Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα "πολιτικώς ορθό" άρθρο για τα Σκόπια.

Σκοπιανοί ντυμένοι με στολές στρατιωτών αρχαίων Μακεδόνων(;) είχαν πάρει θέση τιμητικής φρουράς γύρω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι διάφορες αριστεράντζες το βιολί τους! "ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ παροξυσμός"! Ποιανού έθνους; Έγινε ξαφνικά έθνος το σκοπιανό ανεμομάζωμα και απέκτησαν "εθνικιστικό" παροξυσμό; Όχι βέβαια! Απλώς "με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια". Καταγγέλουν τους σκοπιανούς (αυτοί που ακόμα και σήμερα αναρωτιούνται δήθεν αφελώς: Μα τόσα χρόνια έτσι ονομάζονται, Μακεδόνες. Γιατί εμείς οι Έλληνες δείχνουμε τέτοια εθνικιστική αδιαλλαξία;) και παράλληλα θέλουν να μας αποδείξουν τι κακό πράγμα είναι ο εθνικισμός, το έθνος, ο πατριωτισμός κλπ, κλπ. Αυτοί που διαφήμιζαν (και προβάλλουν ακόμα και σήμερα) τον Στάλιν, τον Ζαχαριάδη, τον Καντάφι, τον Τίτο, τον Γιαρουζέλσκι ως μεγάλες μορφές και αγωνιστές της ...Δημοκρατίας (της σοβιετικής, της αυτοδιαχειριζόμενης, της τζαμαχιρίας και δεν συμμαζεύεται)! Προφανώς, ο συγκεκριμένος δημοσιογραφίσκος, στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες του και να κατευνάσει την ένοχη συνείδησή του, ανακάτεψε διάφορες μπούρδες για να «ενημερώσει» και να φανεί αρεστός στους αναγνώστες της φυλλάδας του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα. Μήπως κάνω λάθος; Διαβάστε το άρθρο και το ξανασυζητάμε...
ΔΕΕ

ΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ
Ξεπέρασαν εαυτούς και... κιτς στα Σκόπια
Με στολές στρατιωτών αρχαίων Μακεδόνων(;), με ρωμαϊκές πομπές, εγκαίνια αψίδων και αποκαλυπτήρια αγαλμάτων, υπό τη... διεύθυνση του Ν. Γκρούεφσκι, εορτάστηκαν τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της FYROM

Ως... κοσμοπολιτισμό βάπτισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι την κακόγουστη μουσολινικής έμπνευσης φιέστα που διοργάνωσε στα Σκόπια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.
Στην πραγματικότητα ήταν ένα μέρος του σχεδίου εξαρχαϊσμού της χώρας που έχει θέσει σε εφαρμογή εδώ και χρόνια ο εθνικιστής πρωθυπουργός, το οποίο θέλει την εγκατάλειψη της σλαβικής ταυτότητας και αντικατάστασή της από την αρχαία μακεδονική. Τα όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στα Σκόπια δεν διαφέρουν σε τίποτα με τις θλιβερές φιέστες που έστηναν ακραίοι ηγέτες στο μεσοπόλεμο, πυροδοτώντας έναν πρωτόγονο εθνικισμό και οδηγώντας σε τραγικές περιπέτειες τις χώρες και τους λαούς τους.

Αισθητική...εκτός χρόνου
Η κατασκευή μιας γιγάντιας "Αψίδας της Μακεδονίας" όπου απεικονίζονται παραστάσεις με στρατιώτες από την αρχαία Μακεδονία με επικεφαλής τους αρχαίους Μακεδόνες βασιλείς, τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα, το φαραωνικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη βάση του οποίου υπάρχουν παρόμοιες παραστάσεις και αγάλματα στρατιωτών της Λοξής Φάλαγγας και οι "ρωμαϊκές" πομπές της Πέμπτης δεν έχουν καμία σχέση με κοσμοπολιτισμό και αισθητική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Για τον εορτασμό είχε κατασκευαστεί μια γιγάντια «Αψίδα της Μακεδονίας» όπου απεικονίζονται παραστάσεις με στρατιώτες από τη Μακεδονία με επικεφαλής αρχαίους βασιλείς.
Ούτε οι ντυμένοι με στολές στρατιωτών αρχαίων Μακεδόνων(;) που είχαν πάρει θέση τιμητικής φρουράς γύρω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου -από κοντά και εκατοντάδες κοριτσάκια ντυμένα με δήθεν αρχαϊκές μακεδονικές στολές- για να το αποκαλύψει ως σημερινός απόγονός του ο Ν. Γκρούεφσκι. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, που είχε αιχμή και αποδέκτη την Ελλάδα, ο Ν. Γκρούεφσκι με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα αδιαλλαξίας για το όνομα, να βάλει τις κόκκινες γραμμές και να στείλει απειλητικά μηνύματα στο εσωτερικό, για όσους ακολουθούν τη φωνή της λογικής.

Ηχηρές απουσίες
Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για να υλοποιήσει αυτό το προκλητικό σχέδιό του που έχει ονομαστεί ως προσπάθεια εξαρχαϊσμού της πόλης των Σκοπίων, ο Ν. Γκρούεφσκι δεν είχε πρόβλημα να συγκρουστεί κάθετα με την αντιπολίτευση αλλά και να προκαλέσει τους Αλβανούς, που βλέπουν να αναβιώνει και να προωθείται μονοδιάστατα στη χώρα ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός.
Ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της χώρας και ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι μίλησε για ιστορικό έγκλημα του VMRO-DPMNE και του Ν. Γκρούεφκσι και απείχε από τη φιέστα μαζί και με τα άλλα στελέχη του κόμματος.
Εμειναν...σπίτι. Το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός και αυτός που ηγήθηκε πρώτος του VMRO-DPMNE Λιούπτσο Γκεοργκίεφκσι, ο οποίος δήλωσε ότι έμεινε στο σπίτι του για να μη νομιμοποιήσει τον εξαρχαϊσμό και τη βίαιη αλλοίωση του σλαβικού χαρακτήρα της χώρας.
Απόντες από τη φιέστα ήταν όλοι οι Αλβανοί ηγέτες, ακόμη και ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι. Από το τελευταίo για λόγους πρωτοκόλλου και μόνο, όπως δήλωσε, παραβρέθηκε η αντιπρόεδρος Τ. Αρίφι.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63371178

Δεν υπάρχουν σχόλια: