Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα


Κάποιοι «μπλαζέ», κουτοπόνηροι και «ξερόλες» δημοσιογραφίσκοι της δεκάρας με εξοργίζουν αφάνταστα. Ειδικότερα κάποια ανθρωπάρια, με χαμηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο, που μέσα στην ημιμάθειά τους ασπάστηκαν ασμένως τον μαρξιστικό ή νεοφιλελεύθερο εθνομηδενισμό, διαβλέποντας ότι αυτός είναι ο εύκολος δρόμος οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης και λαμπρής σταδιοδρομίας. Τους συναντούμε παντού, σε τηλεοράσεις, σε εφημερίδες σε περιοδικά «ποικίλης ύλης», αλλά και σε καφετέριες, μπαράκια, κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές, όπου με περισπούδαστο ύφος και περισσή ευκολία, κρίνουν, επικρίνουν και κατακρίνουν οτιδήποτε δεν είναι της μόδας και μη «πολιτικά ορθό».
Το «ρεπορτάζ» που ακολουθεί, κάποιου Πέτρου Στεφανή στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του ΔΟΛίου συγκροτήματος (το οποίο έχει συντελέσει καταλυτικά στην αποβλάκωση των νεοελλήνων και στην παρακμή της χώρας, κάνοντας «μπίζνες»), αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας, με την ειρωνία του, την ελαφρότητα του «λάϊφ στάϊλ», την απαξιωτική βλαχοπονηριά του και την αφ’ υψηλού κριτική που ασκεί.
ΔΕΕ

"Οι «Μαραθωνομάχοι» του… Σχινιά!  
Πανοπλίες, περικεφαλαίες και κοφτερά ξίφη στην κιτς, διεθνή, αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα" ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής

Με φόντο ιστιοσανίδες και κολυμβητές, «αρχαίοι έλληνες πολεμιστές» παίρνουν θέσεις μάχης για να αναμετρηθούν με τους «Πέρσες» στην παραλία του Σχινιά
  
Οι έλληνες (Σημ.ΔΕΕ: Προσέξτε το έλληνες με μικρό και όχι κεφαλαίο γράμμα. Αμορφωσιά; Αγραμματωσύνη; Υφέρπων εθνομηδενισμός; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!) πολεμιστές κινούνται επιθετικά με προτεταμένα τα δόρατα και κρατώντας τις ασπίδες τους προς το μέρος των Περσών. Δέχονται καταιγισμό από βέλη και υποχωρούν προς ανασύνταξη. Ακολουθούν σώμα με σώμα μάχες με τα ξίφη, προτού κριθεί η τελική έκβαση της «μάχης», με περσική άτακτη υποχώρηση και πολλούς «νεκρούς»…
Το πολεμικό σκηνικό στήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι στην παραλία του Σχινιά, στον Μαραθώνα. Οι ιαχές που ακούγονταν και οι εντυπωσιακές πολύχρωμες φορεσιές των πολεμιστών, έκαναν τους λουόμενους να βγουν από τη θάλασσα και να πλησιάσουν φορώντας τα μαγιό τους για να παρακολουθήσουν live, λίγα μέτρα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους, καμιά πενηνταριά «οπλίτες» από την Ευρώπη, την Αμερική, μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στην αναπαράσταση σκηνών από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Κάθε οπλίτης ήταν υποχρεωμένος να φορά και μια βαριά πανοπλία, βάρους ώς και 30 κιλών, που περιελάμβανε μεταλλικό θώρακα, περικεφαλαία, περικνημίδες, ασπίδα, ξίφος, δόρυ, χιτώνιο και σανδάλια. «Για να φτιάξω τη στολή μου, αρχικά αγόρασα δέρμα. Κατόπιν, προμηθεύτηκα από φίλους έτοιμο το κράνος και τις περικνημίδες μου. Κάθε μία από τις ενδυμασίες μας στοιχίζει ακριβά - η αξία της φτάνει ώς και τα 5.000, 10.000 ευρώ, καθώς είναι όλες χειροποίητες…», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Καδόγλου, ο οποίος κατέβηκε από την Αλεξανδρούπολη ως συνδιοργανωτής στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής μάχης.
«Τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ' ό,τι υπολόγιζα. Έπειτα από τριετή σχεδιασμό, τα καταφέραμε ουσιαστικά μόνοι μας, μόνο με τεχνική υποστήριξη από τον τοπικό δήμο, καθώς δεν πήραμε απάντηση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, στα αιτήματά μας για συνδρομή τους. Έτσι, ήρθαμε εδώ με δικά μας έξοδα και εξοπλισμό. Φανταστείτε ότι μόνο το σπαθί μου στοιχίζει 1.000 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι σε τρία χρόνια θα ξαναβρεθούμε εδώ, για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα μια νέα αναπαράσταση…», δηλώνει και ο «επικεφαλής» του στρατεύματος των «Πλαταιών», βασικός διοργανωτής της αναπαράστασης, καναδός συγγραφέας Κρίστιαν Κάμερον.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4656166


Αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα:
ευκαιρία ανάπτυξης του αναπαραστασιακού τουρισμού!


Σχόλιο του Μ. Η. Μπόλαρη ομογενή εγκατεστημένου στο Σικάγο, διαχειριστή του έγκυρου και μαχητικού ιστολογίου «Ελληνικά Θέματα», στο οποίο εντοπίσαμε την είδηση:
O κύριος Πέτρος Στεφανής που υπέγραψε το λυπηρώς άσχετο αυτό άρθρο στα ΝΕΑ, προφανώς πιστεύει πως οι "καμιά πενηνταριά «οπλίτες» από την Ευρώπη, την Αμερική, μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στην αναπαράσταση σκηνών από τη Μάχη του Μαραθώνα" αξίζουν την ψηλομύτικη περιφρόνησή μας επειδή κατασκεύασαν ή αγόρασαν τον πανάκριβο σίγουρα (καί αυθεντικότατο στην λεπτομέρειά του) οπλισμό τους, πλήρωσαν τα εισιτήρια γιά να φτάσουν "από την Ευρώπη, την Αμερική, μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία" και να προσκυνήσουν με τον ιδιότυπο τρόπο τους τα ιερά χώματα του Μαραθώνα (Σχινιά κατά τον κ. Στεφανή).
Το γεγονός πως ξοδεύτηκαν γιά να έλθουν και να τιμήσουν την αρχαία μας ιστορία που εμείς την ποδοπατούμε και την μπαζώνουμε ασύστολα δεν περνά κάν από το κοτίσιο μυαλουδάκι του κ. δημοσιογράφου. Το γεγονός πως "οι εντυπωσιακές πολύχρωμες φορεσιές των πολεμιστών, έκαναν τους λουόμενους να βγουν από τη θάλασσα και να πλησιάσουν φορώντας τα μαγιό τους για να παρακολουθήσουν live" δεν λέει τίποτα στον κ. Στεφανή γιά τις μοναδικές ευκαιρίες αναπαραστασιακού ιστορικού τουρισμού που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η χώρα μας, και που ο Καναδός συγγραφέας οργάνωσε γιά εμάς αφιλοκερδώς. Όχι αφιλοκερδώς, αλλά και καταξοδευόμενος, αυτός και οι συν-αναπαραστάτες του, πού σίγουρα έμειναν σε κάποια ξενοδοχεία της περιοχής γιά όσον καιρό έκαναν τις πρόβες της αναπαράστασης.
Η Ελλάδα βουλιάζει, κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφοροι βλέποντας τα όρθια Καναδέζικα, Αμερικάνικα και Αυστραλιανά δολλάρια να περπατούν δίπλα μας και αντί να δράξουμε την ευκαιρία που μας προσφέρει η γη αυτή με την αστείρευτη ιστορία και τον πολιτισμό της και με τον φιλελληνισμό των απανταχού λατρών της Ελλάδας, εμείς χασκογελάμε: "Xά, χά! τι κίτς αναπαράσταση!"
Ο καθένας με τις εμπειρίες καί τον πολιτισμό του, κι ου Κίτσους, φυσικό είναι, κίτς να βλέπει παντού. Κίτς όμως και αυθεντικότητα στην αναπαράσταση με σπαθιά που κόστισαν 1000 ευρώ, εγώ δεν βλέπω να συνυπάρχουν! Κάποιοι κάπου με τον ψευδο-ελιτισμό τους έχασαν τον μπούσουλα καί την επαφή με την πραγματικότητα.
Αυτό που βλέπω είναι την ευκαιρία να βρεθούν κάποιοι άνεργοι νέοι που έχουν αληθινό μεράκι και πιάνουν τα χέρια τους, να οργανώσουν ένα εργαστήρι κατασκευής αρχαίου οπλισμού, και να το πουλάνε στους ιστοριόφιλους καί θιασώτες του αναπαραστασιακού τουρισμού. Αυτό πού βλέπω είναι να αρχίσουν να ξυπνούν κάποιοι σε Δήμους και περιφέρειες και να αρχίσουν να διαφημίζουν την διοργάνωση αναπαραστάσεων ιστορικών μαχών ανά την Ελλάδα. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από παρόμοιες συναντήσεις στην Αγγλία, την Γερμανία, την Αμερική, την Ιταλία κλπ. Στον Ελληνικό χώρο μας έχουν γίνει μάχες όχι μόνον μεταξύ Ελλήνων και Περσών αλλά και Σπαρτιατών με Αθηναίους και Θηβαίους, Μακεδόνες και Νότιους Έλληνες, Μακεδόνες και Ρωμαίους, Ρωμαίους και Ρωμαίους, και ούτω καθ' εξής.
Τι περιμένουμε; Ο τουρισμός του ήλιου και της θάλασσας αρκετούς Άγγλους άνεργους νεαρούς μέθυσους μας έφερε. Καιρός είναι να αρχίσουμε να προσελκύουμε και όσους τουρίστες αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, σέβονται την ιστορία μας και διαθέτουν 2 με 5 χιλιάδες ευρώ γιά μια αυθεντική περιβολή Αθηναίου οπλίτη.
Μιλτιάδης Μπόλαρης

http://hellenikathemata.blogspot.com/2011/09/blog-post_12.html

1 σχόλιο:

Βιβλιόφιλος είπε...

Αγαπητέ Φειδία,
Με εκφράζει απολύτως το σχόλιό σου. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.