Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς την Ρωσσία αδύνατη η ειρήνη στην Μ. Ανατολή

Χωρίς τη Ρωσία είναι αδύνατον να διευθετηθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας


Είναι αδύνατον να σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' σε συνάντηση που πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. 

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς τη συνδρομή της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει σοβαρή πρόοδος στην περιοχή» ανέφερε συγκεκριμένα ο βασιλιάς της Ιορδανίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία για τον ρόλο που διαδραματίζει στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Μόσχα για τη διευθέτηση του παλαιστινιο-ισραηλινού ζητήματος και τον τερματισμό της συριακής κρίσης είναι πολύ σημαντικές. «Εκτός αυτού, όμως, η Ρωσία και η Ιορδανία συνεργάζονται για να εξουδετερώσουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» κατέληξε ο Αμπντάλα Β'. 

Από την πλευρά του, ο Πούτιν αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στη Μέση Ανατολή, όπου «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί». Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται και πρόσθεσε ότι οι ηγεσίες των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επαφή. «Μοιραζόμαστε πολύ καλά έργα, γεγονός που μας χαροποιεί, ενώ ο εμπορικός κύκλος εργασιών παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί να μην τα νούμερα να μην είναι μεγάλα, όμως οι τάσεις είναι ιδιαίτερα καλές» δήλωσε ο Πούτιν. 

Συνεργασία Ρωσίας - Ιορδανίας 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εν όψει της συνάντησης των δύο ηγετών, ο εμπορικός κύκλος εργασιών Ρωσίας – Ιορδανίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ανήλθε σε 239.200.000 δολάρια, ποσό επτά φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Οι δυο χώρες συνεργάζονται στον τομέα της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, και ειδικότερα πάνω στο σχεδιασμό κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στην Ιορδανία, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Η Ιορδανία ενδιαφέρεται επίσης να συνεργαστεί με τη Ρωσία στον γεωργικό τομέα, «για την προμήθεια (στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας) σιταριού και κριθαριού, σε προνομιακή τιμή», όπως αναφέρουν τα στοιχεία.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: