Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συρία: Αύριο πιθανόν θα αρχίσει η επίθεση


Συρία: Αύριο πιθανόν θα αρχίσει η επίθεση

Η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της θα γίνει μετά την Πέμπτη, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα γίνει με Tomahawk, υποστηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται, οι Αμερικανοί είναι απόλυτα έτοιμοι και το μόνο που απομένει είναι η εντολή του Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Foreign Policy, οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρτογραφήσει 35 σημεία που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο στο κύμα των αεροπορικών επιθέσεων. Πρόκειται για τα εργοστάσια κατασκευής χημικών όπλων, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους, αλλά και τις αεροπορικές βάσεις όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στον χάρτη επίσης υπάρχουν και οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και τα το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και η πλατεία Ουμαγιάντ, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μεταδίδει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την πρώτη επίθεση ακόμα και την Πέμπτη. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η επίθεση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και όχι αποδεκατισμού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως, αν ο Ομπάμα δώσει την εντολή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Επίσης έκανε πρόταση στο Κοινοβούλιο για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με τον συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου έριξαν χθες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ σε αμάχους κοντά στο Χαλέπι. Σύμφωνα με την καταγγελία, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει αντάρτες της αντιπολίτευσης να επιτίθενται με χημικά σε κυβερνητικούς στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: