πιο σημαντικό μη κυβερνητικό μηχανισμό που διατηρεί η CIA στην περιοχή. Οι ανωτέρω ισχυρισμοί είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν εάν ελεγ­χθούν τα οικονομικά του Γκιουλέν και της κινήσεως του από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών και αν γίνουν συντονισμένες έρευνες με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών σχετικά με τη δράση του Γκιου­λέν και της οργανώσεως του». Στην ίδια έκθεση αναφέρονται ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για την επιδίωξη του Γκιουλέν για μία επανάσταση ιρανικού τύπου στην Τουρκία κ.λπ.
Να κλείσουμε με μία απλή σημείωση. Τα σχολεία του Γκιουλέν τα έκλεισε η Ρωσία ήδη και το Ουζμπεκιστάν, ως προωθούντα τον τουρκισμό και ισλαμικές ανατρεπτικές ενέργειες. Στην Ολλανδία η λειτουργία των ίδιων σχολείων τελεί υπό έρευνα από τις Αρχές και στις ΗΠΑ, όπως προαναφέρθη, το θέμα άρχισε να απασχολεί έντονα τις Αρχές.

Και σε αυτή την περίοδο, εμείς όχι μόνο επιτρέπουμε τη λειτουργία τουλάχιστον δύο σχολείων του στη Θράκη, αλλά ετοιμαζόμαστε να τα δεχτούμε και στην Αθήνα.

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ. 34


Δεν υπάρχουν σχόλια: