Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ιερατική Σχολή Αλεβιτών στην Τουρκία;


Ιερατική σχολή ιδρύουν στην Τουρκία οι αλεβίτες

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια ίδρυσης ιερατικής σχολής από αλεβίτες είναι αυτές τις μέρες υπό εξέλιξη στην Τουρκία, πράγμα που έχει σημασία και ως προς την υπόθεση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, αφού οι δύο υποθέσεις έχουν αρκετά κοινά σημεία.
Πρόκειται για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ιμάμη Αλί και τις προσπάθειες καταβάλλει ένας από τους συνδέσμους των αλεβιτών, ο Σύνδεσμος Πίστης Εχλι Μπέιτ, σε συνεργασία με το ιρανικής βάσης διεθνές Πανεπιστήμιο Αλ Μουσταφά και με την οικονομική στήριξη τοπικού δήμου στην Κωνσταντινούπολη, η διοίκηση του οποίου μάλιστα πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του εν λόγω Συνδέσμου, Μεχμέτ Οζντουρμάζ, μιλώντας στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24», αναφέρει ότι το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ιμάμη Αλί θα είναι μία σχολή που θα παρέχει θεολογική εκπαίδευση σχετικά με την πίστη των αλεβιτών.
Δηλώνει επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Αλ Μουσταφά είναι πανεπιστήμιο που παρέχει εκπαίδευση στη Μέση Ανατολή και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ερωτηθείς για τα νομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν, ο Οζντουρμαζ τονίζει ότι «το Πανεπιστήμιο Αλ Μουσταφά θα μας παρέχει εκπαιδευτικό προσωπικό και πτυχία. Ακόμη κι αν δεν το επιτρέψουν οι νόμοι στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα για να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες της πίστης μας».
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απάντηση από το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας, στο οποίο υπάγονται όλα τα πανεπιστήμια στην Τουρκία. Το γεγονός ότι τα πτυχία θα παρέχονται από το Πανεπιστήμιο Αλ Μουσταφά μάλλον θα οδηγήσει στο ενδεχόμενο να μην αναγνωρίζονται επισήμως στην Τουρκία τα πτυχία των αποφοίτων. Ο Οζντουρμαζ όμως σημειώνει το εξής: «Ορισμένες φορές δεν έχουν σημασία τα πτυχία στο να κρατά μία κοινωνία ζωντανές τις αξίες της πίστης».
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, υπό μορφή πανεπιστημίου που θα ιδρύσει κάποιο ελληνικό κοινοτικό ίδρυμα (βακούφι), είναι μεταξύ των λύσεων που είναι υπό συζήτηση εδώ και καιρό.
Η απάντηση που θα δοθεί από πλευράς Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι σημαντικό σημείο αναφοράς και για τη συζήτηση περί Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σε περίπτωση θετικής απάντησης προς το πανεπιστήμιο αλεβιτών, θα υπάρχει «προηγούμενο» το οποίο θα σχετίζεται με τους αλεβίτες. Αυτό θα καθιστούσε σχετικά δύσκολη την αντίδραση, ειδικά εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Κι αυτό επειδή ένα σημαντικό μέρος της βάσης του κόμματος αυτού είναι αλεβίτες.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=307292

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Κινητήριοι μοχλοί πίεσης για την Ελλάδα που αγωνιά για να 'βρή την αρμόζουσα προς τη μακραίωνη ιστορία και το μεγάλο και οικουμενικό πολιτισμό της θέση της καθώς και για εκείνη που μάχεται για τα δίκαιά της μεταξύ των σημερινών κρατών,υπάρχουν πολλοί.Οι Αλεβήτες και οι Κούρδοι συνιστούν,απλώς,τα φυσικά,ι σ τ ο ρ ι κ ά προσκόμματα ενώπιον ενός ''εξευρωπα'ι'σμού'' της ''Τουρκίας'',ικανά να της στερήσουν διαπαντός,κατά πως φαίνεται,το πολυπόθητο ''όνειρο'' μιας ισότιμης και πλήρους ένταξης.Θηρίο χωρίς κάτω άκρα ζη;''Νέα Τουρκική Δημοκρατία'' χωρίς εθνική ταυτότητα και βάση είναι δυνατό να υπάρξη και να σταθή για πολύ αυτόνομη και συμπαγής και να μην ''εισέλθη εις πειρασμόν''...πολέμου,αναζητώντας,εκεί,''ασφαλή'' καταφυγή,με τον τρόπον αυτόν,όπως και λύτρωση και εξιλέωση για το κατάστικτο από γενοκτονίες και παντοειδείς βιαιοπραγίες,εκτοπίσεις πληθυσμών και διωγμούς αλλοεθνών,παρελθόν της;