Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Επιβολή τουρκογλωσσίας στην Θράκη; Και η Καβάλα στο χορό…


Επιβολή τουρκογλωσσίας. Παροτρύνσεις 
σε χριστιανούς της Θράκης. 
Και η Καβάλα στο χορό…

Περιοδικό "Ζαγάλισα" Η φωνή των Πομάκων
Τεύχος 77, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2015

Επισημάναμε από καιρό το κύμα κατευθυνόμενης διγλωσσίας που επιχειρείται αργά και μεθοδικά να επιβληθεί στη Θράκη. Δειλά στην αρχή και όλο πιο μαζικά στη συνέχεια ξεφυτρώνουν τουρκικές πινακίδες καταστημάτων ή προϊόντων, οι οποίες έχουν δήθεν εμπορική στόχευση…

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια των σωβινιστών οι οποίοι αφού πιστεύουν ότι ξεμπέρδεψαν με την Πομακική γλώσσα, έθεσαν ως στόχο να μειώσουν την …κυριαρχία της ελληνικής και να επιβάλουν τη τουρκική.

Και το έχον ευαίσθητες κεραίες στις ορέξεις του τουρκικού σωβινισμού τοπικό πελατειακό σύστημα, δεν έμεινε έξω από το χορό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Κομοτηνή αποτελεί το κτίριο της Δημαρχίας που εδώ και αρκετά χρόνια έχει ... διακοσμηθεί μέσα στην κεντρική αίθουσα, μπροστά από τα γκισέ των υπαλλήλων, με πινακίδες και στα τουρκικά. Αλλά και πιο πρόσφατα η JUMBO, η οποία στο κατάστημά της στον Ίασμο έβαλε και τουρκικές πινακίδες.

Όμως η καταγγελία που έφθασε στην εφημερίδα μας είναι άκρως εξοργιστική. Γνωστός, αν και ύπουλα καλυμμένος τουρκογενής σωβινιστής επιχειρηματίας της Κομοτηνής (το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του είναι αφελείς χριστιανοί), πλησίασε χριστιανό καταστηματάρχη του οποίου οι δουλειές δεν πάνε και πολύ καλά και του είπε «Μη στεναχωριέσαι φίλε…εγώ μπορώ να σε βοηθήσω. Αν βάλεις και τουρκικές επιγραφές στη τζαμαρία σου, εγώ θα σου φέρνω γκρουπ με Τούρκους τουρίστες στο μαγαζί σου…». Ο καταστηματάρχης προς τιμήν του ΑΡΝΗΘΗΚΕ και έστειλε στον αγύριστο και τον τούρκο και τις τουρκικές πινακίδες…

Προφανώς όμως δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όλοι απέναντι στο κέρδος και στο χρήμα. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι και η ανατολική Μακεδονία και ειδικότερα η Καβάλα η οποία εδώ και κάποια χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο του τουρκικού σωβινισμού, ακολουθεί την κατηφορική πορεία της Θράκης.

Δημοσιεύουμε κάποιες μόνο από τις τουρκόγλωσσες πινακίδες της Καβάλας και φοβόμαστε ότι οι εκεί Έλληνες επιχειρηματίες σε λίγο θα διαγκωνίζονται στο ποιος θα πρωτο-αναρτήσει τουρκικές πινακίδες...Το εκπληκτικό όσο και εξοργιστικό είναι ότι σε μία από αυτές (βλ. φωτο) ΠΡΩΤΑ είναι τα τουρκικά και μετά ακολουθούν τα ελληνικά…

Να θυμίσουμε απλώς ότι πέρυσι το Πάσχα, στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT σε μεγάλο τουριστικό αφιέρωμα για την Καβάλα, κόπηκαν στο μοντάζ όλες οι σκηνές που έδειχναν να κυματίζει η ελληνική σημαία στην πόλη (όπως στο φρούριο κλπ), προέβαλαν κατοίκους κυρίως Καππαδόκες που μιλούσαν τουρκικά και ακόμα και γνωστό επιχειρηματία τον κουραμπιέδων τον αποκαλούσαν όχι με το ελληνικό του όνομα, αλλά ως …Γιουσούφ μπέη! Όποιος έβλεπε το ντοκυμαντέρ θα καταλάβαινε ότι αυτό δεν ήταν τουριστική προβολή, αλλά εμετική προπαγανδιστική αθλιότητα. Έτσι, εννοούν οι Τούρκοι τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών και τις τουριστικές ανταλλαγές!

Ας συνεχίσουμε λοιπόν ακρίτως τις χαζο-αδελφοποιήσεις και το άνοιγμα του δρόμου σε εκατομμύρια Τούρκους τουρίστες για τους οποίους ξεσκίστηκαν ξενοδόχοι, καφετεριούχοι αλλά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να τους εξασφαλίσουν βίζα 72 ωρών.

Περιοδικό "Ζαγάλισα" Η φωνή των Πομάκων
Τεύχος 77, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: