Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι περισσότερο και οι λιγότερο θρήσκες χώρες του πλανήτη



Παγκόσμια έρευνα 
Οι περισσότερο και οι λιγότερο 
θρήσκες χώρες του πλανήτη

Ποιες είναι οι περισσότερο και ποιες οι λιγότερο θρήσκες χώρες του κόσμου; Ποια ήπειρος είναι η πιο «πιστή» και ποια η πιο «άθεη»; Ποιες χώρες έχουν μεγάλα ποσοστά άθρησκων ή αθέων; Ποιες ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες του πληθυσμού έχουν καλύτερη σχέση με την θρησκεία;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε μια παγκόσμια έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων WI Network of Market Research/Gallup International.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 63.898 άτομα σε συνολικά 65 χώρες -περιλαμβανομένης και της Ελλάδας- έδωσε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, περίπου 6 στους 10 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι, ενώ οι άθεοι και οι μη θρησκευόμενοι αντιστοιχούν στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι 9 στους 10 Κινέζους δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι, ενώ το ίδιο δηλώνουν τρεις στους τέσσερις Σουηδούς και Τσέχους.

Απεναντίας, η πιο πιστή χώρα είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία μόνο το 1% δηλώνουν άθεοι, ενώ και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο θρήσκες χώρες.

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τις πιο θρήσκες χώρες ενώ φαίνεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εισόδημα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς τα πιο πλούσια κράτη τείνουν να είναι και τα λιγότερο θρησκευόμενα.

Επίσης, σε ένα συμπέρασμα-έκπληξη, οι νέοι μεταξύ 18-35 ετών έχουν καλύτερη σχέση με την θρησκεία από ό,τι οι μεσήλικες ή οι ηλικιωμένοι.

Ας τα δούμε όμως και αναλυτικότερα:

Στον χάρτη βλέπετε τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Με κόκκινο είναι οι λιγότερο θρησκευόμενες χώρες (όπως η Κίνα με 90% των ερωτώμενων να δηλώνουν άθεοι, τη Σουηδία με 76%, τη Τσεχία με 75% και το Χονγκ Κονγκ με 70%).

Με πορτοκαλί εικονίζονται τα κράτη με υψηλά ποσοστά άθεων: η Ολλανδία με 66%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 66%, το Ισραήλ με 65%, η Ιαπωνία με 62%, η Γερμανία με 59%, η Αυστραλία με 58%, η Ελβετία με 58%, η Νότια Κορέα με 55%, η Ισπανία με 55% κι άλλες.

Με γαλάζιο, τα κράτη με ποσοστό αθέων κάτω του 50% (ΗΠΑ, Μέξικο, Φινλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.α.).

Και τέλος με μπλε οι χώρες με ποσοστό αθέων κάτω του 25%: η Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Νότια Αφρική, Τυνησία, Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, αλλά και Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Η πιο θρησκευόμενη ήπειρος είναι η Αφρική, με το 86% του πληθυσμού να αυτοπροσδιορίζονται ως θρήσκοι και ακολουθούν η Μέση Ανατολή με 82%, η Ανατολική Ευρώπη με 71%, η Αμερική με 66% και η Ασία με 62%.

Οι πλέον θρησκευόμενοι στη Δύση είναι οι Ρώσοι (7 στους 10) και οι Αμερικανοί σε ποσοστό 56%

Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 3 στους 10 δηλώνουν θρησκευόμενοι.

Έκπληξη αποτελεί και το Ισραήλ, όπου το 65% δηλώνει άθρησκο ενώ σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης περίπου το 50% του πληθυσμού δηλώνουν άθεοι και μη θρησκευόμενοι.

Στην Ελλάδα, σε σύνολο 131 ερωτώμενων, το 71% απάντησε πως είναι θρήσκο, το 15% πως δεν είναι θρησκευόμενο, το 6% δηλώνει ξεκάθαρα άθεο ενώ το υπόλοιπο 8% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται οι πέντε πιο θρησκευόμενες χώρες και οι πέντε λιγότερο θρησκευόμενες χώρες του κόσμου. Πρώτη στην αθεΐα είναι η Κίνα ενώ η πιο πιστή χώρα είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία μόνο το 1% δηλώνουν άθεοι, και ακολουθούν η Αρμενία, το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και η Γεωργία.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Το ύψος του εισοδήματος φαίνεται επίσης να επηρεάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις –ένα συμπέρασμα στο οποίο είχε φτάσει και μια παλιότερη μελέτη του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew Research Center.

Έτσι, τα πιο πλούσια κράτη τείνουν να είναι και τα λιγότερο θρησκευόμενα –με τις Η.Π.Α. να είναι η μόνη εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον ανωτέρω κανόνα.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τη σχέση ανάμεσα στην θρησκευτική πίστη και το εισόδημα.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ένα από τα παλιότερα συμπεράσματα που καταρρίπτει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι οι θρησκείες προσελκύουν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου άτομα.

Ενώ το 60% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης δήλωσαν πιστοί, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 64% μεταξύ των κατόχων διδακτορικού.

Επίσης, επιχειρήθηκε να συνδεθεί η πίστη με τα επαγγέλματα των ερωτηθέντων.

Οι νοικοκυρές έρχονται πρώτες, με το 76% αυτών να δηλώνουν θρησκευόμενες κι ακολουθούν οι συνταξιούχοι με ένα ποσοστό της τάξης του 67% και οι μαθητές με 66%.

Λιγότερο θρησκευόμενοι είναι όσοι έχουν δουλειά πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι σημειώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αθεΐας, με 13 %.

Τέλος, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο θρησκευόμενοι από τους νέους. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, άτομα στις ηλικίες μεταξύ 25-34 ετών δηλώνουν θρήσκοι σε ποσοστό 67%, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα γενιά είναι πιο συντηρητική του αναμενομένου.

Όπως φαίνεται κι από το παρακάτω γράφημα, περίπου το 66% των ενηλίκων έως 34 ετών θεωρούν εαυτούς «θρήσκους». Αντιθέτως, σε ηλικίες από 45 ετών και άνω, το ποσοστό των θρήσκων πέφτει κάτω από το 60%.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όσο πιο ανεβασμένο το μορφωτικό επίπεδο ενός λαού, όσο πιο ανεβασμένο το μορφωτικό του επίπεδο, όσο καλύτερη είναι η πρόσβαση σε συνθήκες εργασίας και ασφάλειας,

τόσο χαμηλότερο το θρησκευτικό επίπεδο, τόσο λιγότερο ανάγκη για "μια ανώτερη δύναμη".

Η θρησκεία, το όπιο του λαού. Κ.Μαρξ